Huh, mikä trilleri!

Tiistai-iltainen koitos oli aivan eri planeetalta kuin joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen. Vauhtia, dramatiikka ja maaleja riitti runsain mitoin. Tasainen ottelu oli kääntyä HPK:lle, kun se teki johtomaalin minuutti ja kymmenen sekuntia ennen loppua. Ässät tuli kuitenkin 34 sekuntia ennen päätössumerin soimista tasoihin ja iski jatkoajalla voittoon oikeuttavan maalin.
Kolumni

Luvunlaskusta tyrmäysvoittoon
[lue lisää]

Monet manasivat joukkueiden ensimmäisen finaalin jälkeen vaisua esitystä ja löysää viihdearvoa. Lauantaina peruuteltiin ja pelattiin varman päälle. Tiistaina oli kellossa aivan eri ääni. Nyt nähtiin aivan loistavaa hokia!

- Nyt ei ainakaan kukaan voi nurista, että jäällä nähtiin huonoa finaalipeliä. Olimme ensimmäisen ottelun jälkeen pettyneitä. Nyt pelasimme aktiivisemmin kuin viimeksi ja se tuottikin tulosta, kotijoukkueen Mika Toivola näki.

Kuvakoosteet

Toinen finaaliottelu värikuvina
[katso kuvat]

Sama peli, eri kuvat

Ryminää, räiskettä ja tärkeitä aloituksia

Ottelu aloitettiin, kuten odottaa sopii; ryminällä. Alkutahdit löi kotijoukkue, joka lähti alusta alkaen horjuttamaan hämeenlinnalaisia aktiivisella karvaus - ja taklauspelillään.

Ässät saikin ottelun alkuun tarvitsemansa johtomaalin. Ässien Rob Hisey sai kiekon maalin takana Matti Kaipaisen hienon uurastuksen ansioista. Hisey nousi maalin edustalle ja ampui kiekon yläkulmaan ohi vierasjoukkueen Miika Wiikmanin. Osuma oli ansaittu, sillä porilaisilla oli ennen maalia tukuttain hyviä maalintekopaikkoja.

Aloitukset ovat tällaisissa peleissä tuiki tärkeitä. Ei niiden arvoa ole turhaan hehkutettu. Porilaisten juhlat loppuivat lyhyeen, kun HPK:n nuori Juuso Hietanen tykitti vieraat tasoihin viivavedollaan. Hietanen sai kiekon viivalle, kun HPK voitti hyökkäyspään aloituksen 100-0.

Toinen aloituksesta syntynyt maali nähtiin kolme minuuttia edellisestä. Ässät hävisi jälleen oman pään aloituksen, ja nyt ritarijoukkueen Mikko Laine pääsi sivaltamaan kiekon ohi Ässien Juuso Riksmanin. HPK pääsi johtoasemaan turhankin helppojen virheiden saattelemana, sillä näin tärkeissä otteluissa ei 100-0-aloitustappioihin ole varaa. Varsinkin sentteri Matti Kuparisella on peiliin katsomisen paikka, sillä mies hävisi molemmissa maaleissa oman pään aloituksen.

Tapaus Komarov

Illan ikävin anti nähtiin, kun pelikello pysähtyi aikaan 11.33. Ässien piskuinen Leo Komarov luikerteli HPK:n puolustusalueelle. Komarov ehti juuri siirtää kiekon pois lavastaan, kun vierasjoukkueen Mikko Jokela saapui puun takaa tööttäämään häntä. Taklaus oli rajun näköinen, mutta melko puhdas.

Komarov jäi pahan näköisesti jäähän makaamaan ja hänet vietiin jäältä pois paareilla. Nuorukainen selvisi taklauksesta lievällä aivotärähdyksellä, parin hampaan menetyksellä ja murtuneella nenäluulla.

Jokela sai ottelurangaistuksen taklauksestaan ja porilaiset pääsivät myllyttämään siitä hyvästä pakkopeliä. Ässien ylivoimaa, varsinkin ykkösylivoimaa, on kritisoitu pudotuspeleissä välillä rankastikin. Suurin kritiikki on kohdistunut ikiässä Pasi Peltoseen, joka on usein syyllistynyt huonoon viivapelaamiseen ja vetojen panttaamiseen.

Nyt Peltonen kuitenkin onnistui ylivoimassa ensimmäisen erän loppupuolella. Ässäkippari niittasi kiekon viivalta, joka livahti pahasti maskissa olleen Wiikmanin selän taakse. 2-2 ja hetkiksi hiljennetty porilaisyleisö oli jälleen karnevaaleissa täysin palkein mukana.

Toinen erä HPK:n näytöstä

Ässät sai vielä ensimmäisen erän loppuminuutilla kaksi jäähyä ja joutui lähtemään toiseen erään 5-3-alivoimalla. Jäähyt kostautuivat ja Juuso Hietanen pääsi heiluttamaan maaliverkkoja toistamiseen rannelaukauksellaan, joka yllätti ässävahdin täysin.

Toinen erä oli Ässien huonoin ja HPK:n paras. Hämeenlinnalaiset myllyttivät hienosti Ässien alueella ja porilaiset olivat useaan otteeseen hätää kärsimässä. Onni ja Riksman pitivät lukemat kuitenkin Ässien kannalta suotuisina.

HPK painosti, mutta patapaidat pääsivät yllättämään vierasjoukkueen kuin varkain. Neljä ja puoli minuuttia oli erää pelaamatta, kun kotijoukkueen uurastajiin jälleen kerran kuulunut Matti Kuparinen nousi kulmasta ja toimitti kiekon maalille. Kiekko lirui jostain HPK-maaliin ja lukemat tasoittuivat 3-3:een.

Huikea loppuhuipennus

Kolmas erä aloitettiin tasalukemista. Ässät oli koko kolmannen erän niskan päällä, ja se loi makeita paikkoja HPK-maalille. Tällä kertaa onni ei ollut Ässien puolella ja HPK-maali pysyi koskemattomana. Lähimmäksi pääsi kotijoukkueen Pasi Peltonen, joka pommitti kiekon ylärimaan.

Ässien ja ässäfanien taivas näytti tippuvan niskaan, kun HPK hiljensi Isomäen vain minuutti ja kymmenen sekuntia ennen loppua. Hienon illan pelannut Juuso Hietanen ampui kiekon viivasta ässämaalille, jonka Juha-Pekka Loikas ohjasi ässävahti Riksmanin haarojen välistä maalin perukoille.

Ässät kuitenkin näytti, ettei periksi anneta. Mika Toivolan aikalisä tuotti tulosta, kun aloituksen jälkeen kiekko ammuttiin ränniin Marko Kivenmäen lapaan. Kivenmäki vippasi kiekon HPK-viivan tuntumaan, josta pudotuspelikonkari Matti Kaipainen höpläytti hämeenlinnalaispuolustajaa ja kirmasi läpiajoon sijoittaen kiekon ohi Wiikmanin. Pelikello näytti tuolloin aikaa 59.27.

- Molari pelasi syvässä ja pakotti ampumaan ylös. Taisi se kiekko vähän siinä nousta pystyynkin, enhän mä muuten sitä olisi pystynyt edes nostamaankaan, iloinen Matti Kaipainen kertasi maaliaan naurahtaen.

- Oli se ihan ansaittu tapa, että mentiin jatkoajalle, sillä meidän pakkihan siinä 1-1- hyökkäyksessä pelasi huonosti. Ennen tätä iltaa paineet olivat Ässillä, nyt ne on sitten meillä, HPK:n käskijä Jukka Jalonen kertoili.

Kotijoukkue ratkaisee

HPK lähti jatkoerään hivenen tyrmistyneenä, johtuen Ässien yllättävästä tasoitusmaalista. Kotijoukkue oli energiaa täynnä ja loi maalintekopaikkoja Kerhon maalille. Yllättäväksi ratkaisijaksi nousi porilaisjoukkueen Jesse Saarinen, joka lirutti HPK-pakin avustuksella kiekon Wiikmanin längistä sisään.

- Sovittiin, että lähdetään jatkoerään aktiivisesti. Nousin maalille ja päätin vain heittää sen veskarin jalkoihin. Sieltä jostain se onnekkaasti lirui, sankari-Saarinen iloitsi.

Ottelu oli niin tasainen, että se olisi voinut kääntyä miten päin tahansa. Jossiteltavaksi jää myös Ässien loppuhetken maali, sillä hämeenlinnalaisleiristä kantautui kommentteja, joiden mukaan Ässien maali olisi syntynyt väärän vaihdon seurauksena. Jälkeenpäin Toivola kuitenkin kumosi väitteet, sillä Kivenmäki ei tullut jäälle Riksmanista, vaan Kristian Kuuselasta. Vaihtotaktikointi oli harkittu juttu.

Ässät näytti jälleen vahvuutensa kotikentällä. Se pelasi yhtenäisesti ja isolla sydämellä. Loppusekunneilla syntynyt tasoitusmaali osoitti, että porilaisjoukkueesta löytyy ratkaisijoita ja venymiskykyä enemmän kuin ennen pudotuspelien alkua uskaltiin odottaa.

- Ei tässä yksittäiset pelaajat mitään patsaita ansaitse, vaan koko joukkue. Olen tehnyt samalla lailla duunia kuin aikaisemminkin, mutta nyt on vaan käynyt tuuriakin. Olen kyllä silti nostanut profiiliani näissä peleissä, pudotuspeleissä loistavasti pelannut Kaipainen kertoi.

Kiivas sarja jatkuu torstaina Rinkelinmäellä. Kumpi ottaa toisen kiinnityksen poikaan?