HIFK ratkaisi ensimmäisillä minuuteilla

LIIGA / Raportti
Poriin vieraaksi saapunut HIFK oli alussa selvästi kotijoukkuetta terävämpi. Porilaiset olivat alussa hermostuneita, minkä osoitti kaksi rangaistusta pelin viivyttämisestä. Vierasjoukkue ei aikaillut, vaan Markus Granlund sekä Mikko Kousa veivät vierasjoukkueen alle viidessä minuutissa kahden maalin johtoon.

HIFK:n kaksi maalia näytti suuntaa koko kamppailulle. Vierasjoukkue oli koko ajan hivenen niskan päällä, eikä Ässät saanut kunnon kirivaihdetta päälle missään vaiheessa. Yhden kavennusmaalin kotijoukkue kuitenkin onnistui tekemään, kun ylivoimalla Joel Armian laukaus osui ensiksi HIFK:n pelaajaan, jonka jälkeen kiekko kulkeutui Mark Leen haltuun. Kanadalaissentteri ei erehtynyt, vaan hänen laukauksensa päätyi HIFK:n maaliin.

– Alku oli pahin ja siinä meillä oli havaittavissa hermostuneisuutta. Silloin laitoimme kiekon kaksi kertaa katsomoon. Se antoi peliin konseptin, jota mentiin loppuun asti, Ässien päävalmentaja Karri Kivi totesi.

HIFK ratkaisi ottelun lopullisesti kahden viimeisen erän aikana. Kun Ässät ei hyödyntänyt omia paikkojaan, helsinkiläiset lisäsivät maalimääräänsä vielä kahdella. Ensiksi vierasjoukkue siirtyi toisessa erässä kahden maalin johtoon, kun Mikko Kousan tarkka laukaus ohitti ässävahti Antti Raannan. Loppunumerot viimeisteli puolestaan Eetu Pöysti viimeisessä erässä.

Fyysinen ottelu

Ottelun ensimmäinen erä tarjosi viihdettä koko rahan edestä lähes täydelle Isonmäen jäähallille, sillä peli oli todella vauhdikasta. Erityisesti ensimmäinen erä näytti siltä, että Ässät ja HIFK olisivat pelanneet jo nyt pudotuspelejä. Ottelussa kumpikin joukkue pelasi erittäin fyysisesti ja varsinkin ottelun ensimmäisen puolikkaan aikana jäähallin laidat rytisivät useaan otteeseen.

Fyysisessä pelissä ei vältytty tunnekuohuilta. Vain viiden minuutin jälkeen Niko Palonen ja Siim Liivik ottivat toisistaan mittaa nyrkkitappelun muodossa, minkä vuoksi kumpikin ajettiin pukukoppien puolelle. Ensimmäisessä erässä myös Ryan Caldwell sekä Micke-Max Åsten ottivat yhteen porilaisten maalin edessä, mutta kumpikin selvisi tilanteesta vain kahden minuutin rangaistuksilla.

– Ässät on fyysinen ja vahva joukkue, joten silloin tapahtuu paljon, kun Ässät ja HIFK kohtaavat, Petri Matikainen totesi.


Kummallakin joukkueella oli paljon asiaa toisilleen.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Ottelussa tuomittiin paljon rangaistuksia, minkä vuoksi erikoistilanteet korostuivat. Erikoistilanteissa helsinkiläiset olivat selkeästi porilaisia paremmin hereillä, sillä Pata onnistui vain kerran tekemään ylivoimamaalin, vaikka joukkue pääsi pelaamaan ensimmäisessä erässä pitkään kahden miehen ylivoimaa. HIFK puolestaan teki ottelun kahdesta ensimmäisestä ylivoimastaan kamppailun kannalta erittäin tärkeät maalit ja pelasi muutenkin vakuuttavasti sekä ylivoimalla että alivoimalla.

HIFK:n puolustuksessa oli paljon nuoria pelaajia, mutta he suoriutuivat lauantai-illan urakasta melko hyvin. Helsinkiläisten voiton varmisti kuitenkin lopullisesti maalivahtipeli, sillä Dennis Endras oli selvästi kentän toisessa päässä torjunutta Raantaa parempi. 38 kertaa ottelussa torjunut saksalaismaalivahti oli koko ottelun ajan erinomainen ja teki muutaman todella tärkeän torjunnan.

HIFK oli Ässiä tehokkaampi

Ottelun ratkaisi tarkkuus viimeistelyssä. Kumpikin joukkue kykeni murtamaan vastustajan puolustuksen useampaan otteeseen ja kummallakin joukkueella oli lukuisia maalipaikkoja. Porilaiset eivät kuitenkaan kyenneet paikoistaan tekemään maaleja edes tuurin avustuksella, kun taas vierasjoukkue kykeni tehokkaampaan viimeistelyyn.

– Tämä oli hieno kiekko-ilta. Olen tyytyväinen kolmeen pisteeseen, varsinkin kun se on ensimmäinen kerta Ässiä vastaan tällä kaudella. Latauduimme hyvin tähän otteluun ja kamppailimme alusta loppuun, annoimme painetta ja loimme tekopaikkoja, Matikainen sanoi.

– Hävisimme tänään koko rintamalla. Näissä peleissä kolmen kentän täytyy vetää ihan topissa, jotta voi voittaa. Tänään pelimme ei kyllä riittänyt mihinkään. Kirissämme ei ollut paljon hyvää, emmekä kyllä olleet lähelläkään voittoa, Kivi mietti.

Seuraavaksi Ässät pelaa tiistaina. Tuolloin Pata matkaa Jyväskylään JYPin vieraaksi. HIFK puolestaan pelaa toisen vierasottelun peräkkäin, kun helsinkiläiset pelaavat tiistaina Lahdessa Pelicansia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle