Kärkikamppailun arvoista viihdettä

LIIGA / Raportti
Ässien ja Jokerien pistejakoon päättynyt ottelu tarjosi yleisölle hyvää jääkiekkoa, joka huipentui loppua kohden niin jännityksen, tunnelman kuin viihdyttävyydenkin osalta. Vierailija Jokerit esitti pelillisesti hieman parempia kuvioita, mutta Ässät vastasi jälleen kerran loistavalla taistelulla, joten 2-2-tulosta voidaan lopulta pitää varsin oikeutettuna.

Molemmat joukkueet saivat takalinjoilleen lisäapua sairastuvalta. Ässien harventuneisiin riveihin palasi nuori puolustaja Mika Rontti ja Jokereiden alakertaan lisävoimaa toi vähän kokeneemman kaartin pakki Mika Strömberg. Sen sijaan joukkueiden muut potilaat jatkoivat vielä sairaslomiaan.

Jokereille tarjottiin otteluun lentävää lähtöä, kun Markku Tähtinen koukki itselleen jäähyn vain yhdeksän sekunnin pelin jälkeen. Ässät kuitenkin selvisi ensimmäisestä ahdingostaan ja pian tämän jälkeen porilaisille tarjottiin mahdollisuutta rankoa ylivoimalla. Ässien pakkopeli ei kuitenkaan onnistunut alkuunkaan, vaan koko pelin aggressiivista alivoimaa vääntänyt Jokerit kesti melko helposti.

Alun jäähyjen jälkeen Ässät pystyi horjuttamaan Jokereiden peliä luomalla painetta helsinkiläisten peräpäähän ahnaalla karvauspelillään. Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen kotijoukkueen liike alkoi rauhoittumaan ja niinpä kärsivällisesti tilaisuuksiaan odottaneet vierailijat alkoivat vyöryttämään tilanteita tasaiseen tahtiin Scott Langkowin maalille. Mika Toivolan ennakkoon laatima taktiikka puri kuitenkin siinä mielessä hyvin, että aivan parhaille laukaisusektoreille Jokeri-pelaajat eivät kovinkaan usein päässeet. Lisäksi Ässät pyrki paljolti pelaamaan ns. varman päälle, eikä SaiPaa vastaan nähtyja turhia näpräilyjä ollut nyt repertuaarissa. Näin ollen Ässät vältti ainakin sen, ettei ylimääräisillä hötkyilyillä annettu narripaidoille avaimia käteen.

Alusta alkaen Ässien parasta peliä esitti jälleen kerran ketju Salonen-Tähtinen-Wesslin, eikä ollutkaan yllätys, että nimenomaan tuo kolmikko kävi värkkäämässä ottelun avausmaalin. Jokeri-puolustaja pääsi katkaisemaan WTS-ketjun hyökkäyssommitelmat, mutta Pasi Peltonen otti löysän purkuyrityksen viivalla kiinni ja heitti kiekon yhtä löysästi kohti Kari Lehtosen vartioimaa maalia. Samu Wesslin oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuten jokaisen arvonsa tuntevan maalintekijän pitääkin olla, ja niinpä Wesslin pääsi jatkamaan tehosyksyään nostamalla pelivälineen vapaasti yli jäässä röhnöttäneen Lehtosen.

Avausmaalin jälkeen Ässät sai lisää henkeä päälle, kuten tapoihin kuuluu, ja helsinkiläiset joutuivat vielä erän lopulla estämään patapaitojen vyörytystä rangaistuksen arvoisesti. Ässien ylivoima jatkoi kuitenkin piiputtamistaan, joten ensimmäiselle erätauolle siirryttiin 1-0-lukemissa.

Jokerit tuli takaa, mutta ei päässyt ohi

Toisen erän alussa Ässät näytti olevan jokseenkin lirissä. Porilaisten liike vaikutti hieman vaillinaiselta, kun Jokerit taas jatkoi kärsivällisellä tyylillään, ehkä hieman tempoaankin lisäten.

Mestarimiehistön tasoitus toisen erän alussa olikin pelitapahtumiin nähden täysin ansaittu, vaikka maalin tarvittiin lopulta Ässien huolimattomuuttakin ja toisaalta Jokereiden parhaiden miesten tarkkaavaisuutta. Ville Peltonen sai kiekon siniviivan pinnassa helpohkosti haltuunsa ja mies pääsi virittämään laukauksen hyvästä paikasta. Langkow pystyi venymään Peltosen laukauksen tielle, mutta torjunnasta kiekko meni Petri Pakaslahdelle, jonka kutiin Langkow ei enää millään ehtinyt.

Tasoitusmaalin jälkeen moni varmasti odotti Jokereiden menemän saman tien heittämällä ohikin. Mutta toisin kävi, Ässät keräsi itsensä ja alkoi taistelemaan entistä kovemmin. Kiekkoa Jokerit hallitsi varmasti edelleen suurimman osan ajasta, mutta Tähtisen johdolla porilaiset pyörittivät peliä ajoittain komeastikin. Maalit jäivät puuttumaan, kun Wesslinkään ei onnistunut pistämään kiekkoa Tähtisen järjestämästä avopaikasta sisään.

Jokereiden tilanteet loi lähes järjestään ketju Turunen-Pakaslahti-Peltonen, mutta toistamiseen eivät nämäkään miehet maalinteossa onnistuneet ja sekös ilahdutti porilaisyleisöä, joka ottikin MM-sankari Peltosen silmätikukseen.

Loistavaa viihdettä

Hyvä jääkiekko-ottelu huipentuu aina loppua kohden ja juuri niin kävi Isomäen illassa. Ottelun kolmas erä oli kauden toistaiseksi parasta peliä, joka sisälsi lähes kaikki hyvän viihdepläjäyksen ainekset. Pari maalia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kovaa taistelua ja hienoa tunnelmaa.

Erän alkupuoliskolla Jokerit haki voittoa kovemmalla sykkeellä ja kiekko pyöri pariinkin otteeseen vaarallisesti aivan maaliviivan tuntumassa. Palkintonsa Jokerit kuittasi erän puolivälissä, kun suhteellisen vähälle peliajalle jäänyt nuorisovitja näytti valmentajalleen, että muutkin osaavat kuin Ville Peltonen. Teemu Laine rynni kiekon kanssa päädystä maalin kulmalle, mutta tie Langkowin nokan eteen oli tukossa, joten mies päätti sutaista lätkän melko pienestä kulmasta kohti Langkowia, jonka suojien välistä se lopulta lirui aina maaliin asti.

Ässät lähti vimmattuun takaa-ajoon ja myös Ässien työ palkittiin. Pari kertaa vihaisesti tulittanut ja tolppaakin kolistellut Pasi Tuominen sai laidasta kiekon hyvälle laukaisusektorille, mutta Tuominen antoi vielä namupassin Tomi Pölläselle, joka jatkoi suoraan syötöstä uransa ensimmäisen liigamaalin.

Ässien tasoituksen jälkeenkään joukkueet eivät jääneet tyynesti odottelemaan jatkoaikaa ja pistejakoa, vaan peli eteni edelleen vauhdilla päästä päähän. Jokereille siunaantui vastahyökkäyksistä pari kohtalaista paikkaa, mutta Ässät oli kuitenkin lopussa lähempänä voittomaalia. Tällä kertaa Timo Salonen sai epämieluisan kunnian tuhria Tähtisen järjestelemä avopaikka.

Jatkoajalla Jokerit kontrolloi tapahtumia ja peli pyöri pääasiassa Ässien päädyssä tai lähinnä kulmissa. Scott Langkow joutui vielä jatkoajallakin laittamaan itsensä viidesti kiekon eteen, mutta todellisuudessa mitään kovin vaarallista ei Jokerit aikaiseksi saanut. Niinpä pisteet jaettiin jatkoajan jälkeenkin maalein 2-2.

Tyytyväisiä valmentajia

Sekä Jokereiden Raimo Summanen että Ässien Mika Toivola vakuuttivat tyytyväisyyttään peliin ja yhteen pisteeseen. Lisäksi Summanen yhtyi samaan virteen monen kollegansa kanssa kehumalla vuolaasti Ässien uutta ilmettä.

- Tämä oli ehkä meidän laadukkain peli tällä kaudella, kaiken kaikkiaan positiivinen esitys meiltä. Peli oli kokonaisuudessaan todella hyvä ja hyvään peliin tarvitaan aina kaksi hyvää joukkuetta ja Ässienkin peli oli hienoa seurattavaa, hienoa taistelua ja liikettä. Molemmilla oli lisäksi hyvät maalivahdit, siksi maalit jäi noinkin vähiin, Summanen mietti.

