Ässien taistelu palkittiin

Ässien ja Kärppien kamppailua paikan päälle katsomaan vaivautuneet ihmiset näkivät tiistaina viihdyttävää jääkiekkoa. Jatkoajalle venyneen ottelun ratkaisi lopulta kotijoukkueen hyväksi illan hahmo Olegs Sorokins.

Kärpät sai peliin hyvän alun kun kotijoukkueen Kristian Kuusela komennettiin rangaistujen aitioon aivan alkuhetkillä. Muutaman hyvän paikan vierailija sai aikaiseksi, mutta Scott Langkow oli porilaisten maalilla alusta asti hyvässä vireessä eikä antanut oululaisten yllättää itseään. Ensimmäinen todella hyvä maalipaikka nähtiin erän puolivälin tienoilla kun Petr Tenkrat pääsi yrittämään ratkaisua läpiajosta, jälleen oli Langkow kuitenkin mies paikallaan.

Noin viisi minuuttia myöhemmin oli illan avausmaalin vuoro. Kiekon keskialueella näppärästi haltuunsa ottaneen Pekka Saarenheimon laukauksen reboundista pääsi Henrik Juntunen lyömään pelivälineen ohi Langkowin ja tilanteeksi 0-1 Kärpille. Enempää osumia ei ensimmäisessä erässä nähty, vaikka Ässät pääsi vielä yrittämään ylivoimaakin Saarenheimon otettua rangaistuksen estämisestä.

Sorokins toi Ässät peliin mukaan

Huolimatta siitä että Jarkko Glad otti aivan avauserän lopussa rangaistuksen, alkoi toinen erä Ässien kannalta mukavasti. Minuutin pelaamisen jälkeen sattui Kärpille vaihtovirhe, josta seurannutta rangaistusta lähti kärsimään Topi Jaakola. Ässät sai pakkopelin pyörimään ja kun ylivoimaa oli jäljellä vajaa minuutti tasoitti Olegs Sorokinsin lyöntilaukaus pelin 1-1 numeroihin. Syöttäjiksi osumaan merkittiin paljon parjattu Martin Bergeron sekä Antti Boman.

Sorokinsin osuman jälkeen saivat molemmat joukkueet mahdollisuuden johtomaaliin ylivoimalla, kun sekä Antti Boman että Brad Smyth kärsivät vuorollaan kahden minuutin rangaistuksista. Tulosta syntyi seuraavan kerran kuitenkin vasta erän loppupuolella, kun vieraiden Mikko Lehtonen istui koukkaamisesta aiheutunutta jäähyään. Ässien johto-osuma oli lähes kuin kopio edellisestä, tällä kertaa Olegs Sorokinsin laukauksen ohjasi maalin edestä sisään Martin Bergeron. Oululaisvahti Pekka Rinne oli tilanteessa täysin voimaton. Toiseksi syöttäjäksi osumaan merkittiin Jari Korpisalo.

Kotijoukkue sai mahdollisuuden lisätä johtonsa jo kahteen maaliin, kun Petr Tenkrat komennettiin rangaistujen boxiin puolitoista minuuttia ennen erän päättymistä. Loistavista paikoista huolimatta erätauolle mentiin Ässien yhden maalin johtoasemassa.

Myllykoski tasoitti, Sorokins ratkaisi jatkoajalla

Ässien huippupaikkojen sarja sai jatkoa päätöserän alkuhetkillä, kun Marko Kivenmäki vapautti Vjatseslav Fandulin aivan vapaaseen tekopaikkaan, josta konkari ei kuitenkaan onnistunut Rinnettä ohittamaan. Myös Timo Salosella oli parikin mahdollisuutta päästä haastamaan nuori kärppävahti, mutta kun ei potku ja taito eivät riitä niin eivät ne vaan riitä.

Kotijoukkueen tyrittyä mahdollisuutensa iski Kärpät nopeasti omastaan tasoituksen. Samu Wesslinin ottama jäähy ei kauaa ehtinyt vanheta, kun kiekko oli jo Langkowin selän takana. Uudessa seurassaan lähinnä syöttöjen jakelemiseen erikoistunut Vladimir Machulda pelasi kiekon maalin eteen, josta Mikko Myllykoski pääsi niittaamaan tasoituksen. Syöttöpisteen merkkautti itselleen myös Sakari Palsola.

Kiitos Ari Vallinin ottaman rangaistuksen pääsivät isännät vielä erän loppuhetkilläkin rakentamaan hyviä tilanteita Rinteen maalille. Vapaista paikoista huolimatta säilyi tasatilanne varsinaisen peliajan loppuun asti ja ottelu meni jatkoajalle.

Jatkoaikaa pelattiin vain runsaat kaksi minuuttia ja ratkaisu oli syntynyt. Petr Tenkrat koukki Marko Kivenmäkeä keskialueella rangaistuksen arvoisesti ja Ässät pääsi jälleen ylivoimalle. Vanha sanonta ei kahta ilman kolmatta piti jälleen paikkansa, kun Kivenmäen passista Olegs Sorokins laukoi kiekon tarkasti alakulmaan ja varmisti joukkueelleen kaksi tärkeää pistettä.

Ässät osoitti taistelumieltä, Kärpät oli yllättävän vaisu

Isomäen jäähalliin paikan päälle saapuneet runsaat 2800 katsojaa pääsivät todistamaan että kotijoukkue taistelee edelleen, huolimatta viime aikaisista nöyryytyksistä. Isäntien pelaaminen toi hetkittäin mieleen alkukauden hienot otteet kotikaukalossa ja sarjakärki oli ajoittain jopa ongelmissa porilaisten pyörityksessä. Yksittäisistä pelaajista voidaan esiin nostaa hyvin torjunut Scott Langkow, tehot 2+1 takonut Olegs Sorokins sekä pelistään paremmin kiinni saanut Martin Bergeronin johtama ketju, laidoillaan Marko Kivenmäki sekä Jari Korpisalo. Jos Ässät napsii viikon kolmesta ottelustaan kuusi pistettä ja pahimmat kilpailijat häviävät omia pelejään, saadaan loppukaudeksi ainakin hieman lisää jännitettävää.

Sarjakärki Kärpät oli tiistaina suhteellisen vaisu. Jari Viuhkolan ja Jussi Jokisen johtamat tehonyrkit eivät olleet sellaisessa kunnossa kuin tässä vaiheessa kautta tulisi olla. Yksittäisiä väläyksiä toki nähtiin, mutta mitenkään dominoivaan esitykseen eivät tähtipelaajat ottelussa äityneet. Plussaa voidaan antaa ennemminkin joukkueen nuorille, joista varsinkin Pekka Saarenheimo oli melko pirteällä pelipäällä. Vieraiden maalilla pelannut Pekka Rinne yllätti positiivisesti, mies pystyi ajoittain hyviin torjuntoihin vaikka junnutyyliin kiekot ajoittain hieman pomppivatkin. Rinteen hyvästä pelistä huolimatta oululaisille voi tulla vielä moneen kertaan ikävä Niklas Bäckströmiä, niin kauan kuin hän on loukkaantuneena. Ässien viimeistelytarkkuudella meni vain kolme omiin, mutta miten käy kun vastaan asettuu jokin sarjan kärkijoukkueista?

Tehtävänsä Kärppien valmentajana kauden jälkeen jättävä Kari Heikkilä kommentoi joukkueensa esitystä ottelun jälkeen seuraavasti.

- Eka erä oli meiltä hyvä, mutta toinen erä alkoi melko murheellisesti ja hölmöiltiin siinä sen verran kun erän aikana voi hölmöillä. Menetettiin johtoasema ja oltiin aikalailla jaloissa, ei saatu oikein mitään kontrollia peliin. Onneksi kolmannessa erässä saatiin yksi maali järkättyä, vaikka Ässillä oli monta hyvää paikkaa siinä alla joista peli olisi voinut ratketa erän alkupuolella Ässien hyväksi. Piste saatiin kuitenkin mukaan ja siihen pitää olla tosi tyytyväinen.

Mika Toivola taas oli luonnollisesti helpottunut joukkueensa katkaistua pitkän voitottomien pelien sarjan.

- Tosi tyytyväisiä ollaan että saatiin tänään riittävä määrä onnistumisia. Meillä on kotipelit olleet sellaisia että paikkoja pystytään luomaan, mutta ei saada ratkaistua peliä. Tänään onnistuttiin ja ollaan jälleen taistelussa mukana.

Toivola totesi lisäksi että Tuomo Harjula oli kylkivamman vuoksi sivussa ja että Tomi Pöllänen ei pelillisistä syistä johtuen mahtunut kokoonpanoon.