Ässien ylivoimapeli pelasti Kärpät tappiolta

LIIGA / Raportti
Ässät ja Kärpät tarjosivat vähälukuiselle porilaisyleisölle kelvollisen jääkiekkonäytöksen, jossa päädyttiin lopulta pistejakoon. Pelitapahtumiin nähden kotijoukkue olisi ehkä ansainnut työvoiton, mutta jossiteltavaa tuloksen suhteen jäi Kärpillekin. Ässien mahdollisuus täyteen pistepottiin hukkui surkeaan ylivoimapeliin ja Kärpät puolestaan töpeksi tilaisuutensa avopaikoista mainiosti pelanneen Scott Langkowin suojuksiin.

Avauserän sujui lopulta varsin tasaisissa merkeissä, vaikka ensimmäisten minuuttien aikana vain vierasjoukkue oli pelissä mukana. Vinhasti liikkuneet oululaiset eivät kyenneet kuitenkaan tuota etsikkoaikaansa hyödyntämään, kun Ässät kykeni tukkimaan tien maalille.

Ensimmäisen hyökkäyksen Ässät viritteli vasta reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Samassa joukkue sai muutenkin luistimet liikkumaan ja juonen päästä kiinni. Kun homma lähti toimimaan, ei porilaisten tarvinnut odottaa kauaa kaunista palkintoakaan. Oululaiset hakivat tekopaikkaa syvällä Ässien päädyssä ja kun Scott Langkowin onnistui katkaisemaan petopaitojen syötön, pääsi Ässät puolittaiseen ylivoimahyökkäykseen. Tuomo Harjula pisti vipinää kinttuihin ja kirmasi kiekon kanssa yli hyökkäyssiniviivan. Jättösyöttö löysi Timo Salosen, joka löysi hienolla poikittaissyötöllä mukaan ampaisseen Timo Ahmaojan. Ahmaoja räväytti suoraan syötöstä, eikä liikkeeseen joutunut Niklas Bäckströmin ehtinyt sulkemaan länkiään, vaan kiekko painui putkista vastustamattomasti verkon perukoille.

Maalin jälkeen Ässät innostui entisestään ja painopiste oli enimmäkseen Kärppien päässä. Tällä kertaa oli oululaisten vuoro sulkea porilaisten tie Bäckströmin maalille. Erän lopussa Kärpät pääsi taas ehkä hivenen niskan päälle, mutta tahti oli entisensä sen suhteen, ettei hallinta tuonut maalipaikkoja.

Erässä nähtiin viime aikaiset tapahtumat huomioon ottaen yllättävästi vähän taklauspeliäkin. Kovimman niitin antoi Kärppien Petr Tenkrat, joka ajoi hyökkäyspäässä Steve Shirreffsin selkätaklauksella voimalla päin pleksiä. Kahden minuutin rangaistus oli oikea tuomio, vaikkakin Isomäki vaati kovempaa tuomiota, koska edellisessä kotipelissä täysin vastaavanlaisesta. loihdittiin patapelurille jopa neljän ottelun pelikielto.

- Niin no, parempi etten lähde kommentoimaan noita millään tavalla, tyytyi Ässien valmentaja Mika Toivola sanomaan mielensä malttaen.

Yhtä päätä

Toisessa erässä kaukalossa oli käytännössä vain yksi joukkue. Ässät pani parastaan ja vei peliä miten tahtoi. Ässien tahtotila oli huomattavasti paremmalla tasolla kuin vastustajalla ja niinpä porilaiset voittivat lähes kaikki kaksinkamppailut. Kärppien aseena pidetty hyvä liikekään ei tuntunut riittävän patapaitojen puristuksessa, vaan pikemminkin vierasjoukkue oli jatkuvasti potkun perässä. Oululaiset eivät päässeet juurikaan edes vastahyökkäyksiin, paitsi alivoimalla.

Nyt hallinta toi myös maalipaikkoja, mutta Bäckström piti torjunnoillaan joukkueensa pelissä mukana. Oma osuutensa oli myös Ässien perisynnillä, ponnettoman onnettomalla viimeistelytaidolla.

Ässien pyörityksen ollessa kiivaimmillaan Kärpät joutui pysäyttämään kotijoukkueen menoa väärillä otteilla. Toisen erän neljä Kärppä-rangaistusta eivät kuitenkaan koituneet Ässien onneksi ja autuudeksi, vaan pikemminkin pohjoisten poikien pelastukseksi.

Kovimmat minuutit keräsi Drew Bannister, joka keihästi erän puolivälissä itselleen ottelurangaistuksen. Ässät pyöritti tilanteessa ylivoimaa ja Kärppä-pelurin saatua iskun maalin kulmalla, Bannister päätti iskeä ilmat pihalle lähimmältä patapaidalta, joka sattui olemaan Markku Tähtinen. Maajoukkuesentteri jäi uhkaavan tuskaisen oloisesti pyörimään kentälle ja linjatuomarin näkemyksen perusteella Hannu Henriksson passitti Bannisterin päätyovista pukukopin puolelle.

Kun Bannister oli saatettu ulos, alkoivat Tähtisen tuskat hieman hellittämään ja porilaisyleisö sai huokaista helpotuksesta. Hetken mies veti happea vaihtoaition puolella, palaten kuitenkin nopeasti pyörittämään Ässien 5-3-ylivoimaa.

Kahden miehen ylivoimallakaan Ässät ei saanut mitään aikaiseksi, ei edes tilanteita. Kärpät kävi välillä jopa hyökkäämässä Ässien päässä. Bannisterin 5-minuuttisen loppupuolella Ässät pääsi vielä uudemman kerran kokeilemaan 5-3:yv:tä, mutta tilanne ei tuosta muuksi muuttunut. Pelkästään kiekon ylöstuonti oli patapaidoille yhtä tuskaisaa kuin Tähtisen ilme keihästyksen jälkeen.

Maalit alennuksessa

Kolmanteen erään Kärpät puolestaan pääsi ylivoimalla ja saikin siten heti alusta alkaen otteen itselleen. Paras tilanne siunaantui Petr Tonille, joka oli unohtunut aivan yksin Langkowin eteen, mutta avopaikassa tshekin kädet jäätyivät kuin paremmallakin pakkasherralla.

Ylivoima ei tulosta tuonut, mutta parempaa liikettä löytänyt kärppälauma jatkoi painostustaan. Lopulta se myös palkittiin kahdella halvahkolla pikamaalilla. Ensin Olegs Sorokins hukkasi kiekon keskialueella Juha-Pekka Haatajalle, joka pääsi nousemaan yli siniviivan. Mies jätti kiekon takaa tulleelle Andrei Potaitchukille, jonka napakan laukauksen Langkow poimi alakulmasta. Irtokiekko jäi kuitenkin Haatajalle, joka oli helppo työ pistää laatta etukulmasta sisään.

Minuutti tuosta ja nähtiin illan halvin maali Mika Pyörälä voitti laitaväännön ja heitti toivotaan toivotaan-kiekon maalin eteen, jossa ei kuitenkaan joukkuekavereita ollut. Vaan eipä niitä tarvittukaan, kun Timo Ahmaoja jatkoi maaliputkeaan kiekon livahtaessa epäonnekkaasti Ahmaojan luistimen kautta ohi Langkowin.

Ässät ei halvasta takaiskusta lannistunut, vaan maalikarkelot jatkuivat porilaisten iskiessä kuitin taas minuutti edellisestä. Asialla oli jälleen pirteästi esiintynyt laiturikaksikko Salonen-Harjula. Tällä kertaa Salonen toi kiekon laidalta ylös, jätti sen Harjulalle pyörien samalla kohti keskustaa. Harjula heitti pelivälineen takaisin Saloselle, joka sai sen ehkä vähän onnekkaasti haltuunsa, ollen samassa myös aivan avoimessa maalipaikassa. Ykkösketjussa pelatessaan Salonen tarvitsi usein läjäpäin paikkoja yhteen maaliin, mutta kolmosketjussa niitä ei ole varaa tuhlailla. Bäckström ei mahtanut Salosen laukaukselle mitään.

Ässät haki voittomaalia hiukan aktiivisemmin, mutta toisaalta Kärpät pääsi vielä muutamaan varsin vaaralliseen vastahyökkäykseen. Tulosta ei kuitenkaan tullut kumpaankaan päähän ja niinpä ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Ässät haki jäähyä

Ylimääräinen viisiminuuttinenkaan ei ratkaisua tuonut, vaikka varsinkin Ässät olisi voittomaalia kipeästi tarvinnut. Vaarallisemmat paikat loi kuitenkin Kärpät, joka pääsi kertaalleen jopa kahdella nollaa vastaan, mutta Langkow veti pitemmän korren.

Jatkoajan alkuun Ässät sai hyvää painostusta, mutta Toivola ei vetänyt Langkowia pois, vaan taktiikka oli lähinnä päinvastainen.

- Haettiin jatkoajan ekalla minuutilla jäähyä jostain koukkaamisesta tai huitomisesta, jotta Kärpät pääsisi yv:lle ja ottaisi maalivahdin pois. Jäähyä ei kuitenkaan tullut ennen kuin sitten ihan tuossa lopussa, kun laitettiin viisi miestä kentälle, eikä ehditty enää yrittämään maalia, vaikka kaveri veskarin pois vetikin, Toivola selitti taktiikakuviotaan.

Valmentajat melko tyytyväisiä

- Pisteeseen täytyy olla ihan tyytyväinen, vaikka olisihan tuossa lopussa ollut voittoonkin paikkoja, mutta ei sitten maistunut, Kärppien Kari Heikkilä jutteli.

- Tämä oli vähän kaksijakoinen ottelu. Ensimmäinen erä oli meidän, vaikka maalipaikkoja ei paljon luotukaan. Toinen erä oli sitten Ässien ja kolmas erä oli taas meidän. Päästiin ehkä vähän varkainkin johtoon halvalla maalilla, mutta aika halvalla tuo Ässien tasoituskin tuli, mies jatkoi.

Kovin pettynyt mies ei ollut Mika Toivolakaan, vaikka tarvittava voitto jäikin saamatta.

- Kaikkeen muuhun voi olla tyytyväinen paitsi ylivoimapeliin. Mielestäni pelattiin muuten hyvä peli ja kaikki taistelivat hienosti. Mutta tuossa toisen erän ylivoimissa meidän olisi pitänyt pystyä tekemään pari-kolme maalia.

- Kyllähän me olisimme ehdottomasti voittoa tästä pelistä tarvinneet, mutta pistekin on tietysti jotain. Onneksi Salosen Tipi piti maalipaikassa päänsä kylmänä ja teki tasoituksen, tappio tälläisen pelin jälkeen olisi ollut aika tyly. Työ jatkuu ja lauantaina lähdetään sitten kaatamaan tärkeään peliin JYP:iä Jyväskylään., Toivola päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle