Porissa palattu arkeen?

Ässät jatkoi Isomäessä kotiottelujensa tasapeliputkea. HPK sai mukaansa yhden vieraspelipisteen. Lauantai-illan ottelu oli jo kolmas perättäinen 2-2 päättynyt tasapeli Porissa. Ottelu eteni pitkään vaisusti. Kotijoukkue ja -yleisö heräsi kunnolla vasta kolmannen erän tasoitusmaalin jälkeen.

Tarkkaa ja vaisua

Ässät aloitti ottelun passiivisesti. Toisin kuin edellisessä kotiottelussa Jokereita vastaan tähän ei nyt välttämättä olisi ollut tarvetta. HPK lähti nimittäin välttämään virheitä ja pelaamaan tarkkaa vieraspeliä.

Molemmat joukkueet pyrkivät sulkemaan keskialueen mahdollisimman tiiviisti. Kun samalla johtavana ajatuksena tuntui olevan välttää turhia jäähyjä, ei taklauksiakaan juuri nähty. Joku saattaisi kutsua erää unettavaksi.

Ensimmäistä erää mausti kolme kaksiminuuttista. Ässät pääsi pelaamaan ylivoimaa kahdesti. Kotijoukkue oli muokannut aiemmin huonosti toimineita ylivoimakoostumuksia uusiksi. Vielä tässä vaiheessa eivät muutokset ilmenneet positiivisena tuloksena.

Vauhdin voimaa

Toinen erä lähti liikkeelle siitä mihin ensimmäinen päättyi. Maalivahdeilla oli töitä kohtuullisesti, mutta erityisen vaarallisia tilanteita ei päässyt juuri syntymään. Neljän minuutin jälkeen otteluun saatiin hieman eloa.

Ässien Timo Hakanen pääsi yksin vastahyökkäykseen ja kiersi Teemu Aallon. Selässä roikkuvasta puolustajasta huolimatta Hakanen pääsi vielä kaatuneenakin yrittämään HPK-vahti Hannu Toivosen yllättämistä. Kiekko livahti Toivosen alta maaliin, mutta Ässien pahaksi onneksi päätuomasi Simo Saarinen oli ehtinyt viheltää pelin jo poikki. Ässät sai palkkionsa pienellä viiveellä. Heti seuraavasta aloituksesta Steve Shirreffs laukoi Hakasen voittaman kiekon voimalla maaliin.

Maalin jälkeen seurasi Ässien etsikkoaika. Peli pyöri tiiviisti HPK:n puolustuspäässä ja Shirreffs oli lähellä toistaa maalinsa pariinkin otteeseen. Ylivoimakaan ei kuitenkaan riittänyt Ässille. Toista maalia ei syntynyt. Sen sijaan HPK sai tarkasti pelaamisestaan palkkion ja hyödynsi kotijoukkueen virheen.

Ässien nelosketjulle sattui hyökkäyspään siniviivalla merkkausvirhe - kaksi hyökkääjää lähti karvaamaan samaa vastustajaa. Kaksikko Max Kenig - Janne Laakkonen hyödynsi tilanteen kauniisti ja pelasi Jyrki Louhen vapaaksi takatolpalle. Tuloksena oli 1-1 tasoitus. Maali katkaisi Ässien hallinnan.

Erän lopulla HPK käänsi ottelun hallinnan itselleen. Marko Tuulola antoi kauniin pystyavauksen vauhtiin päässeelle Tomas Kucharcikille, joka livahti heittämällä Ässien seisovan alivoimalinjan läpi. Ässien maalinsuulla varmasti torjuneelle Scott Langkow'lle ei jäänyt tilanteessa mahdollisuuksia, vaan kiekko löysi jalkojen välistä tiensä maaliin.

Kerhon johtomaali oli lauantai-illan yleisössä jollekin yksilölle liikaa. Ilmeisen spontaanina reaktiona jäälle lensi lasipullo, eikä päätuomari Saariselle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin pitää toinen erätauko pari minuuttia etuajassa.

Kotijoukkue ja Isomäki heräävät mukaan

Ässien takaa-ajo alkoi tuskaisesti. Kotijoukkueen hyökkääjät eivät tahtoneet pysyä hyvin liikkuneen vierailijan kyydissä. Niinpä karvauspelissä turvauduttiin liikaa mailankäyttöön. Neljä minuuttia jäähyjä heti kolmannen erän alkuun antoi HPK:lle avaimet ratkaista ottelu itselleen.

Samalla kun pallokerho tuhri ylivoimaansa, Ässät taisteli ja joutui tiivistämään kokoonpanoaan Petr Sachlin ja Timo Salosen jatkaessa loukkaantumisten listaa. Kotijoukkueen taistelu toi vähitellen tulosta. Erän puolivälissä Ässät pääsi pelaamaan ylivoimaa. Kotijoukkueen selkeään parhaimmistoon kuulunut pakkipari Pasi Peltonen - Shirreffs liikutti kiekkoa viivalla ja ensinmainittu laukoi kiekon ohi Toivosen.

Tasoitus herätti niin kotijoukkueen kuin samalla yleisön. Tiivistämisen jälkeen Tuomo Harjulaa ja Jari Korpisaloa lukuunottamatta täysin porilainen hyökkäys löysi taskunpohjalta annoksen sitä tahdonvoimaa, jolla tälläiset ottelut on käännettävissä kotiin.

Ässät vyörytti hyökkäyksiään vastustajan maalille. Kun pelkkä hyvä liike ei enää riittänyt, joutui HPK rikkomaan ja Ässät pääsi varsinaisen peliajan viimeisten viiden minuutin ja jatkoajan aikana pelaamaan yhteensä kuusi minuuttia ylivoimaa. Väsymyksestä huolimatta - tai ehkä juuri siksi - Ässät loi hyviä maalipaikkoja ja maalivahti Toivonen sai urakoida kunnolla. Toivonen veti lopulta pidemmän korren. Ässät sai kiekon maaliin kertaalleen, mutta Saarinen hylkäsi maalin toistamiseen. Tällä kertaa ässäpelaaja löytyi maalivahdin alueelta.

Varamiehistä

Molemmilta joukkueilta oli sivussa tärkeitä pelaajia. Kotijoukkue oli helpottanut puolustuksensa urakkaa vuokraamalla Espoosta Tero Määtän. Hän selvisi koitoksestaan kohtuullisesti. Jobinpostia Ässille toivat Petr Sachl ja Timo Salonen, jotka poistuivat kaukalosta kesken pelin. Joukkueen parhaimmistoa olivat Pasi Peltonen ja Steve Shirreffs, jotka häärivät kentän profiileina niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Markku Tähtisen johtamalle ketjulle HPK tuntui vastustajana sopivan, mutta kiekko ei tänään ässähyökkääjille juuri pomppinut. Muutamien pelaajien kuormitus nousi tänään siksi korkeaksi, että se saattaa näkyä otteissa vielä tiistaina Tampereella.

-Pelasimme kaksi erää sellaisella tasolla, että hyvä kun saimme edes pisteen. Viimeiseen erään ryhdistäydyimme. Siitä kiitos joukkueelle, kommentoi peliä Ässien valmentaja Mika Toivola.

HPK:lta olivat sivussa Antti Miettinen, Tommi Santala ja ykkösvahti Joni Puurula. Heidän poissaolonsa ei voi olla näkymättä kentällä. Kokoonpanon leveys riitti kuitenkin tänään. Varsinkin kun tiivis keskialuepelaaminen sujui mallikkaasti ja jaloista löytyi virtaa. Puolustuksen johtotähti Marko Tuulola näytti muille mallia. Myös Tuomas Immonen esiintyi mallikkaasti. Hyökkäyksestä on vaikea nostaa ketään erityisesti esiin. Potkua löytyi tänään laajalta rintamalta ja se kantoi tässä ottelussa pitkälle.

-Periaatteessa vieraspiste on aina hyvä, varsinkin kun lopussa jouduimme pelaamaan alivoimalla. Kaksikin pistettä oli tänään tosin tarjolla. Emme pystyneet käyttämään tilanteitamme hyväksi silloin kun niitä tuli. Lopun passivoitumisemme antoi Ässille mahdollisuuden, kommentoi Jukka Jalonen.