Tuomarivirhe avitti JYPin jatkoaikavoittoon

LIIGA / Raportti
Torstaina tappioputkensa katkaissut JYP käänsi kelkkansa saman tien voittoputken puolelle. Isomäen tiivistunnelmaisessa ottelussa JYP oli kuitenkin hukata avauserässä hankkimansa voiton avaimet Ässien hyppisiin, mutta jatkoajalla vierasjoukkue lopulta masensi isännät kolmanteen perättäiseen tappiooon.

Ottelun ratkaisu synnytti pahaa vertaa porilaisleirissä. Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Ässät haki vahvasti maalia, mutta myllytys päättyi Sami Partasen viheltäessä Greg Classenin jäähylle estämisestä. Classen luisteli maalin editse kiekon perään, ja Wallinheimo hyppäsi näyttävien volttien kera Classenin eteen, josta kanadalaiselle kahden minuutin rangaistus.

- Poika meni siinä kyllä pahasti vipuun, Ässien Mika Toivola manasi Partasen ratkaisua.

- Oikea tuomio olisi ollut kaksi minuutti Wallinheimolle estämisestä, vahvisti otteluvalvoja Pertti Juhola.

Näin JYP pääsi virheellisen tuomion ansiosta jatkoajan alusta alkaen hakemaan voittomaalia ylivoimalla. Jäähyn Ässät periaatteessa tappoi, mutta ratkaisu tuli kuitenkin välittömästi Classenin rangaistuksen päätyttyä.

Vaikka ratkaisu ehkä osin väärillä anisoilla tulikin, ei ottelun voitto lopulta ihan vääräänkään osoitteeseen mennyt. JYP oli kuitenkin kaksi erää vahvasti niskan päällä.

JYP alisti Ässät nopeasti

- Niinhän se on, että meidän on aina ansaittava kunnioituksemme. Sen me tänään teimmekin, JYPin valmentaja Matti Alatalo iloitsi pelin jälkeen.

- Kiitokset vain Ässien katsomovalmentajalle, joka heitti ennen peliä piikkiä meidän voittoputkesta. Siitä me saimme loistavan latauksen peliin, ja kaksi erää pelasimmekin erinomaista jääkiekkoa, JYP-piiskuri jatkoi myhäilyään.

Hienosti JYP toki varsinkin ensimmäisessä erässä pelasikin. Ässät oli JYPin liikkuvan pelin edessä paikoin täysin aseeton. Toisaalta osa JYPin hyvyydestä meni kiistatta Ässien huonouden piikkiin. Tämän myönsi Ässien Mika Toivolakin.

- Ensimmäinen erä oli varmaan unisinta peliä tällä kaudella. Siihen vielä kruunuksi täysin musta minuutti, josta vastustaja rankaisi kahdesti.

Unisuus ei suoranaisesti näkynyt liikkumisessa, sillä luistin kulki myös Ässillä ainakin hyökkäyssuuntaan pelatessa. Mutta huolellisuutta tai kontrollia pelitapahtumiin porilaisilla ei ollut juuri lainkaan. Ennen kaikkea Ässien puolustus oli avonainen kuin ruotsalaiset vankilat konsonaan, ja JYP vyöryttikin ylivoimahyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen.

Toivolan mainitsema Ässien musta minuutti tuli heti erän puolivälin jälkeen. Ensin muutenkin mainiosti pelannut Eerikki Koivu puhkoi porilaispuolustuksen näyttävällä pystysyötöllään, joka tavoitti laidasta Jari Jääskeläisen. Jääskeläinen nousi yli siniviivan ja vapautti keskelle kirmanneen Juha-Pekka Hytösen vastakkain Scott Langkow'n kanssa. Hytönen ei jättänyt komealla yläkulmalaukauksellaan Langkow'lle mitään mahdollisuuksia.

Yhtä toivottaman tilanteen edessä kanukkiveskari oli heti seuraavassa vaihdossa. Ässien ykköskenttä seurasi peliä vain katseellaan, kun Jarkko Immosen johtama JYP-viisikko painoi kiekon Ässien päätyyn. Jaakko Uhlbäck sai kaikessa rauhassa syöttää maalin edessä odotelleen Immosen täydelliseen paikkaan. Eikä kentän kuningas erehtynyt, vaan hänkin sijoitti kiekon tyylikkäästi maalin kattoon.

Tämän jälkeen porilaisten peli sekosi oikeastaan täydellisesti, ja JYP olisikin voinut takoa taululle murskalukemat. Patapakka ajoi jatkuvasti itsensä pelistä ulos ja JYPin ylivoimahyökkäykset vyöryivät vääjäämättömästi kohti Langkow'n maalia. Kahdesti JYP kolisteli tolppia, mutta lisäosumia ei kuitenkaan nähty.

JYPin jäädytys toimi

Toinen erä oli käytännössä ottelun tylsintä antia. JYP jäädytti peliä varsin hyvin ja Ässät rypisteli vastaan melko epätoivoisesti.

Peli toki pyöri enimmiltä osin Sinuhe Wallinheimon maalin tuntumassa, mutta todellisiin maalipaikkoihin porilaiset eivät juurikaan päässeet. Eikä sellaisia siunaantunut liiemmin vierailijoillekaan, sillä sen verran enemmän Ässät löysi malttia ja kontrollia peliinsä, ettei JYP enää päässyt ylivoimahyökkäyksiin.

Ässät kuitenkin nousi kuin nousikin toisen erän päätteeksi peliin mukaan varsin onnekkaasti. Marko Kivenmäki yritti tavoitella omiaan maalin edestä, jossa ei tosin ollut yhtään punapaitaa, ja kiekko painui JYP-puolustaja Tommi Kovasen luistimesta ohi Wallinheimon.

Ässien takaa-ajoa

Päätöserä oli käytännössä yhtä päätä. Ässät löysi itsensä, ja painoi vääjäämättä pelin JYPin päätyyn. Tasoitusmaalikaan ei porilaisille riittänyt, vaan vielä senkin jälkeen voittomaalia haettiin vimmatusti.

Patapaitojen tasoituksesta vastasi Aki Uusikartano, joka seurasi oivasti oman ohilaukauksensa. Mies säntäsi päädystä kimmonneeseen kiekkoon ja niittasi pelivälineen komeasti tilanteessa hieman jähmettyneen Wallinheimon ohi.

JYPillä ei ollut juuri sanan sijaa Ässien vyöryttäessä hyökkäyksiä JYPin päätyyn. Kerran kilahti ylärima, ja täysin avoimia paikkoja missasivat myös Kristian Kuusela, Juha Kiilholma, Jason Williams ja Greg Classen.

- Toisessa erässä homma kääntyi jo selvästi meille, ja kolmas erä olikin sitten täysin meidän. Hukattiin kuitenkin kolme-neljä tuhannen taalan paikkaa, Toivola manasi.

- Loistavaa peliä Ässiltä, vahvisti myös JYPin Alatalo.

- Onneksi Walllinheimo piti meidät pystyssä.

Kun Ässistä ei löytynyt ratkaisijaa peli siirtyikin siis jatkoajalle, ja JYPin ylivoiman johdolla.

JYP siirteli kiekkoa Ässien alueella käytännössä koko kaksi minuuttia, mutta voittolaukausta ei vain meinannut kuulua. Ässien alivoimatriosta Aki Heino ei ehtinyt vaihtoon missään vaiheessa, ja hetki ennen lopullista päätöstä mies sai vielä kovan laukauksen jalkaansa, ollen tämän jälkeen käytännössä pelistä ulkona. Classenin jäähyn päätyttyä vatsaflunssasta toipunut Jari Korhonen pääsi lopulta niittaamaan JYPille jatkoaikavoiton.

Tilanteessa voisi myös kritisoida Toivolan peluutusta. Ensin pakkipariksi Sorokins-Heino, ja kun tuli mahdollisuus vaihtoon Ässien alivoimakolmikon tuli täydentämään Kivenmäki. Ei mikään erityisen pätevä kolmikko puolustustamista ajatellen.

Joka tapauksessa JYPille voitto, jota voidaan pitää myös ansaittuna. Porilaisyleisö ei tappiota tai Partasen ratkaisua sulattanut, ja niinpä jää täyttyikin jälleen kerran pullomerestä. JYP protestoi porilaisyleisön käytöstä poistumalla pukukopin puolelle ennen palkintojenjakoa ja kättelyjä.

Kahden kotipelin viikko oli Ässille näin ollen lopulta melkoinen pettymys. Lukko- ja JYP-peleistä oli lupa odottaa paljon enemmän kuin yhtä pistettä. Totuus on kuitenkin se, että peliesitystensä perusteella Ässät ei yhtään enempää ansainnut. Taloudellisesti viikko oli porilaisseuralle kuitenkin varmasti mieluinen, sillä 6500 ja 4716 ovat komeita lukemia.

Illan seuratuin hahmo Jason Williams jäi vielä jokseeenkin pimentoon. Yritystä riitti, ja mies toki pyrki aktiiviseen peliin, mutta yhteyttä ketjukavereihin ei oikein löytynyt.

JYP lähtee jatkamaan voittoputkeaan keskiviikkona Espooseen, ja torstaina joukkue saa kotihalliinsa vieraita Raumalta. Ässät puolestaan pyrkii palaamaan pisteiden makuun tiistaina Oulussa. Seuraava kotipeli on ensi torstaina SaiPaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle