Kypsä JYP popsi raakaa patapaistia

LIIGA / Raportti
Ässät ja JYP tahkosivat 60 minuuttia lähes samalla kaavalla kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa reilu kuukausi sitten. JYP kävi jälleen sekä nollaamassa että nolaamassa patapaidat sen kotiluolassa kurinalaisen rutiiniesityksen jälkeen. Ainoa merkittävä ero kuukauden takaiseen oli siinä, että nyt vierasjoukkue tekaisi avauserässä kaksi maalia.

Ässät oli odotetustikin alussa hieman hermostuneen oloinen nippu, mutta luistimiin sentään löytyi kohtalaisesti liikettä. Mihinkään shokkialkuun porilaiset eivät kyenneet, eivätkä kenties sellaista varsinaisesti hakeneetkaan. JYP oli selvästi onnistunut valmistautumisessaan hyvin, eikä sillä ollutkaan mitään vaikeuksia pysyä Ässien kyydissä.

Juuri kun näytti siltä, että Ässät pystyy ehkä sittenkin siirtämään pelin painopistettä entistä enemmän vastustajan maalille, kävi JYP kuittaamassa vastaiskusta helpohkon maalin. Antti Virtanen sai riplailla itsensä suhteellisen vapaasti Ässien alueelle ja huonoon kulmaan ajauduttuaan mies heitti syötön maalin kulmalle. Syöttö tavoitti Jarkko Immosen, joka ohjasi sen taidolla ja ehkä tuurillakin suoraan maalia kohti luistelleen Tuomas Pihlmanin lapaan. Tehokasta syksyä pelaava lupaus ei avopaikassa erehtynyt.

Porilaista tuskaa

Jos Ässien pelistä oli alkuminuuttien aikana, oikein tarkkaan katsoen, jonkinlaista iloisuutta löytänytkin, niin avaustakaiskun jälkeen tuska valtasi iloisuudelta lopunkin elintilan. Liikettä ja näennäistä yritystä löytyi, juonikkuutta ja railakkuutta ei. Se oli väkinäistä puurtamista.

0-2 olikin sitten lopun alkua, sillä ensimmäinen erä oli jo siihen mennessä näyttänyt, että ihmeitä pitää tapahtua jos Ässät pystyisi kaksikin maalia iskemään. Ja ihmeitähän ei niin vain tapahdu, niitä pitää tehdä, mutta milläs teet, jos tekijämiehet puuttuvat.

Tuosta jyväskyläläisten toisesta maalista vastasi sama duo kuin avausosumasta. Pihlman ja Virtanen pääsivät taas vastaiskuun, Virtanen toi kiekon yli siniviivan, antoi sen Pihlmanille ja jatkoi itse matkaansa kohti maalia. Maalin edestä Virtanen sitten ohjasi Pihlmanin tarjoileman kiekon verkon perukoille. Mukana kuvioissa oli myös kaksi punaista puolustajaa, jotka olisivat voineet tilanteen hoitaa kunniallakin. Mutta eivätpä hoitaneet. Jarkko Gladista ei ollut Pihlmanin pitelijäksi, ja vaikka Virtanenkaan ei mikään varsinainen voimahyökkääjä ole, niin vain hänkin oli liian paha pideltävä Mika Rontille.

Syke sammui jäähyihin

Toiseen erään patalauma tuli päättäväisesti hakien alkuun kovaa sykettä ja pikaista kavennusmaalia. Jonkin verran Ässät pystyikin Tero Leinosen vartioimaa maalia ahdistelemaan, mutta tolppaa lähempänä vapauttava maali ei ollut.

JYP jatkoi nöyrällä linjalla yrittämättä mitään ihmeellisyyksiä. Vastahyökkäykset lähtivät reippaastikin liikkeelle, jos niihin tilaisuus siunaantui. Ja kyllähän niitä siunaantuikin, vaikka JYP ei riskejä hyökkäyksiin lähdöissään ottanutkaan. Scott Langkow kesti kuitenkin hienosti mustapaitojen ahdistelut torjumalla mm. Tomas Chlubnan läpiajon.

Ässien syke olisi saattanut johtaa tuloksiinkin jos se olisi jatkunut kauemmin ja jos pienet kipinät olisivat todenteolla saaneet roihua aikaiseksi. Nyt paras draivi sammui tyhmiin jäähyihin, joiden myötä JYP sai paineen poikaset pois omasta päästään. Jyväskyläläiset pääsivät pyörittämään 5-3-ylivoimaakin, mutta ratkaisua ei maalien muodossa tullut. Ratkaisu se oli silti sekin, että Ässät ei rangaistusten jälkeen enää saanut oikein sitäkään otetta takaisin, mikä sillä erän alussa oli.

