Mestis-maajoukkue koulutti Ässiä

Ässät sai kyseenalaisen kunnian tulla ensimmäiseksi liigajoukkueeksi, joka on hävinnyt Mestis-maajoukkueelle. Tappio tuli porilaisille täysin ansaitusti, sillä Mestiksen tähtisikermä vei haluttomasti velttoilutta patalaumaa miten tahtoi. Loppulukemat 3-6 eivät jätä selittelyille sijaa.

Jo heinäkuun Pitsiturnauksessa Ässät oli suurissa vaikeuksissa Mestiksen kanssa, ja voitto irtosi silloin lähinnä tuurilla ja Scott Langkowin pelastuksien ansiosta. Tuo ottelu ei kuitenkaan riittänyt Ässille oppitunniksi siitä, että Mestiksestä saadaan kootuksi iskukykyinen porukka.

Tietynlainen aliarvioiminen heijastui patapaitojen otteista tälläkin kertaa. Kun vastustaja on vieläpä täynnä vikkeliä menijöitä, jotka jaksavat painaa ja aiheuttaa hämminkiä ajoittain kankean porilaisjoukkueen keskellä, ei ollutkaan lopulta suuri yllätys, että Ässät ajautui taas vaikeuksiin.

Mestis hyödynsi luulotaudin

Ottelun ensimmäiset minuutit eivät vielä luvanneet Ässille nöyryytystä, sillä joukkue hallitsi tapahtumia selvähkösti. Painopiste oli vahvasti Mestiksen päädyssä, mutta niin paljoa eivät porilaiset jaksaneet alussakaan laittaa itseään likoon, että olisivat väkisin maalipaikkoihin ängenneet.

Paikkoja haettiin pikkunätillä kikkailulla ja kiekonsiirtelyllä, mutta Mestis kesti Ässien yritelmät suhteellisen helpolla. Lisäksi Ari Luostarinen joukkueen maalissa oli alusta alkaen tarkkana
Liekö sitten helponoloinen alku tuudittanut Ässät luulemaan, että voitto irtoaa, kunhan pyörii kaukalossa, sillä erän vanhetessa Ässien peli todellakin meni pelkäksi kaukalohengailuksi. Pirteästi pörrännyt Mestis-maajoukkue saikin helposti pelin haltuunsa.

Mestiksen lievä hallinta palkittiin myös ansaitulla johtomaalilla. Ässien ykkösviisikko ei saanut purettua vierailijoiden painostusta, ja lopulta Janne Lehtinen pääsi syöttämään maalin takaa Jukka Hakkaraisen avoimeen maalintekotilanteeseen ja tämä läväytti kiekon ensimmäisen kerran ohi Ässämaalia vartioineen Matti Järvisen.

Patapakka sekosi totaalisesti

Toiseen erään odoteltiin herännyttä kotijoukkuetta, mutta toisin kävi. Homma jatkui siitä mihin se ensimmäisessä erässä jäi. Ässät pelaili puolivaloilla ja Mestis kontrolloi tapahtumia paremmalla liikkeellään ja asenteellaan.

Toni Ronkaisen vietyä Mestiksen 0-2-johtoon Ässien peli sekosi lopullisesti. Yksikään syöttö ei enää mennyt omaan lapaan, hyökkäykset eivät lähteneet liikkeelle ja miehetkin hukattiin puolustuspäässä. Porilaisten peli oli sanalla sanoen hirveää.

Mestis jatkoi lystinpitoaan ja Janne Lehtinen veikin vierailijat jo 0-3-johtoon. Tässä vaiheessa Mika Toivola otti aikalisän, mutta sekään ei saanut kaivattua herätystä aikaiseksi. Mestis mellasti, Ässät oli Suomi-sarja –tasolla.

Kotijoukkuekin heräili

Kolmanteen erään lähdettiin siis 0-3 –tilanteesta ja Ässillä riitti kirittävää. Joukkue sai sentään hieman peliään käyntiin ja luistimiaan liikkeelle, ehkä jopa tahtotaso parani, mutta huolimattomuus oli edelleen silmiinpistävää.

Vjatseheslav Fandul nostatti kuitenkin toiveita iskemällä Tomi Pölläsen ja Pasi Tuomisen vahvan karvaustyön jälkeen kiekon maalin edestä ohi Luostarisen. Mestis ei tuosta kuitenkaan suuremmin hätkähtänyt vaan jaksoi puolustaa kurinalaisesti. Eikä vastaukseenkaan kauaa mennyt, kun Marko Santanen pääsi siirtämään vierailijat taas kolmen maalin johtoon.

Tämän jälkeen Ässien pelissä alkoi olla turhautumisen merkkejä. Jari Korpisalo ja Juha-Pekka Ketola yrittivät saada pientä nokkapokkaa aikaiseksi, mutta kummallakin kerralla linjatuomarit kiirehtivät väliin ennen kunnon iskujen vaihtoa. Molemmissa tilanteissa punapaita katsottiin kuitenkin aloittajaksi. Mestis pääsikin iskemään ylivoimalla jo viidennen maalinsa. Esa Hämäläisen kuti pomppi onnekkaastikin ohi Järvisen.

1-5 –osuman jälkeen Ässät innostui vielä kehittämään loppukiriä ja esittämään illan parasta peliään. Ylivoimalla Marko Kivenmäki antoi hienon poikittaissyötön maalin kulmalle hiipineelle Antti Bomanille, joka siirsi tilanteeksi 2-5. Hetkeä myöhemmin Timo Salonen pelasi Martin Bergeronin puolittaiseen läpiajoon. Kaksi vastustajaa roikkui Bergeronissa kiinni, mutta niin vain kanadalainen nosti hallitusti kiekon aivan yläkulmaan.

3-5 –kavennus sai Mestiksessä jo pientä paniikkiakin aikaiseksi. Purkukiekot menivät minne sattuivat tai sitten ne eivät lähteneet lainkaan, ja Ässät pääsikin pyörittämään peliä vahvasti Luostarisen maalin tuntumassa.

Lopussa Ässät otti vielä Järvisen pois ja lähti hakemaan kavennusta kuudella viittä vastaan. Mahdollisuuksiakin oli, mutta lopulta porilaisten pyristelyt loppuivat, kun kentän ykkösmies Matti Kuusisto kaivoi kiekon itselleen ja sinetöi tyhjään maaliin loppunumeroiksi 3-6.

Alle arvostelun

Kaikki kunnia jälleen edukseen esiintyneelle Mestis-maajoukkueelle, mutta totuuden nimissä on myönnettävä, että Ässien peli oli alle kaiken arvostelun. Vaikka kyseessä olikin vain harjoitusottelu, niin noin halutonta ja kokonaisuudessaan surkeaa pelaamista ei liigajoukkue saisi esittää. Eikä varsinkaan kotiluolassaan.

KiekkoKansan turnauksen on tarkoitus olla Ässien tärkein valmistautumistapahtuma ennen liigakautta, joten siinäkin mielessä noin löysä esiintyminen panee hieman ihmetyttämään. Vastustaja ei ehkä lukeudu kaikkein sytyttävämpiin vastustajiin, mutta ammattimaisempaa asennetta pitäisi toki siltikin löytyä.

Yksilötasollakaan Ässistä ei löytynyt ainuttakaan onnistujaa. Koko joukkue sukelsi yhtä syvälle, mikä tavallaan sekin on hivenen huolestuttavaa. Kun Scott Langkowkin seurasi peliä vaihtoaitiosta, niin kaukalosta ei löytynyt yhtään punapaitaista johtajaa ja sytyttäjää, joka olisi kyennyt muuttamaan pelin suuntaa.

On kuitenkin muistettava, että päivää aiemmin Ässät pelasi Jokereita vastaan edukseen, joten kokonaistilanne ei toki ole niin synkkä kuin tämän pelin perusteella voisi luulla. Siinä mielessä tilanne ei ole erikoisen huolestuttava, kun on kuitenkin jo nähty, että joukkue pystyy paljon parempaankin. Joka tapauksessa lauantaina Lukkoa vastaan Ässillä on selkeän ryhtiliikkeen paikka. Löysäilyä ei sallita, ja tulostakin olisi tultava.