Kärpät avasi joulupaketit Porissa

LIIGA / Raportti
Syyskauden viimeisessä ottelussa Ässät ja Kärpät eivät enää löytäneet parasta puristusta saati sitten ajatusta. Kärpät oli kuitenkin sen verran terävämpi, että se otti jo kolmannen voittonsa Ässistä. 0-3-voitto oli samalla Kärpille kauden ensimmäinen nollapeli.

- Uninen peli. Harmittaa todella paljon esiintyä tällä tavalla kotiyleisön edessä, kiteytti Ässien valmentaja Mika Toivola ottelun jälkeen.

Ja tottahan Toivola turisi, sillä Ässät pelasi yhden huonoimmista kotiotteluistaan tänä syksynä. Joukkueen pelinrakentelussa ei ollut minkäänlaista ideaa, eikä asennekaan ollut kehuttava. Kun vielä pelaajat tekivät karkeitakin henkilökohtaisia virheitä, niin kärppälauma pääsi kuittaamaan kaksi pistettä helpolla tavalla.

Kärppienkään esitys ei hurraa-huutoja ansaitse, mutta nöyrään puolustuspeliin keskittyneet oululaiset liikkuivat sen verran vikkelämmin, että pystyivät kontorolloimaan tapahtumia. Kärpät piti oman pään tiiviinä ja pyrki iskemään nopeilla vastaiskuilla, vaikkakaan niissä pyrkimyksissä se ei täysin onnistunut. Kun petolauma ei liiemmin antanut porilaisille joululahjojakaan, sai sinänsä vakuuttavasti esiintynyt Niklas Bäckström kirjattua tililleen suhteellisen vaivattomasti ensimmäisen nollapelinsä oululaisten riveissä.

Vaikka Kärppienkin pelissä oli paljon parantamisen varaa joukkueen valmentaka Kari Heikkilä oli silti taiston tauottua tyytyväinen ominesa otteisiin.

- Tästä oli meidän näkökulmastamme katsottunsa tiedossa vaikea peli. Hyvin kuitenkin selvittiin. Pelattiin tiiviisti ja mielestäni hallittiin tapahtumia kauttaaltaan. Eilen jäätiin ekaa kertaa itse nollille ja tänään onnistuttiin sitten kuittamaan se, jättämällä ekaa kertaa vastustaja nollille. Täytyy olla tyytyväinen, että tiukan Jokeri-tappion jälkeen saatiin hyvällä suorituksella taas voitto.

Maalipaikat kortilla

Pelin alku näytti heti mitä tulemaan pitää. Laiskahkoa pelailua, jossa Kärpät piti parempaa vauhtia. Ässät heitti kiekkoa päätyyn, jos sattui pääsemään punaviivan yli ja päädystä kiekon haki kerta toisensa jälkeen oululaispuolusta. Ässien hyökkääjät olivat potkun jos toisenkin perässä, eivätkä ehtineet oikein edes karvaamaan, kun Kärppä-pakki käänsi jo peliä porilaisten päätyyn.

Kärppien vastaiskut jäivät nopeista avauksista/avausyrityksistä huolimatta silti kovin vaarattomiksi. Hyökkääjät eivät olleet valmiita maksamaan hintaa päästäkseen Scott Langkowin maalille, tai edes hyvään vetopaikkaan asti. Peli meni usein joko laidassa tai päädyssä pyörimiseksi, tai sitten kiekko söhellettiin Ässä-puolustajien haltuun siniviivan tuntumassa. Oma ansionsa siitä kuuluu toki Ässien puolustajillekin, joiden kokonaisesiintymisestä löytyi porilaisten positiivisiin asia. Lukuunottamatta muutamia henkilökohtaisia virheitä.

Ensimmäisessä erässä ei käytännössä nähty yhtään todellista maalipaikkaa, mutta se ei estänyt Kärppiä iskemästä ottelun voittomaalia. Kimmo Lotvosen löysähkö rannelaukaus siniviivalta yllätti Langkowin helpohkon oloisesti. Tosin Juha-Pekka Haataja teki kanukkiveskarin edessä hyvää maskia.

Fandulin joululahja

Toisessa erässä tahti jatkui samankaltaisena. Ponnetonta pelaamista, joka tavallaan muuttui entistäkin ponnettomammaksi, kun Kärpätkin pudotti luisteluvauhdistaan pykälän pois.

Ässille tarjottiin mahdollisuuksia ennen kaikkea ylivoimapelissä, mutta sekin oli tänään jostain sieltä syvältä. Pitkä päätyyn ja Kärpät purkaa, siinä se yleisin variaatio. Tai sitten yksinäinen kuljetusliike, joka päättyi paitsioon tai kiekonmenetykseen.

Ottelun toinen maali nähtiin silti Ässien ylivoiman aikana. Ässät oli tilanteessa päässyt jopa hyökkäysalueelle ja oma hyökkääjä tavoitteli rännikiekolla toisesta laidasta Vjatsheslav Fandulia. Kiekon tullessa kohti Fandul etsi jo katsellaan seuraavaa siirtoa ja siinä katsellessaan hän ei saanutkaan kiekkoa haltuunsa. Brett Lievers kiitti ja karkasi läpiajoon, mukanaan Andrei Potaitchuk ja perässä pyristellyt patapaita. Scott Langkow valmistautui ilmeisesti maalillaan syöttöön ja Lievers huomasi sen heittämällä matalan kudin ohi hölmistyneen Langkowin, joka oli väärän tilannearvionsa vuoksi jokseenkin oudossa torjunta-asennossa.

Lieversin 0-2-maaliin johtanut tilanne oli käytännössä toisen erän ainoa todellinen maalipaikka. 40 minuutin pelailun jälkeen maalipaikat siis Kärpät 1, Ässät 0!