- On hienoa nähdä, että SM-liiga pystyy tarjoamaan tällaista viihdettä. Olin keväällä seuraamassa NHL-pelejä ja suurin osa niistä peleistä oli huonompa kuin mitä tänään nähtiin, Summanen täräytti.

Mika Toivolakin oli siis tyytyväinen pisteestä ja omiensa panoksesta.

- Pisteen ottaminen sarjan parhaalta joukkueelta on aina hyvä saavutus. Hienosti me taas taisteltiin, kuten pitääkin. Lisäksi kotiyleisö ansaitsee ison plussan, tuollaista tukea me tarvitaan jatkossakin.

Siinä Toivola on toki aivan oikeassa, että katsojat elivät pelissä hienosti mukana ja tukivat Ässiä melkein kuin joskus ennen vanhaan. Mutta ilmeisesti porilaisyleisön usko patapakan uuteen tulemiseen oli aavistuksen horjunut, sillä Isomäkeen vaelsi alle 4000 katsojaa, mitä voidaan pitää pienenä pettymyksenä. Kysymyksessä oli kuitenkin kärkiottelu ja vastassa vieläpä yleensä hyvin katsojia keräävä Jokereiden tähtisikermä. Alkukauden otteillaan Ässät olisi ansainnut tuekseen täydemmätkin katsomot ja ennen kaikkea sen joukkue olisi ansainnut myös tämän illan taistelustaan. Toki vieläkin mentiin selvästi yli budjetoidun katsojamäärän, mikä on tietysti seuran talouden kannalta ensi arvoisen tärkeää. Mutta enemmänkin väkeä sekaan kyllä sopisi nyt, kun tuotekin näyttäisi olevan kunnossa.

Kultakypärät oikeissa päissä

Jokereiden pelin selkeä sielu oli Ville Peltonen, jonka kautta rakentui lähes kaikki narrinuttujen vaaaralliset paikat. Kun peli kulki sai Peltonen myös rutkasti vastuuta ja lopussa mies urakoi käytänössä joka toista vaihtoa. Ketjukaveri Petri Pakaslahti antoi Peltoselle hyvää taustatukea ja ennen kaikkea Pakaslahti oli täysin omaa luokkaa aloituksissa, joissa hän antoi patasenttereille todellisen oppitunnin.

Kari Lehtonen pelasi taas kelpo pelin, vaikka hieman kiekot tuntuivatkin pomppivan varsinkin ottelun alussa. Jokereiden puolustus oli välillä yllättävissä vaikeuksissa, mutta kokonaisuutena tuo osasto selvisi Ari Vallinin johdolla kohtalaisesti.

Jos Peltonen oli vierasjoukkueen pelin sielu, sitä samaa oli Ässien kultakypärä Markku Tähtinen kotijoukkueelle. Tehopisteitä ei Tähtisen tilille tällä kertaa tullut, mutta joka tapauksessa porilaissentteri pyöritti peliä jälleen näyttävästi. Pasi Tuominenkin alkaa hiljalleen vertymään tasolleen pelaten toistaiseksi kauden parhaan pelinsä. Paljon parantamisen varaa on sen sijaan ainakin kapteeni Korpisalon pelissä.

Scott Langkowkin pomputteli kiekkoja välillä vaarallisesti, mutta 45 torjuntaa on taas hyvä työnäyte. Ässien puolustuskalusto pelasi suhteellisen ehjän pelin Pasi Peltosen ollessa jälleen johtotähtenä.

Jokereiden ohjelmassa on seuraavaksi toinen vaikea vieraspeli, kun joukkue matkaa Tampereelle, jossa otellaan Tapparaa ensimmäinen uusinta viime kevään finaalista. Lauantaina mestareilla on vuorossa kotipeli, kun peräpäähän juuttunut Lahden Pelicans saapuu Hartwall Areenalle. Sen jälkeen Jokereilla onkin peleistä viikon tauko.

Ässien lähiohjelmassa ei edelleenkään taukoja näy, vaikka sellainen varmasti alkaisi paikallaan olemaankin. Torstaina patapakka matkustaa Espooseen, lauantaina Poriin saapuu HPK, ensi tiistaina mitellään Tapparaa vastaan ja päätteeksi käydään vielä pelaamassa Turussakin. Joten kovin helpoksi ei Ässien ohjelmaa ainakaan voi luonnehtia, mutta nyt nähdyllä taistelulla pisteitä tippunee jatkossakin, vaikka joukkue äärirajoilla keikkuukin.

» Lähetä palautetta toimitukselle