Kärpille ansaittu jatkoaikavoitto

LIIGA / Raportti
Aina ei käy niin kuin laulussa kerrotaan. Ässien ja Kärppien tiistaisen ottelun piti 4000 katsojan edessä jatkaa patapaitojen nousukiitoa loistavan vieraskiertueen jälkeen, mutta toisin kävi. Viime otteluissaan kompuroinut Kärpät tuli peliin porilaisia paremmalla asenteella ja pystyi toisessa erässä nousemaan jo kahden maalin johtoon. Päätöserässä kotijoukkue sentään esitteli venymiskykyään sen verran, että Ässät pystyi nousemaan Kärppien rinnalle ennen Mikko Myllykosken jatkoajalla iskemää ratkaisua.

- Peliin nähden piste oli hyvä saavutus. Kahdessa ensimmäisessä erässä ei oltu tänään sillä tasolla kuin Kärppiä vastaan olisi tarpeen, mutta viimeinen erä oli meiltä hyvä, Ässien Mika Toivola maisteli tilille kilahtanutta sarjapistettä.

- Kauden ekat vieraspelit Porissa ovat olleet meille perinteisesti vaikeita, mutta nyt päästiin heti niskan päälle. Kaksi pistettä on täällä kova saavutus,virkaveli Kari Heikkilä puolestaan kiitteli tyytyväisenä.

Ottelun avauserä näytti Ässien osalta kohtuulliselta, joskaan muutamassa tämän kauden kotiottelussa nähtyyn alkuhetkien hurmokseen joukkue ei yltänyt. Päinvastoin Kärpät oli ottelun ensiminuuteilla jopa sen verran niskan päällä, että Isomäen katsomossa saatiin ensimmäiset viitteet illan käymisestä vaikeaksi. Erän kuluessa hallinta kuitenkin siirtyi näennäisesti Ässille ja Kärppien työskentely terävissä vastaiskuissaan näytti juuri niin ponnettomalta kuin Oulusta kantautuneiden viestien perusteella saattoi etukäteen päätellä. Parhaimmillaan Kärppä-hyökkääjät pääsivät samassa vaihdossa kaksi kertaa nokikkain Ässä-vahti Scott Langkow’n kanssa, mutta molemmilla yrittämillä laukaus viuhui komeasti ohi porilaismaalin. Mika Pyörälän ja Sakari Palsolan 2-1-hyökkäys puolestaan päättyi tuloksetta Palsolan pyyhkiessä poikittaissyötön jälkeen pölyt kiekon päältä.

Erän ainoasta maalista vastasikin Ässät. Martin Bergeron voitti viiden peliminuutin kohdalla hyökkäyspään aloituksen suoraan takanaan odottaneelle Oleg Sorokinsille, ja latvialaispakki tälläsi kiekon siniviivalta kohti Kärppä-maalin ylänurkkaa. Laukaus muutti matkalla sen verran suuntaansa, että kumilaatta painui vaivattoman näköisesti Nicklas Bäckströmin selän taakse.

Ässät löysäilee + Kärpät painaa täysillä = oululaisten show

Mikään ei ensimmäisessä erässä antanut viitteitä siitä, kuinka vahvassa Kärppä-hallinnassa ottelun toinen 20-minuuttinen tultaisiin pelaamaan. Ässien asenne kuitenkin jäi selvästi pukukopin puolelle. Oululaiset veivät toista erää niin selvästi, että kolme tehtyä maalia ei ollut minkään sortin ihme.

Kärppien tasoitus syntyi Juha Kiilholman ketjun sählätessä puolustuspäässä - Kiilholma itse hukkasi kiekon päätyviivan takana pariinkin otteeseen, kun peliväline olisi rauhallisesti pitänyt toimittaa väljemmille vesille. Lopullisen kohtalokkaasta virheestä vastasi Samu Wesslin, joka lähti kuljettamaan kiekkoa ulos puolustusalueelta ja hukkasi sen Jason Dawelle. Dawe syötti kiekon Henrik Juntuselle, joka otti muutaman potkun ja viskasi limpun b-pisteeltä Ässien maaliin. Dawe sai maalin myötä pistetilinsä auki yhdeksännessä liigapelissään.

- Dawen ja Smythin otteet ovat paranemaan päin. Suomessa on niin kovatasoinen sarja, ettei tänne tulla heittämällä sisään harjoituskauden golfailujen jälkeen, Kari Heikkilä kommentoi kanadalaiskäskyläistensä otteita.

- Pojat ovat pari kuukautta muita jäljessä, joten ei heiltä voi ihmeitä odottaakaan. Nyt molemmat jaksoivat kuitenkin pelata kaksi erää ja väsymys tuli vasta kolmannessa.

Avausmaalinsa jälkeen Kärpät sai luotua vain lisää painetta, kun Ässät keskittyi tahdottomaan surffailemiseen. Vierailijoiden painostuksen tuloksena Steve Shirreffs joutuikin koukkimaan itsensä rangaistusaition puolelle, mikä johti Kärppien seuraavaan osumaan. Ässät höntyili turhia alivoimapelaamisessaan ja Ari Vallin siirsi maalin kulmalle Sakari Palsolan toimesta heitetyn kiekon Scott Langkow’n taakse.

Kärppien kolmas maali oli enää piste i:n päälle. Ässien surkeus nousi huutamalla esiin, kun joukkue pelasi täydellisen olematonta ylivoimaa Oskari Korpikarin kiinnipitämisjäähyn aikana. Lopulta Kärpät nousikin hyökkäykseen, puolustaja Ilkka Mikkola kikkaili Tuomo Harjulan pystykahveille ja Brett Lievers sijoitti kiekon b-pisteiden välistä yläkulmaan ajassa 36.28.

Erotuomari Juha Pajunen tarjoili erän loppuhetkillä Ässille mahdollisuutta ryhtiliikkeeseen viheltämällä viiden minuutin sisään Kärpille kolme kaksiminuuttista. Oululaisten alivoimamaalin jälkeen Ässät tekikin erän loppuun tärkeän kavennuksen, kun Vjatsheslav Fandul laukoi kiekon ylivoiman vakiopaikaltaan Bäckströmin maalin etualakulmaan. Ei välttämättä kovin ansaitusti, mutta kaikki lasketaan.

Myllykoski iskee ratkaisun

Kolmannessa erässä Ässät tuli jäälle uudekka otteella. Isännät pystyivät luomaan Kärppä-päätyyn sen verran painetta, että Kärppien peli sekosi hetkeksi. Lopulta Samu Wesslin onnistui siirtämään kiekon maaliin sekavan maalinedustilanteen päätteeksi.

- Johtoasemassa tunnutaan vähän löysäilevän, ja noinhan siinä sitten käy. 3-1-johdon menettäminen kirpaisee varsinkin tuon kolmannen erän alun sähläyksen jälkeen, Kari Heikkilä suomi omiaan.

- Meillä oli paniikki ja kaivettiin vähän verta nenästä.

Enempää maaleja päätöserässä ei nähty, joten ottelussa siirryttiin jatkoajalle. Sitä ei kauaa ehditty pelata, kun Sakari Palsola laukoi siniiviivan alta hankalan laukauksen, jonka Scott Langkow joutui torjumaan patjalla eteensä. Puolustaja Mikko Myllykoski oli ässäpakeista poiketen kärppänä paikalla ja nosti kiekon Ässien maaliin.

Kärpät jatkaa pelejään torstaina, kun joukkue kohtaa Raumalla Lukon. Ässien jatko-ohjelmassa puolestaan on torstain visiitti Turkuun ja lauantain Rauman-vierailu.

» Lähetä palautetta toimitukselle