Yleisölle lahjaksi kosmetiikkaa

Kolmannen erän alkuun Ässät löysi pelin parhaan vaiheensa. Toivola oli rukannut ketjuja uuteen uskoon ja heittänyt osan miehistä penkin päähän ja se tuntui auttavan sen verran, että painopiste saatiin Kärppien maalille.

- Kolmannen erän alku oli tosiaan meidän mahdollisuus. Siihen me löydettiin vähän liikettäkin ja pystyttiin painostamaan ainoan kerran koko pelissä. Tänään oli sitten taas maalinteon kanssa vaikeuksia, ja kun ei saatu siihen alkuun maalia, niin erän loppu olikin sitten jo kosmetiikkaa, Toivola kertasi päätöserän tapahtumia.

- Ei tätä tulosta voi väsymyksen piikkiin laittaa, ei sellaisen taakse voi piiloutua. Mutta kyllä tässä tietysti Kärppien materiaaliylivoimakin näkyi. Tehtiin sellaisia virheitä, joita meidän materiaali ei yksinkertaisesti kestä, mies jatkoi pettyneenä.

Joka tapauksessa Ässät onnistui kolmannessa erässä luomaan jopa muutaman maalipaikan. Mm. Timo Hakanen veivasi jo Bäckströmin jäihinkin, mutta pisti silti kiekon suoraan hänen suojiinsa. Lisäksi siniviivalta Ässät pääsi pariin otteeseen virittämään tykkejään, mutta Bäckström ei ollut ohitettavissa silloin harvoin kuin kiekko aina hänelle asti meni. Melko usein se jäi jonnekin matkan varrelle.

Erän loppupuoliskolla peli meni lopullisesti täysin pelailuksi. Ässät alistui kohtaloonsa ja Kärpät sai kontrolloida peliä totaalisesti. Niinpä se pystyi luomaan myös muutaman maukkaan maalipaikan, joista yksi tuotti tuloksenkin. J-P Haataja pääsi Antti Bomanin virheen seurauksena nousemaan väkevästi maalille, mutta Langkow torjui hänen yrityksensä. Takaa tuli kuitenkin Sakari Palsola, joka sai rauhassa nostaa loppulukemiksi 0-3.

Toivola tyytymätön Ässien syksyyn

Joulutauolle lähdettäessä Ässät ja Kärpät majailevat eri päissä taulukkoa, kuten ennen kauden alkua ns. asiantuntijapiireissä odotettiinkin. Vaikka periaatteessa kaikki on siis mennyt odotusten mukaan, Ässä-koutsi Mika Toivola ei ole lainkaan tyytyväinen kuluneeseen syksyyn.

- Meillä oli selkeä tavoite pelata piste/peli tahdissa, mutta siihen ei olla pystytty, joten ei tässä voi mitenkään olla tyytyväinen. Aloitettiin kausi hyvin, mutta sitten tuli tuo lamajakso, jolloin pudottiin kelkasta. Nyt on seitsemän viimeistä peliä mennyt taas pisteiden valossa suunnitellusti.

- Ei tässä auta nyt kuin treenata hyvin ja levätä hyvin, siinä meidän joulutauon ohjelma. Täytyy muistaa tuo levon tärkeys, sillä meillä on sitten taas samanlainen pelirupeama edessä kuin nyt on ollut ja paukkuja pitää riittää, jotta saadaan tuloksia. Yritetään sitten kevätkaudella kiristää tahtia, niin päästään takaisin tuohon piste/peli-tavoitteeseen, Toivola katsoi tulevaan.

- Uskon, että pystymme vahvistamaan joukkuetta sairastuvalta. On pystyttävä, eihän kaikki loukkaantumiset sentään niin voi mennä, että koko loppukausi on ohi. Gladin nyt ainakin pitäisi olla ensi viikolla täysillä harjoituksissa mukana. Shirreffsiä odotetaan myös hiljalleen harjoitusvahvuuteen. Ja katsotaan nyt mikä on Sachlin tilanne, Toivola pohti materiaalinsa parantamista.

Kari Heikkilä oli puolestaan tyytyväinen Kärppien syksyyn. Peli on kulkenut ja ennen kaikkea miestä ilahdutti se tasaisuus, minkä Kärpät on löytänyt.

- Syksy on mennyt hyvin pitkälti sen ansiosta, että ollaan pystytty pelaamaan tasaisesti koko ajan. Meillä on vain yksi kahden ottelun tappioputki, joka tuli aivan kauden alussa, kun hävittiin Ässille ja Jokereille. Nyt pystyttiin sekin välttämään.

- Yksi meidän päätavoitteista on ollutkin, että pystytään pelaamaan tasaisesti koko ajan hyvällä tasolla ja samalla kyetään nousujohteisesti parantamaan peliä. Näissä asioissa olemme myös onnistuneet, Heikkilä kertoi.

- Joulutauolla meillä taitaa olla tilaa jäällä, kun on näitä loukkaantumisia ja maajoukkuemiehetkin lähtevät reissuun. Loukkaantuneista Tenkrat ja Ton ovat nyt Tshekissä ja palaavat 27.päivä. Lääkäri tutkii silloin missä kunnossa heidän vammansa on ja antaa tai ei anna peliluvan. Parhaassa tapauksessa he siis pelaavat jo heti tauon jälkeen, Heikkilä kertoi.

Sekä Ässien että Kärppien matka jatkuu 28. joulukuuta, jolloin Kärpät saa Raksilaan vieraita Espoosta ja Ässät puolestaan matkustaa Äijänsuolle Lukon vieraaksi. Siitä tahti jatkuu vuoden 2003 puolella taas tiiviinä.

» Lähetä palautetta toimitukselle