Syöksykierteessä tasotestiin

46 ja puoli tuntia. Hieman kärjistäen juuri mikään ei tällä välin muuttunut paitsi vastustajan nimi. Lokakuun lentokeleillä loistanut Ässät ei ole tauon jälkeen onnistunut täyttämään odotuksia, vaan ollut liki täydellinen floppi. Nyt on edessä todellinen tasotesti ja näytön paikka.

Raumalla vinoiltiin torstai-iltana Porin seudun uudesta suuntanumerosta. Oli siihen silloin aihetta eli ei, niin nyt alkaa näyttää pahalta. Loppunumerot olivat lauantaina tismalleen yhtä tylyt: 0-5. Lukko selätti Ässät taktisesti kylmän viileällä paketillaan. Ilves noukki pisteet talteen yksilötasolla.

Hermoilua ja tahmaa

Ilveksen kakkosvalmentaja Jarmo Jamalainen totesi ottelun jälkeen joukkueensa saapuneen Isomäkeen kovin hermostuneissa merkeissä. Tamperelaiset odottivat torstaisen Lukko-tappion sisuunnuttaneen patapaidat vimmaiselle menopäälle. Toisin kävi. Kotijoukkue aloitti lauantaina yhtä flegmaattisesti kuin Lukkoakin vastaan ja tarjosi Ilvekselle avaimet käteen-pakettia.

Vierailijan otteista näkyi selvästi päälle painanut tappioputki, eivätkä viisikot silläkään taholla pysyneet erityisen tiiviinä. Kentällä olisi ollut tilaa ja aikaa hyödynnettävänä, mutta järkeä löytyi sitäkin vähemmän. Vain Raimo Helmiseltä Vesa Viitakoski ja Toni Dahlman laidoillaan löytyi tarpeellinen määrä malttia. Kolmikko hyödynsi kotijoukkueen sekaisuutta ja painoi vaihto vaihdolta pelin ässäpäätyyn. Lopulta erän puolivälissä Viitakoski laukoi maalin takaa saadun syötön Matti Järvisen vartioiman maalin ylänurkkaan.

Turha luottaa tuuriin

Aivan kuten torstaina Ässät-Lukko -ottelussa joukkueiden tekemässä työmäärässä oli tälläkin kertaa turhan suuri ero. Ässien liike oli kautta linjan tahmeaa. Ässät aloitti karvauksen hämmästyttävän alhaalta tarjoten samalla Ilveksen kiekollisesta pelistä pitäville puolustajille työrauhan. Sitä kautta Ilves saikin painetta ässäpäätyyn, vaikka viisikkopeli oli monelta osin selvästi haussa.

Ässätkin sai toisen erän alkupuoliskolla hyökkäyspäässä jonkinlaisia myllynpoikasia aikaan. Montaa selkeää maalipaikkaa ei niiden seurauksena silti syntynyt. Kiekko jäi pääsääntöisesti pyörimään kulmaan, kun pelaajien ajatukset kulkivat eri taajuuksilla. Suoraviivaisuus ei kuulunut tänään Ässien käsitevarastoon ja sitä kautta Ilveksen maalilla torjunut Tuomas Nissinen selvisi iltapuhteestaan ehkä kohtuuttomankin helpolla.

- Odotukset joukkuetta kohtaan ovat olleet viime aikoina korkeat, muttemme ole pystyneet niitä täyttämään. Tässä on nyt joukkueella näytön paikka selvittää tilanne, totesi Ässävalmentaja Mika toivola.

-Meillä oli tälläkin kertaa omat paikkamme, mutta maaleja ei tullut. Tässä on turha luottaa tuuriin, vaan on vain tehtävä entistä enemmän töitä.

Ottelun ratkaisu nähtiin toisen erän jälkimmäisellä puolikkaalla. Aktiivisemmin pelannut Ilves pakotti kotijoukkueen virheisiin ja rokotti muutamalla yksilösuorituksella. Mika Niemi ja Mikko Suvanto rokottivat Ässiä välittömästi b-pisteellä hävityn aloituksen jälkeen. Jälkimmäinen laukoi upeasti suoraan syötöstä 0-2. Helmisen johtama ykkösviisikko rankaisi Ässien sekaista puolustuspakettia jo toistamiseen kun puolustaja Teemu Jääskeläinen nousi kulman kautta mallikkaasti maalille iskemään ratkaisevan 0-3 osuman. Kotijoukkueen selkäranka katkesi viimeistään erän lopussa tulleeseen 0-4 osumaan. Erkki Rajamäen laukaus b-pisteen kaarelta livahti ohi maskiin pelatun Järvisen.

Mihin katosi joukkue?

Ilves lähti kolmanteen erään lähinnä varmistelemaan tappioputkensa katkaisua. Kun samalla kotijoukkuekin tiedosti voimattomuutensa, ei loppusummeria odotellessa enää ihmeellisyyksiä nähty. Ilveksen passiivisuus olisi tarjonnut kotijoukkueelle mahdollisuuden takaa-ajoon, mutta tarvittavaa henkeä ei siihen löytynyt. Muutama henkilökohtainen virhe avasi Ässille mahdollisuuden rikkoa kuparisen, mutta toisin kävi. Nissinen osoittautui hänen kanssaan kasvokkain päässeille Vjatseslav Fandulille ja Jari Korpisalolle liian vahvaksi. Erän ainoasta maalista vastasikin Jääskeläinen hänen ohjatessaan ylivoimalla Cory Murphyn viivavedon Järvisen taakse. Ässävahti joutui nöyrtymään viidesti, mutta peiliin saavat hänen sijaansa katsoa kenttäpelaajat. Järvisen "debyytti" oli juuri niin hyvä mihin hän pystyikin.

Kotikatsomo sai miettiä syntyjä syviä. Mihin katosivat Ässät sarjataulukon kärkeen johtaneet otteet: tiivis viisikkopeli ja joukkueelle uhrautuminen. Siis ennen kaikkea - mihin hävisi joukkue? Syyskauden aikana kasvanut itseluottamus on nyt kääntynyt itseään vastaan. Kiekosta pidetään ja sillä kikkaillaan liikaa yksilöinä. Peli ei suuntaudu hyökkäyssuuntaan, vaan jämähtää keskialueen poikittaissyöttöihin. Lopulta valmiiksi ryhmittynyttä vastustajaa vastaan haetaan ratkaisuja omilla yksilösuorituksilla, vaikka taidot eivät taida antaa siihen myöden. Kaikkein pahimmin on silti pettänyt puolustuspeli. Valmentaja Toivola myönsi, että paketti on nyt omassa päässä täysin sekaisin. Pelaajat eivät puolusta viisikkona vaan yksilöinä. Tulos näkyy taululta.

Vierailija Ilves oli tänään hyvin pitkälle Raimo Helmisen johtaman ykkösketjunsa varassa. Se vastasi niin ottelulle suuntaa antaneesta avausmaalista, kuin sen ratkaisseesta 0-3 maalistakin. Kokenut parivaljakko Helminen-Viitakoski hyödynsi taitavasti Ässien sekasortoa ja Toni Dahlman toi siihen vauhdillaan oman mausteensa. Muilta osin Ilves hyökkäsi Ässien tavoin kovin yksilösuorituksiin tukeutuen. Maalissa Tuomas Nissinen teki virheettömän iltapuhteen. Puolustuksessa tehopisteitä keräisi Jääskeläinen, mutta se pyrki kokonaisuutenakin suhteellisen aktiiviseen peliin mitä oli miellyttävää seurata.

Ässillä on nyt edessään tiivis itsetutkiskelu ennen tiistaista Helsingin vierailua. Ilves sen sijaan jatkaa koitoksiaan jo huomenna Hockey Night-paikallispelissä.