Sulosointuja haussa

LIIGA / Raportti
Betonihelvetiksi remontoitu Isomäen seisomokatsomo ei ole omiaan harjoituspeleille. Paitsi että hallin tunnelma suorastaan huutaa seisovaa yleisöä, sitä kaivannee maltillisempikin istumakatsoja sääliessään korviaan riipivältä särömelulta. Maukas kiekkokin maistuisi ohessa. Sitä Ässät ja Davos harjoittelivat pohjustaessaan lauantaista turnauspäivää keskinäisellä harjoitusottelulla. Ja harjoitusottelultahan tuo tosiaan näytti.

Kohtuullisen lupaavasti käynnistynyt ottelu tarjosi väläyksiä siitä mannasta mitä kiekkokansa talven lähestyessä jo janoaa. Mutta yhtälailla tilanteessa kuin tilanteessa sai havaita, että ihan viimeiseen asti ei nyt pinnistetty ja se jokin jäi lopulta uupumaan. Ajankohtaan nähden anti oli kuitenkin sangen tyydyttävää. Ainakin Ässille joka pääsi testaamaan rahkeitaan laadusta koottua pakkaa vastaan.

Aikataulussa ollaan

Kotijoukkueen peli näytti siltä mitä muutaman edellisen harjoituspelin perusteella saattoi odottaakin. Eli aikataulussa edetään. Moni asia on vielä tyystin harjoittelua vailla ja se tietysti myös näkyy kentällä. Ässien tiivis puolustuspaketti näytti jälleen toimivuutensa. Kokonaisuus toimi ilman Langkow'takin siihen saakka kunnes Davos alkoi iskeä Matti Järvisen heikkoihin kohtiin ja yläpesät soivat. Torstai-ilta palautti myös mieliin miten nopeasti tuo Ässien paketti on purettavissa. Siihen ei edelleenkään tarvita muuta kuin että kiekko ja mies toimitetaan maalille vauhdilla - eri suunnista. Sen jälkeen lopputulos on turhan usein kotijoukkueen kannattajaa masentava.

Ketsuppia housuille

Avausmaalia saatiin odotella lähes ottelun puoliväliin. Silloin koko harjoituskauden mainiolla intensiteetillä puurtanut Kristian Kuusela narutti veivauksillaan itselleen vetopaikan ja yllätti vielä vierailijan maalissa torjuneen Lars Weibelin. Laukaus ei ollut kova, mutta yllättävä. Tästä seurasi ns. ketsuppipulloilmiö ja muutaman minuutin kuluttua taululla komeilivat lukemat 2-2.

Samalla kun maaleja alkoi syntymään vuorotahtiin, avautui myös molempien joukkueiden peli. Hyökkäys alkoi saada ajatuksissa tilaa puolustukselta ja oman pään tiiviys kärsi. Tämä näkyi välittömästi pakkiparin Jarkko Glad - Olegs Sorokins otteissa. Erityisesti ensinmainittu oli pelin jälkimmäisen puolikkaan pahoissa vaikeuksissa ja muistutti kummasti viime kevättalven otteistaan.

Kentältä alkoi löytyä tilaa ja samalla ne joilta henkilökohtaista taitoa löytyi pääsivät sitä käyttämään. Kokonaisuutena sitä löytyi vierailijalta enemmän ja huolimatta että Ässät hallitsi kiekkoa enemmän - se hallitsi sitä vain näennäisesti. Davos loi itselleen paremmat paikat, hyödynsi vastustajan virheet ja viimeisteli kylmänviileällä rutiinilla. Joukkue ammattilaisia.

Näyttöjä koutsille

Ässien parhaimmistoa oli torstaina nelosketjun Kristian Kuusela, jonka väsymätön taistelu tuotti kaksi maistuvaa maalia. Allekirjoittanut näkisi mielellään kokeiltavan miten Kuuselan vauhti toimisi ykkösketjun laidassa Jari Korpisalon tilalla. Sen Kuusela olisi kyllä ansainnut. Kuuselan ohessa myös Marko Kivenmäki pääsi väläyttelemään taitojaan kun tilaa alkoi löytyä. Hänen kauttaan tilanteita syntyikin, mutta ketjukaverit olivat harmittavan tehottomia. Martin Bergeron tosin nosti kolmasti maalinedustalta oikeaoppisesti ylös, mutta vain turhan ylös. Toivonmukaan sihti löytyy kohdilleen ennen runkosarjan alkua.

Puolustuksessa myhäilytti tällä kertaa erityisesti Steve Shirreffsin aktiivisuus, josta vaikkapa Mika Rontin olisi syytä ottaa pikku hiljaa oppia. Ainakin jos mielii vakavissaan liigapuolustajan uraa. Tällä saralla kokonaisuus toimi muutoinkin kohtuullisesti. Pahimmissa vaikeuksissa oli jo aiemmin mainittu Glad. Maalissa teki kotidebyyttinsä Matti Järvinen. Tulos oli jotakuinkin odotettu. Tiivis puolustus ei tarvitse välttämättä taakseen NHL-vahtia, mutta Järvisen koko jättää yläkulmiin niin paljon tyhjää tilaa että kaaren ja viivan väliltä lähtevät laukaukset löytävät turhan usein tiensä verkon perille.

Ammattilaisten rutiinia

Vierailija Davosin nimilistaa tutkiessa pähkäili kerran jos toisenkin mikä mahtaa olla joukkueen budjetti. Ja Sveitsin tasoahan se. Raha ei voi olla näkymättä materiaalissa ja se onkin Davosin kohdalla laadukas. Ei välttämättä sarjansa paras, mutta pistää hieman kateeksi näin Porin näkövinkkelistä.

Kaksikko Claudio Neff - Fabian Sutter vei ässiä useampaan otteeseen lahjakkaasti pystykaffelle ja tekaisi siinä sivussa kolme maalia. Moni alppikylän tähti ei silti jaksanut syttyä eilisestä ihmeemmin, vaan hoiti homman enemmänkin rutiinilla kotiin. Ja rutiinia kelpasi kyllä katsella.

Illan huvit: Perinteisten korppisähinöiden ohessa kokeella oleva Juha-Pekka Ketola osoitti Reto von Arxin kunnon chickeniksi.

Ässien ketjut:

Kivenmäki - Bergeron - Korpisalo

Salonen - Fandul - Wesslin

Pöllänen - Kiiilholma - Tuominen

Kuusela - M.Peltonen - Ketola

Ja puolustus:

Peltonen - Shirreffs

Sorokins - Glad

Boman - Rontti

Valli - Törnvall

Maalissa: Järvinen

Ottelutilastot:

Ässät - Davos 3-4 (0-0)(2-3)(1-1)

1-0 Kristian Kuusela (Pasi Peltonen, Steve Shirreffs)
1-1 Claudio Neff (Fabian Sutter, Andres Ambühl)
1-2 Matthias Brägger (Peter Guggisberg)
2-2 Pasi Tuominen (Juha Kiilholma, Tomi Pöllänen)
2-3 Fabian Sutter (Claudio Neff)

3-3 Kristian Kuusela (Mikko Peltonen)
3-4 Claudio Neff (Andres Ambühl)

» Lähetä palautetta toimitukselle