Perrin iski taas viimeisen naulan arkkuun

Päätöserässä Ässät sekoitti ja tiivistikin kokoonpanoaan ja jatkoi näennäistä takaa-ajoaan, mutta Tero Leinonen venyi kerta toisensa jälkeen kiekon eteen. Jos nyt välttämättä voidaan edes venymisestä puhua, suhteellisen helposti hän kuitenkin nollapeliin ylsi. Noinkohan patalauma olisi hänen taakseen kiekkoja saanut, vaikka JYPin päädyssä olisi ollut jalkapallomaali.

JYPin vastahyökkäykset tulivat edelleen melko vaarallisesti, vaikkakin harvakseltaan. Langkow joutui taas kauhomaan muutaman huipputorjunnan, mm. taas Chlubnan läpiajon.

Ottelun lopussa Jarkko Immonen koukkasi itselleen jäähyn ja Ässille tarjoutui vielä tilaisuus nousta pistetaistoon. Mika Toivola otti aikalisän ja voitetun aloituksen jälkeen Langkowin pois maalista, mutta 6-4-vastaankaan ei kavennusta tullut. Pakkopeli kyllä pyöri, mutta laukauksia sateli liian vähän, eivätkä nekään vähät olleet erityisen laadukkaita.

Lopulta Eric Perrin kyllästyi katselemaan Ässien saamatonta pyöritystä. Mies katkaisi Ässien syötön kirmaisten yksin kohti tyhjää maalia ja 0-3-lukemat oli sinetöity. Perrin iski lopullisen niitin tyhjiin myös Ässien ja JYPin edellisessä kohtaamisessa.

Valmentajilla tutut tarinat

Ässien kotipeleissä valmentajakommentit ovat viime aikoina olleet usein kutakuinkin vakiokamaa. Vierajoukkueen tyytyväinen piiskuri kehuu joukkueensa kurinalaista peliä ja kotijoukkueen luotsi manaa tehottomuutta. Suunnilleen sillä kaavalla mentiin nytkin.

- Aika samankaltainen peli kuin edellinen kohtaaminen. Kaiken kaikkiaan taas kypsä esitys meiltä. Ässätkin pelasi ihan hyvin ja ehkä oltiin vähän onnekkaitakin kiekkojen pomppiessa sopivasti meille. Toisaalta meillä oli tilaisuutemme ratkaista peli jo toisen erän ylivoimissa, JYPin Matti Alatalo näki pelin kulun.

Ässien Toivolalla ei ollut mitään poppakonsteja mielessään kurssin kääntämiseksi, mutta uskoa parempaan huomiseen riittää toki edelleen.

- Tehottomiahan me taas oltiin. Vedettiin tyhjästä maalista ohi, yli ja tolppaan ja siniviivalta lauottiin unisia yrityksiä. Ja kun vielä lahjoitettiin vastustajalle avauserässä kaksi maalia, niin noihinhan peli taas ratkesi.

- Ei tässä ole mitään poppakonsteja, eikä ole olemassa mitään poppamiestä, joka voisi tämän ratkaista. Oikeanlaisen harjoittelun ja työnteon kautta peliä on vain lähdettävä parantamaan. Pelaajien itseluottamustaso on saatava paremmaksi, nyt meillä ei ole tarpeeksi kylmäpäisyyttä pistää paikoista sisään, Toivola mietti.

Seuraavan kerran Ässät saa opetella kylmäpäisyyttä jo lauantaina jolloin Tappara saapuu pikkujouluvierailulle. Kirvesrinnatkin ovat olleet viime aikoina alamaissa, mutta on selvää, että niin munattomalla pelillä, mitä Ässät JYPiä vastaan esitti, ei maalihanat liiemmin aukea Tapparaakaan vastaan. Jostain olisi löydettävä se todellinen tappamisen meininki. Helppoa se ei nykyisessä tuskatilassa ole ja kuten Toivolakin sanoi, niin mitään taikatemppua tähän hätään ei ole. Eikä nyt ole myöskään paniikkiratkaisujen aika, se tie on kai jo nähty liiankin monta kertaa.

JYPillä on puolestaan mahdollisuus jatkaa loistavaa putkeaan, kun Lahden Pelicans matkaa lauantaina Hippokselle. Toisaalta juuri tuollaisiin paikkoihin osuu usein se tilastotappio, kun pääkin saattaa hienon rupeaman jälkeen heilua hieman liian ylhäällä.

Tämän hetken paras porilainen maalintekijä on ilmeisesti herra nimeltään Rami Kares, joka kävi erätaukokilpailussa näyttämässä maalinteon mallia kiskaisemalla neljä kiekkoa viidestä sisään. Se oli melkein liiankin karua ivaa Ässien nykytilaa ja ongelmia kohtaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle