Ylimielinen Blues joutui antautumaan

LIIGA / Raportti
Ässät katkaisi yhdeksän ottelun mittaisen tappioputkensa Bluesin kustannuksella. Kymmenes tappio oli jo vahvasti tulossa, mutta päätöserässä porilaiset löysivät tahtoa ja tehoa kirien näin voittoon tuudittautuneen Bluesin kahden maalin johtoaseman kiinni. Jatkoajalla illan paras pelaaja Tuomo Harjula iski sinetin tyhjään Blues-maaliin.

- Terveiset vaan Sport FM:n pikkuleijona Jani Uotilalle, jonka pitkävetovihjeissä tämä peli oli suunnilleen kaikkien aikojen varmin kakkonen. Ei tämä sentään ihan sitä ollut. Mutta siinä oli lähtökohtaa tälle ottelulle, omiinsa tyytyväinen Ässävalmentaja Mika Toivola kuittaili pelin jälkeen.

- Vakavasti ottaen tämä oli Jokerit-pelin jälkeen alusta asti ryhdikäs esitys pojilta. Nyt saatiin sellainen hyvä suoritus kuin oli tarkoituskin, Toivola jatkoi.

Ihan koko pelin ajan Ässät ei ryhdissä pysynyt, mutta alussa patapakka oli tosiaan hyvin pelissä mukana, lievästi jopa halliten tapahtumia. Maalipaikat porilaiset voittivat avauserässä suunnilleen 4-1, mutta Ässien riveihin tiukasti tarrautunut tehottomuus piti joukkuetta edelleen kahleissaan. Sami Heinonen oli kerta toisensa jälkeen Ässien kutien edessä tai pikemminkin porilaiset sutivat kaikki mahdollisuutensa Heinosen suojiin.

Bluesin ensimmäinen erä oli taas virkamiesmäinen. Eivät espoolaiset ehkä ihan takki auki lähteneet, mutta paras draivi oli pahasti hukassa.

Toisaalta taktiikkanakin oli kenties pelata tarkkaa viisikkopeliä hyökkäysilottelun sijasta ja keskittyä lähinnä vastaiskuihin. Muutama vastaisku Antti Jokelan maalia kohti suuntautuikin lähinnä ykkösketjun, Peter Sarno-Markku Hurme-Jan Caloun, toimesta.

Ainoa todellinen maalipaikka siunaantui Calounille. Kiekko pomppi kesken Ässä-hyökkäyksen Sarnolle, joka vapautti punaviivan takana kärkkyneen tshekin läpiajoon. Caloun veivasi Jokelan maihin, mutta ratkaisuyritys oli hieman vaikea hänellekin ja näin Jokela pystyi pelastamaan kotijoukkueen takaiskuilta.

Jokela oli muutenkin ensi hetkestä alkaen varmassa vireessä, eikä pelaamattomuus juurikaan näkynyt otteista. Samat sanat sopivat virkaveli Heinoseen, joka oli koko ajan oikeassa paikassa oikeaan aikaan pitäen Bluesin näin ensimmäisessä erässä pelissä mukana. Kokonaisuutena erä oli kuitenkin suhteellisen valjua näytöstä puolin ja toisin.

Ässät alistui Calounin edessä

Toiseen erään Blues löysi lisää liikettä ja Ässät joutui vaikeuksiin. Mitenkään säväyttäviä otteet eivät edelleenkään olleet, vaan lähinnä pelailtiin laimeassa hengessä. Espoolaiset kuitenkin määräsivät suunnan ja tahdin varsinkin sen jälkeen, kun maalihanat aukesivat.

Avausmaali syntyi Bluesin päästessä ylivoimalle, kun ulkomaalaistrio Caloun-Stapleton-Sarno näytti liigan huonoimmalle ylivoimajoukkueelle erikoistilannepelaamisen mallia. Stapleton ja Sarno sahasivat komeilla poikittaissyötöillä Calounille paikan, eikä kultakuuppa erehtynyt. Mika Toivolakin joutui Ässäaitiossa vain ihastalemaan, että noinhan se toimii, kun on pelimiehiä, jotka homman taitavat.

Jos avausmaali oli tekemällä tehty, niin seuraava tulikin sitten lahjoituksen seurauksena. Steve Shirreffsin ajatukset olivat ties missä hänen syöttäessään silmät kiinni suoraan Calounin lapaan. Tshekkitaituri kiitti lahjasta ja kieputti Jokelan rähmälleen iskemällä kiekon toistamiseen maaliin.

0-2-osuman jälkeen Ässien päät painuivat ja Bluesilla olisi ollut mahdollisuus ratkaista homma lopullisesti. Jokela jatkoi kuitenkin hyviä suorituksiaan ja toisaalta Bluesilla ei juurikaan näyttänyt olevan todellista nälkää lisämaaleihin. Peli oli toki ajoittain sinänsä suhteellisen näyttävää, mutta kun haalareiden ja työkalupakin sijasta mukana olivat puku ja salkku, niin asenne raskaaseen raatamiseen oli jokseenkin puutteellinen.

Ässien toisen erän esityksessä ryhti vaihtui aneemisuuteen. Joukkue näytti taas tyytyvän kohtaloonsa ilman sen suurempaa taistelua. Ja toisaalta tehottomuus puristi vannetta pään ympärillä niin lujaa, että harvat hyökkäykset hukattiin turhaan siirtelyyn ja vastuun pakoiluun.

Latvialaiset löysivät jyvän

- Kyllä toisella erätauolla kopissa oli sellainen henki, että nyt lähdetään taistelemaan ja vähintään piste tästä pelistä otetaan. Ehkä sekoitetut ketjukokoonpanotkin auttoivat jotain, mutta pelaajien sisältä tuo taistelutahto kuitenkin aina lähtee kokoonpanoista riippumatta, Toivola valotti Ässien uudestisyntymisen taustoja.

Ja taistelemaan Ässät todellakin lähti. Toivola oli rukannut ketjut uuteen uskoon nuorisokaartia lukuun ottamatta ja uudet ketjutkin näyttivät toimivan. Etenkin yhdistelmät Wesslin-Hakanen-Korpisalo sekä Pöllänen-Fandul-Harjula löysivät toisensa mallikkaasti luoden jatkuvaa painetta Heinosen maalille.

Erän alussa tahti oli vielä hivenen varovainen ja maalipaikkoja haettiin edelleen turhan vaikealla kaavalla. Mutta joka tapauksessa Ässät vei peliä selvästi ja nyt oli Bluesin vuoro olla vaikeuksissa. Espoolaiset taisivat omalta osaltaan auttaa Ässiä peliin mukaan, sillä päätöserässä näytti se salkkukin unohtuneen matkasta. Vaillinaisella asenteella Blues lähti vain pelailemaan päätöserää pois luullen pisteiden olevan jo turvallisesti hallussa. Yleensä tuollainen asenne kostautuu, kuten nytkin ja sekös sapetti valmentaja Hannu Kapasta.

- Kaksi erää meni suunnitellusti, mutta sitten tapahtui jotain. En tiedä mitä. Tuo kolmas erä oli kauniisti sanottuna kamala. Näin on käynyt ennenkin, enkä oikein tiedä mistä tällainen johtuu, Kapanen ihmetteli.

- Erätauolla sovittiin, ettei passivoiduta liikaa, mutta kun kaveri saa kiekon, niin pelataan 1-4-muodostelmalla. Mutta ei tuosta mitään tullut, mies jatkoi.

Ässien kauan kaivattu avausosuma syntyi ilahduttavasti ylivoimalla. Hyvän jauhannan päätteeksi patakippari Jari Korpisalo sai kiekon b-pisteen kaarella ja tilanteen ajautuessa hieman pieneen kulmaan mies malttoi rauhassa katsoa ja miettiä ratkaisuaan. Tällä kertaa kiekon siirtely ei ollut turhaa, vaan Korpisalon oivallinen passaus tavoitti Olegs Sorokinsin, joka niittasi vastustamattomasti 1-2-kavennuksen.

Tuo maali laukaisi Ässien kipsin, eikä vannekaan ollut lainkaan niin tiukalle kuin aiemmin, vaikka toki tehottomuus vaivasi edelleen. Porilaiset löivät isoa vaihdetta silmään ja kun Blueskin sopivasti avitti, niin paikkoja tasoitukseen tuli tasaiseen tahtiin.

Vjatsheslav Fandul iski lopulta tasoituksen, mutta sitä ennen Ässät ehti vielä tuhlaamaan kolme-neljä hyvää tekopaikkaa. Tilanteisiin nähden 2-2-osuma oli siis vähintäänkin ansaittu. Läpi ottelun pirteästi esiintynyt Tuomo Harjula kirmasi taas terävästi ja yritti vanhanaikaisella pistää mustaa verkkoon, mutta Heinonen kesti. Irtokiekko kuitenkin pomppi Fandulille, jonka kuti painui maaliin yhtä vastustamattomasti kuin maanmiehensäkin sivallus.

Ässät haki voittomaalia loppuun asti, mutta Blues pystyi kokoamaan sen verran rivejään, että piste jäi lopulta espoolaistenkin plakkariin.

Onni hymyili lopulta Ässille

Jatkoajan alussa Blues sai pari maukasta paikkaa ratkaista, mutta viimeistely ontui. Siniset saivat kuitenkin vielä mahdollisuutensa, kun Timo Hakanen koukki itselleen rangaistuksen. Taannoin Toivolan jatkoaikataktiikkana oli ottaa jäähy, jotta vastustaja ottaisi maalivahdin pois ja Ässät pääsisi iskemään tyhjiin. Tällä kertaa rangaistus ei kuitenkaan kuulunut suunnitelmiin.

- Pari jatkoaikatappiota ollaan tässä viime aikoina koettu, joten nyt päätettiin, ettei ainakaan hävitä. Sen takia ei lähdetty nyt mitään jäähyä hakemaan, sellainen nyt vain sattui tulemaan Toivola vakuutteli.

Aloitusvoiton jälkeen Blues otti joka tapauksessa Heinosen pois ja lähti pyörittämään 5-3-ylivoimaa. Paikkoja tuli, mutta Jokela kesti Ässien maalissa hienosti. Pari paikkaa tuli myös Ässille, mutta sen paremmin Korpisalon kuin Sorokinsinkaan yritykset eivät onnistuneet. Jälkimmäisen nosto näytti jo vierivän maalin, mutta kuin tehottomuudesta muistuttaen kiekko päättikin eksyä linjaltaan vierien muutaman sentin ohi. Tehottomuudesta voi toki syyttää Bluesiakin, sillä paikkoja voittomaaliin kyllä oli.

- Huonon kolmannen erän jälkeen lähdettiin hakemaan voittoa jatkoajalla. Kun Ässät sai jäähyn, niin eipä siinä ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa maalivahti pois. Hyviä paikkoja tuli, mutta Jokela venyi hienosti. Lopulta sitten tuli epäonnekas ratkaisu, mutta se nyt on sitten ihan sama, vaikka Ässät kaksi pistettä saikin, se ei niitä paljon auta, mutta me haluttiin voittoa tosissamme, joten tuo riski oli otettava, Kapanen kertasi jatkoaikaa.

Ratkaisussa Ässillä sitten oli tuuria. Hakasen rangaistus oli juuri päättymässä, mutta Blues pyöritti yhä ilman maalivahtia Calounin johdolla.

Caloun törmäsi päätuomari Tero Toivolaan ja kiekko karkasi porilaisille. Lopulta Tuomo Harjula törkkäsi kiekon onnekkaasti keskialueelta Jiri Vykoukalin kautta maaliin ja näin Ässille pitkästä aikaa kaksi pistettä.

Valmentajat tyytyväisiä Tero Toivolaan

Entinen liigapelaaja Tero Toivola vihelsi siis uransa ensimmäisen pelin pääsarjatasolla. Liigadebyytti ei ollut erityisen vaikea, sillä peli oli luonteeltaan melko säyseä. Se ei kuitenkaan vähennä Toivolan hyvän suorituksen arvoa. Huono tuomari kun pystyy tekemään säyseästäkin ottelusta itselleen vaikean, mutta sen Toivola onnistui välttämään. Mies sai kiitosta myös valmentajilta.

- Kaikin puolin ok esitys Toivolalta. Kerrankin päätin ennen ottelua, etten ainakaan tuomaria ala nimittelemään, Ässäluotsi Toivola lohkaisi sukunimikaimastaan.

- Toivola oli hyvä, ainoa virhe taisi tulla jatkoajalla, kun hän törmäsi Calouniin. Siitähän sitten tuo voittomaalikin tuli. Mutta muuten ehjä esitys häneltä. Hyvä, että saadaan liigaan näitä entisiä pelaajia, jotka uskaltavat viheltää jäähyjä paidan väristä riippumatta, Kapanen antoi palautetta tuomaritulokkaalle.

Joukkueiden ehdottomaan eliittiin nousivat maalivahdit. Antti Jokela ja Sami Heinonen eivät ole liiemmin peliaikaa saaneet, mutta nyt he käyttivät mahdollisuutensa sen verran hyvin, että lisäminuuttejakin saattaa vielä jossain vaiheessa kertyä. Blues oli jättänyt huippuvireisen Jarmo Myllyksen tällä kertaa kokonaan kotiin.

- Annettiin Jamolle nyt huilivuoro tähän väliin. Ja toisaalta Heinonenkin tarvitsee peliminuutteja, kun ei koskaan tiedä mitä tapahtuu ja koska hän joutuu tuleen. Silloin pitää olla valmiina, joten tämä peli oli tuntuman kannalta tärkeä. Hyvin Heinonen myös paikkansa täytti, hän oli meidän paras pelaajamme tänään, Kapanen kehui.

Yhtä hyvin Bluesin parhaaksi pelaajaksi voisi nimetä myös Jan Calounin. Kiekon kanssa mies oli totuttuun tapaan alati vaarallinen ja kaksi maalia nostivat hänet myös pistepörssissä tasapisteisiin HPK:n Antti Miettisen ja Tomas Kucharcikin kanssa. Calounilla riitti paikkoja nousta yksinkin pörssin kärkeen, mutta kaksi maalia riitti hänelle tällä kertaa.

Ässistä erottui Jokelan lisäksi ennen kaikkea tehot 1+1 iskenyt Harjula. Hän käytti nopeuttaan ollen jatkuvana riesana Bluesin puolustukselle. Myös vanha herra Korpisalo nousi melko näkyvään rooliin.

Joukkueet jatkavat matkaa lauantaina. Blues saa silloin kovakuntoisia vieraita Turusta ja Ässät puolestaan käy Rinkelinmäellä mittaamassa runkosarjan voittoa varmistelevan HPK:n asennetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle