Ässät heräsi taistelemaan

Ässät nappasi arvokkaan voiton taistelussa suorasta pudotuspelipaikasta, kun patapaidat kaatoivat Jokerit lukemin 4-0. Porilaisten selvään voittoon kääntyneen kamppailun avainmiehiä olivat nollapelin torjunut Antti Raanta sekä Ässien hyökkäyspeliä johtanut Stephen Dixon.

Ottelun ratkaisu syntyi toisen erän loppupuoliskolla, kun Jokereiden Teemu Eronen kompasteli omalla siniviivalla. Puolustajanuorukaisen virheen seurauksena Tuomas Santavuori sekä Mark Lee karkasivat läpiajoon, jonka seurauksena kanukkihyökkääjä pääsi iskemään patapaidat jo kolmen maalin etumatkalle.

Patapaitojen tiivis puolustus ja hyvä asenne takasivat sen, että helsinkiläisillä oli suuria vaikeuksia päästä hyville maalipaikoille. Viimeisimpänä lukkona hääri nollapelin vakuuttavalla esityksellä torjunut Antti Raanta. Toisen erän lopulla syntynyt osuma ratkaisi ottelun lopullisesti, eikä narripaidoille siunaantunut kolmannessa erässä todellisia kavennusmahdollisuuksia.

– Ässät oli tänään vahva. Se oli työteliäs, energinen ja hyvin huilannut, kommentoi Jokerit-luotsi Erkka Westerlund voittajajoukkueesta.

Ässät edellä kaikessa

Ottelun avauserä oli vauhdikasta jääkiekkoa. Ässät siirtyi johtoon jo erän alkuminuuteilla, kun patapaitojen Veli-Matti Savinainen onnistui ylivoiman loppuhetkillä iskemään kiekon helsinkiläisten maaliin. Narripaidat saivat ensimmäisessä erässä peräti viisi kahden minuutin rangaistusta, mutta helsinkiläisten onneksi Ässien pakkopeli oli avausmaalista huolimatta surkeaa.

– Ottelun alku oli meille tärkeä, kun eilinen Kärpät-ottelu painoi jaloissa. Alussa emme kuitenkaan onnistuneet. Päinvastoin, tulikin pahin mahdollinen alku ja istuimme puoli erää jäähyaitiossa. Siitä jäähysumasta emme oikein toipuneet, Westerlund murahti.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, niin sitä vahvemmin peli siirtyi Ässien käsiin. Patapaitojen asenne oli ensimmäisestä vaihdosta asti laatuluokkaa eikä Jokerit löytänyt avaimia porilaisten puolustuksen puhkomiseen. Sitä vastoin helsinkiläispuolustus oli ajoittain suurissa vaikeuksissa ässäkarvauksen alla. Pataluotsi Karri Kivi olikin tyytyväinen omiensa otteisiin.

– Kuten kaikki varmasti tietää, niin meidän tilanteessa kaikella on merkitystä. Ensimmäisen kerran vähään aikaan tuntui, että tänään on ihan normaali aamu. Viime aikoina on ollut hermostuneisuutta ilmassa. Olen todella tyytyväinen koko päivään, peli-ilme oli erinomainen.

Patapaidat saivat toiseen erään loistolähdön, kun Stephen Dixonin mainio syöttö tavoitti Joel Armian, joka siirsi porilaiset jo 2-0-johtoon. Toinen erä eteni samalla kaavalla kuin ensimmäinen: patapaitojen liukas luistelu ja tiivis puolustus tuottivat Jokereille vaikeuksia. Helsinkiläisten paras paikka avautui Nichlas Hardtille, joka ei kuitenkaan onnistunut iskemään kiekkoa tyhjään maaliin.

– Tasakentällisin olimme pelissä hyvin mukana. Itse asiassa voitimme jopa maalipaikat tasakentällisin pelatessa. Mutta maalipaikkoja ei lasketa ja taululla seisoo selvät lukemat Ässien eduksi, Westerlund murehti.

Antti Raanta oli mies paikallaan.

Kolmas erä muodollisuus

Kolmas erä ei suuria ihmeitä porilaisyleisölle tarjonnut. Patapaidat jäädyttivät pelin eikä Jokereiden kiri lähtenyt käyntiin missään vaiheessa. Lopulta Ässien maalinsuuta vartioinut Raanta selvisi kolmannesta erästä varsin helpolla. Tähän syynä oli mainiosti puolustanut Ässät sekä narripaitojen typerät jäähyt.

– Olemme yrittäneet löytää toimivia koostumuksia. Tänään toimivat kaikki ihan hyvin, nelonen toi omaa osaamistaan, kolmonen oli työteliäs ja kärkiketjut vastasivat hyökkäyspelaamisesta, Kivi kehui omiaan.

Jokerien otteista paistoi väsymys. Helsinkiläiset olivat Ässiä perässä jokaisella osa-alueella, aina viimeistelystä maalivahtipeliin. Suurin ero oli joukkueiden liikkeessä, varsinkin Ross Lupaschukin sekä Josef Boumediennen muodostama puolustajapari oli läpi ottelun suurissa vaikeuksissa vikkelästi liikkuneiden ässähyökkääjien kanssa.

Oma ongelmansa Ässien pelissä oli ylivoima, jota perjantain ottelussa oli kosolti tarjolla. Porilaisten pakkopeli on mielikuvituksetonta pyöriskelyä, jossa ei näytä olevan mitään järkeä. Jopa kiekon ylöstuonti tuottaa aika ajoin suuria vaikeuksia. Jokereiden alivoimakin oli paikoittain vaarallisempaa kuin porilaisten pakkopeli.

Ässät on seuraavan kerran tulessa heti huomenna, kun porilaiset matkaavat Tampereelle Tapparan vieraaksi. Jokerit jatkaa tiukkaa kamppailua suorasta pudotuspelipaikasta ensi viikon tiistaina, kun JYP saapuu narripaitojen vieraaksi.