Ässät varmisti viidennen sijan, JYP yhdeksäs

LIIGA / Raportti
Porissä hyvästeltiin runkosarja Ässien nihkeällä kotivoitolla. Ottelun teema oli kaikkien odotusten mukainen: hengetön ja saamaton.

Tiistai-illan taikaa ei ollut nimeksikään tarjolla, kun Ässät otti kauden 16:nnen kotivoittonsa kukistaen alavireisiä peliesityksiä jatkaneen JYPin.

Illan ottelukierroksen seurauksena joukkueiden runkosarjasijoitukset selvisivät. Pudotuspelivastustajia saadaan silti jännittää keskiviikkoon asti. Porilaisten kattilaan joutuu keitettäväksi joko HPK tai Tappara. JYP puolestaan aloittaa 1. pudotuspelikierroksen vieraissa kohtaamalla Bluesin tai SaiPan.

Illan valmentajat tiivistivätkin miehistöjensä runkosarjaesityksiä pähkinänkuoreen.

- Ylämäkeä ja alamäkeä, Matti Alatalo totesi.

Kiekkohuuma, ylämäki, oli Jyväskylässä syyskaudella korkeimmillaan, kun joukkue taisteli liigan kärkipään sijoituksista nuorella ja kokemattomalla joukkueella. Kevätkaudella lasketeltiin kuitenkin holtittomasti persliukua, sillä joukkue onnistui voittamaan vain kuusi ottelua.

Virkaveli Mika Toivolalla on ainakin toistaiseksi pullat paremmin uunissa. Ässien saavuttama viides tila on kaikkea muuta kuin kauden alussa arvioitiin.

- Sijoitus itsessään on huikea, eihän siitä mihinkään pääse. Peli on parantunut oikeastaan kauden ensimmäisestä otttelusta lähtien.

- Joukkueessa on ollut paljon perustasosta petranneita kavereita, ja heitähän tässä pitäisi kiittää.

Ja sitten muutama sana kärsimysnäytelmästä

Itse ottelussa ei suurempia tunnekuohuja nähty. Hidastempoinen ottelu piristyi aika ajoin, mutta niukasti maalitilanteita ja sisukasta vääntämistä sisältänyt ottelu jätti kuitenkin happaman jälkimaun suuhun.

- Joukkueen ainoa tavoite oli voitto kahden hävityn ottelun jälkeen. Pyrittiin parantaan peliä edellisistä ja varmistamaan viides tila, ja niinhän siinä lopulta kävikin, Toivola summasi.

- Tänään olisi tarvinnut enemmän haalarikavereita kentällä, ei vastaavilla esityksillä pisteistä taistella. Numerot taululla ottelun jälkeen olivat ehdottomasti ansaitut, Alatalo harmitteli.

Ottelun avauserän ensimmäinen puolisko oli JYPin parasta antia koko ottelussa. Jo ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä Miikka Männikkö ajelehti kiekon kanssa Juuso Riksmanin maalille, mutta ei onnistunut avausmaalin teossa.

Tuomas Mikkosen kauden neljäs maali ennen erän puoltaväliä kuitenkin vei jyväskyläläiset lopulta johtoon. Esityön takatolpalla päivystäneelle Mikkoselle teki maalin takaa syötön tarjoillut Ilkka Vaarasuo.

- Aloitettiin peli terävästi, mutta sen jälkeen ei pysytty enää kunnolla mukana, Alatalo myönsi.

Avauserän puolivälin jälkeen hurrikaanilauman vitsaukseksi koitui rangaistukset. Eerikki Koivu istui kahdesti ja Vaarasuo kerran kaksiminuuttisen. Ässät ei jatkuvasta miesylivoimasta huolimatta onnistunut tasoittamaan ottelua.

- Ässät pelasi tänään mielestäni hyvää ylivoimapeliä. Toisaalta me onnistuimme myös hyvin alivoimassa, ja se kompensoi tilannetta, Alatalo totesi.

Tunnustus jyväskyläisille on annettava erityisesti tunnollisesta maalineduspelaamisesta, sillä Tommi Nikkilältä karanneisiin irtokiekkoihin ei patapaidat päässeet missään vaiheessa käsiksi.

Kokonaisvaltaisesti peliä leimasi alituiseen, kuten aikaisemminkin todettu, saamattomuus erityisesti organisoitujen hyökkäyksien ja maalipaikkojen luomisessa. Ottelu oli rikkonainen, eikä varsinaista pelirytmiä saavutettu missään vaiheessa.

Ässät ratkaisee ylivoimalla

Ottelussa Ässien 13. hyökkääjänä esiintynyt Jesse Joensuu ei ottelussa montaa peliminuuttia kerännyt, mutta esiintyi edukseen jäällä esiintyessään sitäkin paremmin.

Ottelun puolivälissä suvantovaiheen keskellä Joensuu sivalsi kiekon Nikkilän patjojen alta harmittoman pienestä kulmasta. Osuma piristikin ottelua tilapäisesti, kunnes ottelun tuominnut Hannu Henriksson löysi jälleen pillin ja rangaistusaition ovet kävivät vilkkaasti.

Lopulta jäähyjen aikana syntyi myös ottelun ratkaisu. Koivun istuessa ilman kolmatta aitiovierailuaan paukutti Ässät ottelun voittomaalin.

Tyylikkään ylivoimakuvion päätteeksi Rob Hiseyn poikkisyöttö tavoitti maalin takakulmalla väijyneen Matti Kaipaisen, jonka tehtäväksi jäi lopulta kiekon laittaminen verkkoon. Jaako Niskavaara totesi tilanteen vierestä – näinkö tässä taas kävi?

JYP-maalilla lähes koko runkosarjan urakoinutta Sinuhe Wallinheimoa tuurannut Nikkilä onnistui iltapuhteestaan kokonaisuudessaan kelvollisesti. Joensuun maali lirahti luvattoman helposti, mutta joukkoon mahtui vastapainoksi tyylikkäitä torjuntoja.

- Koskaan ei tiedä tulevia loukkaantumisia. Nikkilä sai tärkeää pelituntumaa, jos Wallinheimo ei jostain syystä pysty jatkopeleissä torjumaan, Alatalo selvensi tilannetta.

Illan näkymättömin ulkolaispelaaja oli JYPin nelosketjussa vispannut Mike Wirll. Kiekko pyörii miehen lavassa pehmeästi, mutta myös jalat olisi syytä pitää liikkeessä.

- Kaverin itseluottamus ei varmasti ole parhaimmillaan, ei häntä voi liikaa syytellä. Koko joukkueella on mennyt huonosti, ja se heijastuu kaikkiin, Alatalo jatkoi.

Päätöserässä aukenee illan maalipaikat

Ottelun loppuratkaisuista ei liiemmin suuria odotuksia nähdyn perusteella ollut, mutta pessimistinen kiekkofani saattoi silti yllättyä. JYPin kiri jäi lopulta olemattomaksi, kun Ässät haki aktiivisemmin lisäosumia. Hurrikaaniryhmän parhaimmat paikat tarjoutuivat Männikölle ja Arsi Piispaselle.

- Viimeisessä erässä meillä oli muutamat paikkamme, mutta ei onnistuttu hyödyntämään niitä. Kaksi erää jaksettiin taistella mukana, mutta kolmannessa jäätiin kelkasta, Alatalo mietti.

Ottelun viimeisillä minuuteilla JYPin takaa-ajon sijaan nähtiin muutamia maukkaita porilaistilanteita, kun Marko Kivenmäki ja Hisey peippailivat jyväskyläläisten maalialueella, mutta eivät kuitenkaan onnistuneet päättämään miekkailunäytöksen ratkaisua.

Lopullisen niitti ottelulle syntyi lopulta tyhjään maaliin, kun Alatalon ottaman aikalisän jälkeen Kristian Kuusela ennätti JYPin kenttäpuoliskolle liruneeseen kiekkoon ensimmäisenä ja tarjoili pelivälineen Marko Kivenmäen viimeisteltäväksi tyhjään maaliin. Aki Uusikartanolle syöttöpiste maaliin oli uran 100:s.

Joukkueet päättävät runkosarjan lopullisesti huomenna. JYP kohtaa vielä kotonaan SaiPan, kun Ässät matkustaa viimeistä pudotuspelipaikkaa tavoittelevan Turun Palloseuran vieraaksi.

- Pudotuspelit tulevat olemaan oma maailmansa. Viime kaudella oltiin mukana joukon jatkeena, mutta toivottavasti tällä kaudella on otettu viime kaudesta oppia ja halutaan tosissaan menestyä, Toivola painotti.

On mahdollista, että Ässät ei lähde merkityksettömään otteluun parhaimmalla mahdollisella kokoonpanolla. Erityisesti Matt Nickersonin pelaamista harkitaan. Kymppilistalla on usealla porilaisella signeerauksensa ja päätöskierroksella kymppitilin vielä täyttyessä rangaistukset tulevat käytäntöön pudotuspeleissä. Muutoin kyseinen tilasto nollautuu playoffien alkaessa.

- Pidetään tuossa vielä pieni palaveri ja tehdään huomisen pelin suhteen päätöksiä. Todennäköisesti Nickerson ei kuitenkaan pelaa, Toivola kertoi.

Lauantaina Pelicans-ottelussa olkapäänsä loukanneen Mika Rontin loppukausi on vaarassa.

- Magneettikuvia vielä odotellaan, mutta olkapää näyttäisi olevan aika pahasti rikki, Ässien lääkäri Antti Hakkiluoto vahvisti.

» Lähetä palautetta toimitukselle