JYP hallitsi kiekkoa, Ässät pelin ratkaisuhetkiä

LIIGA / Raportti
Austin Smith oli monessa mukana.
Kuva © Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/
Kausi 2014-2015 avattiin Porissa kotivoiton merkeissä. Vieraaksi saapunut JYP oli silti yhtä sinnikäs vastustaja kuin ennenkin. Ottelu tarjosi ennen kaikkea vauhtia ja vaihtuvia tilanteita.

Ässien valmennus ja kapteenisto ovat kiitelleet nuorten pelaajien esiinmarssia porilaisjoukkueessa. Viime kauden A-junioreissa loistanut Jarno Kärki pääsikin iskemään Liiga-uransa avausmaalin, ja Aleksi Saarela tarjoili unelmasyöttöjä useampaakin kuin yhtä maalia varten.

− Kova lataus tiedettiin, mutta kuusi minuuttia jäähyjä avauserään vei peliä väärään suuntaan, harmitteli JYPin päävalmentaja Marko Virtanen.

Jyväskyläläisten jäähyiltyä Ässät pääsikin iskemään ottelun avausmaalin. Saarela tarjoili maalin taustalta loistavan maalipaikan Kärjelle, joka ei jättänyt tilannetta hyödyntämättä.

JYP-puolustaja Mikko Luoman ilta ei ollut hänen uransa paras. Avausmaali syntyi Luoman jäähyn aikana, ja toisessa erässä hän rikkoi Austin Smithiä rangaistuslaukauksen arvoisesti.

Dallasistä lähtöisin oleva Smith jatkoi oikeastaan siitä, mihin hän jäi Rauman avausottelussa. Liike oli sulavaa ja kiekolliset ratkaisut olivat peliä eteenpäin vieviä.

− Kauden avaus on ollut raikas. Meillä on hyvä joukkue, olemme kaikki samalla sivulla siinä, mitä teemme.

− Muutenkin täällä on asiat hyvin, tunnen oloni paljon viime kautta kotoisammaksi. Silloin joukkueen tekeminen oli vähän mitä sattuu, enkä ollut koskaan aiemmin pelannut Suomessa, kertoi kesken viime syksyn raskaimpien viikkojen Ässiin saapunut hyökkääjä.

Smith valtasi estradin

Yhdysvaltalaislaituri nousi esiin ottelun edetessä. Jo avauserässä Smithin kiemurat loivat avopaikan Tuomas Huhtaselle, ja hetkittäin toisessa erässä hän oli kaikkialla.

Henri Auvinen tarjoili Smithille erittäin kovan taklauksen noin 25 minuutin kohdalla, mutta vain hetkeä myöhemmin hän oli kuitenkin läpiajossa ja sai hankittua Ässille rangaistuslaukauksen.

− Se taklaus oli komea ja hieno. Hieman hävettää, että minut päästiin yllättämään niin pahasti. Olen täysin kunnossa.

− Rangaistuslaukauksessa tiesin, mitä tein. Jää oli jo sen verran kulunut, että ratkaisu oli pidettävä yksinkertaisena. Maalivahti tuli sen verran vastaan, että yksi harhautus riitti, kertasi Smith.

JYPin hallinta oli tehotonta

Alkukauden teemaan sopivasti Ässätkin alkoi ottaa kahden minuutin jäähyjä. JYP hallitsi hetkittäin näyttävästi kiekkoa tasakentällisin, mutta ylivoimilla jyväskyläläisjoukkue piti isäntiä välillä suorastaan pilkkanaan.

Kauniit syötöt vain eivät johtaneet milloinkaan maalijuhliin. Eric Perrin ja Mikko Mäenpää vetivät paljon ohitse avopaikoista, ja usein viimeinen syöttö oli liikaa. Rumatkin maalit oltaisiin laskettu.

− Toiseen erään paransimme peliämme. Varsinkin ylivoimilla olisi täytynyt pystyä viimeistelemään, pohti JYP-luotsi Virtanen.

Kolmannen erän kiri hyytyi viimeistään puolustaja Luoman illan toiseen jäähyyn vain noin kolme minuuttia ennen loppua. Sen JYP kesti, mutta neljä sekuntia ennen päätössummeria sai Sami Lähteenmäki iskeä kiekon tyhjään maaliin.

− Taas menimme muutaman askeleen eteenpäin. Pystyimme ylläpitämään konseptiamme, vaikka välillä olimme ahtaalla, iloitsi Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio.

− Porissa kaikki on hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle