Ässät jatkoi voittojen tiellä

LIIGA / Raportti
Sveitsiläisvieras HC Davosistakaan ei ollut Porin Ässien pysäyttäjäksi, kun patapaidat venyivät viime vuosilta harvinaiseen temppuun, kolmanteen peräkkäiseen kotivoittoon. Vaisuhkon alun jälkeen Ässät ryhdistäytyi ja takoi taululle ansaitut 5-3-lukemat.

Ilves-peliin verrattuna Ässät ei ollut tehnyt suuriakaan kokoonpanomuutoksia. Ns. runkomiehistä sivuun oli jäänyt ranteensa loukannut Timo Salonen, jonka paikalla pelasi Kristian Kuusela. Salosen lisäksi hyökkääjistä sivussa olivat edelleen toipilaat Pasi Tuominen ja Jari Korpisalo. Puolustus jatkoi enemmänkin varamiehisenä, kun sivussa olivat Pasi Peltonen, Timo Ahmaoja, Pekka Kangasalusta ja Iikka Törnvall.

Davos avasi maalihanat

Ottelun avauserä sujui pääosin melko tunnustelevissa ja jopa sekavissa merkeissä. Peli aaltoili laiskavauhtisesti päästä toiseen, mutta tuokin vauhti avasi väyliä jonkinasteisiin maalipaikkoihin. Ässät tuhlaili paikkojaan liialliseen näpräilyyn ja Davosin yritykset puolestaan kilpistyivät Ässä-vahti Scott Langkowin suojuksiin.

Kertaalleen Davos kuitenkin kykeni Langkowin yllättämään, kiitos Ässien huolimattoman oman pään pelaamisen. Davos-pakki katkaisi Petr Sachlin huonon avausyrityksen siniviivalla ja toimitti kiekon Michael Riesenille, joka jatkoi nätisti vapaaksi unohdetulle Reto von Arxille ja ammattimies teki vastustamattoman maalin.

Johto-osuman jälkeen Davos sai pelin toviksi selvästikin halliintaansa, mutta Langkow pelasti Ässät lisätakaiskuilta. Erän lopussa porilaiset saivat taas paremmin juonesta kiinni ja tuo juoni tuottikin sveitsiläisvieraille pari jäähyä, mutta Ässien pienoinen taktinen kömmähdys pilasi mahdollisuudet tasoitusmaaliin. 5-3-ylivoimassa patapaidat nimittäin marssitti jäälle kolme sentteriä, Sachlin, Timo Hakasen ja Vjatsheslav Fandulin, joista aloitukseen kyyristyi Sachl, joka on noista miehistä selvästi se heikoin tuon osa-alueen taitaja. Niinpä Davos voitti aloituksen ja toimitti kiekon Ässien päätyyn, josta sitä ei enää ennen summerin pärähtämistä Davosin alueelle saatukaan.

Ässät heräsi laajemmalla rintamalla

Toisen erän alussa tuo 5-3-ylivoima siis jatkui ja Ässät hyödynsikin sen melko nopeasti. Fandul jakeli ja Sachl kiskaisi pelin tasoihin.

Avauserässä porilaisista oli vauhtia pitänyt lähinnä vain nelosketju Juha Kiilholma-Joose Lipponen-Janne Mäkelä, mutta toisessa erässä muutkin saivat koneitaan käyntiin. Kun myös Davos lisäsi hieman pökköä pesään, muuttui ottelu jo paremmaksi kiekkoviihteeksi. Joukkueet painoivat edelleen varsin tasaisesti päästä päähän, mutta kokonaisuutena Ässät oli ehkä jonkin verran se vievä osapuoli.

Davosin ylivoimaa ei voi hyvällä tahdollakaan kehua, joten vaikka tekisi mieli kehua Ässien alivoimaa, niin lienee syytä säästää ne kehut myöhäisempään ajankohtaan. Joka tapauksessa alivoima kulki siinä määrin hyvin, että av-maalilla Ässät pääsi livahtamaan pelissä ensimmäistä kertaa johtoon. Jarkko Glad sai kiekon omassa päädyssä ja aikansa emmittyään mies antoi hyvän pystysyötön vastustajan siniviivalle, jossa Timo Hakanen jo malttamattomana odotti. Hakanen pääsi näin läpiajoon, jonka tuloksena oli maali kuin suoraan ruotsalaisesta postimerkistä. Hakanen yritti Peter Forsbergin Lillehammerissa patentoimaa harhautusta jo Pitsiturnauksessa kiekon pysähtyessä silloin tolppaan, mutta tällä kertaa paluumuuttaja pääsi nostamaan herkät kätensä ylös maalin merkiksi.

Erän loppua kohden Ässien vauhti alkoi paikoitellen hiipumaan ja niinpä Davos pääsi vielä tekaisemaan ansaitunkin tasoitusmaalin.

Dave Duerden astui parrasvaloihin

Päätöserään Ässät kaivoi taas lisää vauhtia ja meni sitä myöten väkisin menojaan, vaikka käkikellomiehet aikansa pyristelivätkin. Ässät oli terävämpänä ennen kaikkea maalin edustoilla tai pikemminkin kulmilla, sillä nimenomaan sieltä patapaidat väänsivät loput kolme maaliaan.

Alkutahdit Ässien karkumatkalla löi toisen ottelunsa Porissa pelannut kanukkivahvistus Dave Duerden, joka lusikoi kiekon sisään pienen hässäkän päätteeksi. Tuohon Davos ei vielä taipunut, kun muuten hyvin pelannut Atte Valli teki alokasmaisen virheen tarjoilemalla pelivälineen Riesenille kuin Manulle illallisen.

Samainen Valli kuitenkin paikkasi erhettään olemalla mukana Ässien voittomaalin rakentelussa. Itse hän ei kiekkoa maaliin saanut, mutta Tomi Pöllänen sai kunnian toimittaa irtokiekon helpohkosti ohi Lars Weibelin. Viimeisen sinetin Ässien voitolle iski jälleen Duerden, ja mistäs muualta kuin maalin kulmalta. Tuossa maalissa presidentillisestä tarjoilusta vastasi Hakanen, joka nousi laidasta komeasti etukulmalle, mutta "Raipe-koulukuntaan" kuuluvana Hakanen passasi vielä nätisti takakulmalle, jossa Duerdenilla oli lapa jäässä.

Langkowilla lupaavat otteet

Vanha totuus on, että harjoitusotteluilla ei ole mitään merkitystä, mutta Ässien tilanteessa jokaisella positiivisella asialla on merkitystä. Ja voidaan kai sanoa, että kolme Isomäessä pelattua harjoitusottelua ovat tarjonneet positiivisia asioita, kun tulokset ovat olleet 9-3, 7-3 ja 5-3. Vaikka tendenssi onkin laskeva, niin tulokset ovat siltikin komeita, jopa lupauksia herättäviä. Varsinkin kun ottaa huomioon, että Ässät on toistaiseksi joutunut pelaamaan kaikki pelit enemmän tai vähemmän varamiehisenä. Vieraspelit ovatkin sitten jo toinen juttu, mutta sekin olisi jo jotain jos menetettyä Isomäen taikaa saataisiin loihdittua edes pieni palanen takaisin. Se on joka tapauksessa fakta, että kuukausi ennen liigan alkua Ässien tilanne näyttää toiveikkaamalta kuin vielä pari kuukautta sitten olisi uskonut.

Ylisuuria odotuksia ei toki kannata ladata, sillä vastus ei sittenkään ole ollut ihan sitä eliittiluokkaa. Ja onhan pelissä kuitenkin edelleen paljon petrattavaa. Pelin avaaminen on ajoittain yksi suuri puute, sillä käytännössä Davos-pelissäkin Ässien paras avaava puolustaja oli maalivahti Scott Langkow. Lisäksi selväksi on käynyt, että Ässät on aina liemessä, kun joukkueen vauhti ja taistelu vähänkin hiipuvat. Aikaa puutteiden korjaamiseen, kuvioiden hiomiseen ja pakan kuntoon saamiseen on kuitenkin vielä kuukausi ja yksi päivä ja siinä ajassa kehitystä ehtii tapahtua vielä paljon jos on tapahtuakseen.

Tämän illan parasta ja jopa huojentavinta antia oli Langkowin maalivahtipeli. Tämän kertainen kanukkiveskari on ilmeisesti saapunut Suomeen vähintäänkin kohtalaisessa fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa. Pelityyliltään Langkow vaikuttaa perusvarmalta torjujalta ja mailapeli lienee SM-liigan mittakaavassa A-luokkaa.

Puolustuksessa Jarkko Glad on ainakin nyt Pasi Peltosen poissaollessa ottanut isännän elkeet. Rauhallista oman pään peliä ja mausteeksi pari mukavaa taklausta. Nuoret tuuraajat Atte Valli ja Antti Pohjalainen näyttivät tänäänkin halunsa taistella liigapaikasta loppuun saakka. Hyökkäyspäässä Lipposen johtama nuorisovitja pystyy pitämään yllä pirteintä vauhtia, ja ylhäältä karvaavana ketjuna tuo tullee aiheuttamaan ainakin kotikaukalossa sekasortoa vastustajien puolustuksissa. Parhaat tehot irtosivat jälleen Petr Sachlin ykkösketjulta, mutta pelillisesti tuo kolmikko oli kaksi erää ehkäpä eniten näkymättömissä. Kolmannen erän herääminen olikin sitten pelin ratkaisu. Sachl ja kahden maalin mies Duerden nousivat lopussa hienosti esiin, mutta kokonaisuutena ketjun ykkösmies oli kuitenkin Timo Hakanen. Muista hyökkääjistä vanha herra Fandul näytti taas kerran pelisilmän olevan vertaansa vailla tuossa joukkueessa.

Illan vierailija HC Davos ei itsestään mitään erikoista kuvaa jättänyt. Maalissa Lars Weibel oli kaksi erää lähes virkaveljensä veroinen, mutta kolmannessa hän jäi jo Langkowin varjoon. Periaatteessa samoin kävi koko joukkueelle, kaksi erää mentiin tasaisissa merkeissä, mutta kolmannessa Ässät osoitti paremmuutensa. Muuten joukkue oli lähes täysin von Arxin ykkösketjun varassa. Ottaen huomioon, että kausi Sveitsissä alkaa muutaman viikon kuluttua, saattaa Davosille tulle vielä hieman kiire saada rivinsä ojennukseen. Varsinkin ylivoimapelissä on ilmeisen paljon hiomista, siksi seisovalta ja mielikuvituksettomalta se ainakin tänään vaikutti. Davos päättää Suomen kiertueensa maanantaina mittaamalla Espoon Bluesin kesäkunnon.

Ässien seuraava koitos on viikon kuluttua, jolloin kotoisessa SK-turnauksessa vastaan luistelee KalPa. Ja jos kaikki menee kuten etukäteen on suunniteltu, ensi viikon lauantaina, SK-turnauksen finaalissa, Ässät haastaa Rauman Lukon.

» Lähetä palautetta toimitukselle