JYP suisti Ässät ahdinkoon

Kahtena edellisenä kautena Ässät on romahtanut loistavan alun jälkeen jälkijoukkoihin. Tällä kertaa joukkue kulkee eri latuja, sillä romahdus on nähty jo heti kärkeen. Siitä piti huolen JYP, joka suisti hyvällä vieraspelillään porilaiset todelliseen ahdinkoon. Vierasjoukkue vei pisteet mukanaan vaiherikkaan pelin jälkeen lopulta lukemin 3-5.

- Erikoinen peli, kuten täällä tuppaa olla. Tuli elävästi mieleen viime kauden peli, jossa nousimme 3-0-tappioasemasta tasoihin, mutta hävisimme silti 6-3. Tämä oli samanlainen momentum-game, kuten Tamminen asian ilmaisisi, analysoi JYP:n tyytyväinen valmentaja Matti Alatalo.

Vaikka pelissä ei sinänsä suuria tapahtunutkaan, niin pelin kulku toden totta vaihteli puolelta toiselle. Aivan alussa oli lyhyt Ässien aika, sitten tuli JYP. Toinen erä oli kokonaisuudessaan Ässien näytöstä ja kolmannessa erässä pääroolissa oli vieläkin selvemmin vierasjoukkue. Kun koomassa olevaa jääkiekkojoukkuetta päätöserässä esittänyt patapakka selviytyi sivuroolistaan vähintäänkin Jussi-patsaan arvoisesti, meni ottelun voitto ja kolme pistettä oikeaan osoitteeseen.

Unelma-alkukaan ei siivittänyt Ässiä hurmokseen

Porilaiskannattajat toivoivat varmasti Ässille nopeaa johto-osumaa, jotta joukkue löytäisi sopivan vapautuneen ilmeen torstaisen nöyryytyksen jälkeen. Ja porilaiskannattajat myös saivat mitä halusivat, ainakin melkein.

Nopea johtomaali oli tosiasia jo 25 sekunnin pelin jälkeen. Steve Martinsin johtama JYP:n ykkösviisikko oli pahasti hajallaan Ässien lähtiessä hyökkäykseen, ja Kristian Kuusela hyödynsikin tilanteen vapauttamalla ketjukaverinsa 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Marko Kivenmäen tarjoilusta Greg Classen siirsi ensimmäisellä liigaosumallaan kotijoukkueen 1-0-johtoon. JYP:llä torjuntavuorossa ollut Tommi Nikkilä oli voimaton.

Sen enempää porilaisten toiveita ei sitten kuunneltu, sillä ei puhettakaan siitä, että avausmaali olisi vapauttanut Ässät lentoon, hurmoksesta puhumattakaan. Ehkä hyvä alku jopa tuuditti Ässiä luulotautiin, sillä erän vanhetessa patapakka tyytyi taas viime kausilta niin kovin tuttuun munien puhalteluun. JYP kiitti ja kuittasi, nousten terävästi kuvaan mukaan.

Ennen erän puoliväliä jyväskyläläiset nousivatkin kahdella pikamaalilla johtoon. Ensin Jari Jääskeläinen hiipi kuin varkain maalin takaa hyvään paikkaan Ässien ykkösviisikon ollessa potkun perässä. Melko vaarattoman näköinen tilanne päättyi JYP:n tuuletuksiin, kun Jääskeläisen rystylaukaus yllätti Ässien maalissa pelanneen Tuomas Nissisen.

Eikä seuraavia tuuletuksia jouduttu odottamaan kuin 16 sekuntia. Tällä kertaa porilaisista pyöri kaukalossa unilelut kainaloissa Mika Niemen johtama viisikko, ja JYP:n ykkönen pisti kaikessa rauhassa hässäkän pystyyn Nissisen maalille. Janne Hauhtosen yrityksen Nissinen kykeni torjumaan, mutta Steve Martins sivalsi vastustamattomasti hymyt JYP-kannattajien huulille.

Vierasjoukkue määräsi tahdin lähes erän loppuun saakka Ässien ihmetellessä, että kuinkas tässä nyt näin kävi. JYP:llä oli hyvät mahdollisuudet lisätä karkumatkaansa, mutta riittävää huolellisuutta viimeistelyyn ei enää löytynyt. Ässät pääsi tapahtumaan mukaan vasta aivan viimeisillä minuuteilla lähinnä ylivoimapelinsä turvin. Maaleja sekään ei kuitenkaan tuottanut.

Ässien etsikkoaika

Kauan ei porilaisjoukkue aikaillut maalinteon kanssa toisessakaan erässä. Classen pisti Pasi Tuomisen vauhtiin, eikä niskavilloissa roikkunut Tommi Kovanen kyennyt estämään Tuomisen karkumatkaa. Parina edellisenä sesonkina Tuominen olisi sutinut kiekon todennäköisesti maalivahdin suojiin, mutta ainakin tältä osin mies vaikuttaa olevan entistä paremmassa tikissä, ja hallittu viimeistely nosti Ässät tasoihin.

Toinen erä oli kokonaisuutena Ässien selvästi paras. Luistin liikkui mukavasti ja pelinrakentelussa oli havaittavissa jonkinlaista järjen hiventä. Joukkue halusi ottaa pelin haltuun ja sen se myös teki.

Erän puolivälin jälkeen patapaidat siirtyivät lopulta johtoon. JYP pelasi ylivoimaa, kun Jari Korhonen hukkasi alimpana miehenä kiekon Kivenmäelle. Kivenmäki läpi ja kiekko Nikkilän längistä sisään.

Ässillä oli etsikkoaikansa mennä menojaan, mutta pyöritys ei vain tuottanut lisäosumia. Nikkilä oli maalissa mies paikallaan, ja toisaalta porilaisten laukauksetkaan eivät aivan parasta A-luokkaa olleet, sillä liian usein tuloksena oli vain pleksien pauketta.

- Meille taisi iskeä puseroon pieni hyvänolontunne, kun johdettiin peliä. Toisessa erässä oltiin todella pinteessä, Alatalo kommentoi.

- Olisihan noista pitänyt ratkaista, niin paljon meillä paikkoja oli, tuskaili puolestaan Ässien valmentaja Mika Toivola.

Immonen nousi ratkaisijaksi

Kolmannessa erässä roolit siis taas vaihtuivat. JYP heräsi ja Ässät vaipui koomaan. Puhtaasti pelillisestikin Hippoksen miesten nousu päätöserässä oli ansaittua.

JYP:n matkan kohti pisteitä käynnisti joukkueen neloskenttä, ja vieläpä Ässien ykköstä vastaan. Oman pään aloituksessa Classen vaihdettiin pois ja tilalle tullut Kivenmäki muisteli viime kauden ketjukaveriaan häviämällä aloituksen Valtteri Tenkaselle tyylipuhtaasti 100-0. Ilkka Vaarasuo lähetti siniviivalta varsin löysän, mutta kuitenkin tarkan kudin, joka painui yläkulmaan ohi Nissisen. Tämä oli samalla Vaarasuon uran ensimmäinen liigamaali.

Tasoitusmaalin jälkeenkin lisäosumia halusi enemmän vierasjoukkue, joka hyvällä liikkeellään aiheutti jatkuvia vaikeuksia Ässäpuolustuksessa. JYP:n johtomaali ei näin ollut suuren suuri yllätys. Illan voittomaalista vastasi tutkapari Antti Virtanen-Jarkko Immonen, joista jälkimmäinen sai kunnian olla viimeistelijänä. Ottavana osapuolena oli jälleen kerran Greg Classenin johtama kentällinen.

Ässien loppukirissä oli vahva väkisinyrittämisen maku. Muutaman paikan punapaidat pystyivät toki järjestämään, mutta kylmäpäistä viimeistelijää ei löytynyt. Eikä silti sellaista raivoakaan, jolla kiekko olisi tungettu Nikkilän selän taakse.

Lopulta tuore hankinta Steve Martins sai niitata Immosen esityöstä tyhjiin loppulukemiksi 3-5.

- Kolmannessa erässä puristettiin hyvin yhteen nimenomaan joukkueena. Uskottiin, että oman tekemisen kautta voidaan nousta ja saada palkinto. Niinhän siinä sitten kävikin, Alatalo näki.

Missä mennään, Ässät?

Porilaisten valmentaja Mika Toivola poistui vaihtoaitiosta voimakkaasti sadatellen ja omiensa vaisuutta manaten. Näkemys patapakan surkeasta alkurynnistyksestäkin löytyi.

- Harjoituspeleissä onnistuttiin hyvin ja systeemit toimi niin kuin oli tarkoituskin. Mutta tällä hetkellä uudet pelaajamme näyttävät jännittävän Ässissä pelaamista, eikä mikään sitten toimikaan kuten harjoituspeleissä. Oman pään pelaaminen ja karvauspelaaminen eivät ole lainkaan sitä mitä pitäisi olla.

- Nytkin tehtiin kolme isoa virhettä, jotka ratkaisivat pelin. Joukkueella on selvästi kipsi päällä, Toivola harmitteli.

Ässien pelillisen ilmeen piti muuttua aggressiivisempaan suuntaan, mutta ainakaan toistaiseksi aggressiivisuudesta ei ole näkynyt merkkiäkään. Ei edes kotiluolassa, jossa sen pitäisi olla Ässien aseena. Miehet ovat vain isompia, mutta luonne on yhä mikkihiirimäisen kilttiä, mutta ei silti mikkihiirimäisen rohkeaa.

- Taklauksia oli pakko vähentää, kun Raumallakin oltiin joka hipaisusta jäähyllä. Siihen meillä ei ole varaa. Toisaalta tämä nyt on osa kipsiä. Taklaajat eivät taklaa, varmistavat pakit eivät varmista, eivätkä maalintekijät lauo.

Ässistä ei lopulta juurikaan onnistujia löytynyt. Ykkösketjun Classen ja Kivenmäki kyllä väläyttelivät hyökkäyssuuntaan, ja tehotkin olivat asialliset, mutta omassa päässä vaikeudet olivat mittavia ja vahingot vielä mittavampia. Lisäksi ainakin se alkaa käydä selväksi, että Kristian Kuusela ei ole oikea mies ykkösketjun kolmanneksi lenkiksi. Classen ja Kivenmäki kaipaavat tuekseen vahvempaa pelaajaa, jolla on eväitä taistella puolustusalueellakin.

Maalissa Tuomas Nissinenkään ei voi olla iltaansa aivan tyytyväinen. Toivola kertoi maalivahtipeluutuksen ollen osittain jo ennalta mietitty, ja päätöksentekoa vauhditti Scott Langkow'n selän taakse torstaina livahtaneet kuusi kiekkoa.

Myös JYP:llä oli siis torjuntavuorossa kakkosvahti. Tommi Nikkilä otti voiton virkaveljestään, vaikka aivan täydellinen ilta ei hänelläkään ollut. Myös Alatalo kertoi maalivahtipeluutuksen olleen sovittu jo ennen kauden alkua.

- Meillä on kaksi tasaveroista maalivahtia ja halusimme molemmille heti tähän kauden alkuun pelituntumaa.

JYP:n sentterivahvistukseksi hankittu Steve Martins on myös osoittautumassa vahvistukseksi. Ajoittain mies oli hivenen pimennossa, mutta paljon hohtoakin hänen pelissään oli. Ja tehotkin olivat kohdallaan.

Molempien joukkueiden taival jatkuu ensi viikolla. JYP:llä ohjelmassa on kotipelit Bluesia ja HPK:ta vastaan sekä vierailu Jokereiden areenalla. Ässät puolestaan metsästää avausvoittoaan ensin Tampereella Ilveksen kustannuksella, jonka jälkeen kotona vastaan tulee Pelicans ja vieraissa HIFK.