Viihdettä viimeisen päälle

Täpötäysi Isomäen jääpyhättö pääsi tänään nauttimaan kunnon vanhan ajan kiekkotunnelmaa. Viihdyttävä ja tilannerikas ottelu venyi jatkoajalle saakka. Illan kruunuksi kotijoukkue Ässät otti revanssin kauden avauksesta. Pasi Peltonen tykitti 3-2 voittomaalin ylivoimalla.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Ässät oli saanut latauksensa kohdilleen ja luistin kulki. Avausmaaliin ei mennyt aikaa kuin 42 sekuntia. Timo Salonen katkaisi Lukko-hyökkäyksen omalla siniviivalla. Samu Wesslin pelasi niin raumalaispuolustuksen kuin Petri Vehasen maalinsuulla kaffelle ja Markku Tähtiselle jäi helppo työ iskeä kiekko takakulmalta tyhjään verkkoon.

Nopea avausmaali vahvisti selvästi Ässien itseluottamusta, ja sai samalla vieraat epävarmaan olotilaan. Ässät piti vauhtia, hallitsi kenttää ja riisti itselleen kaukalon fyysisen hallinnan. Lukon ei auttanut muuta kuin pyrkiä jäädyttämään peliä parhaansa mukaan.

Ylivoimalla melkoinen merkitys

Ässävalmentaja Mika Toivola korosti ottelun alla, että pelissä tulee olemaan vahvoilla jos osaa jättää hölmöilyt väliin. Ässät oli karahtaa lauantaina juuri tähän. Lukko oli tasakentällisin selvästi alakynnessä, mutta nousi peliin mukaan vankalla ylivoimarutiinilla. Toivolan torstai-illan vakoilumatka Raumalle ei tältä osin auttanut.

Erän puolivälin jälkeen Lukko pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun Marko Kivenmäki otti typerän jäähyn hyökkäysalueella. Jäähyä ehti kulua runsas minuutti kunnes Quinn Hancock pääsi ohjaamaan maalin edustalta maskin takaa tulleen Toni Porkan laukauksen Scott Langkow'n alta maaliin. Tilanteessa toistui Ässien ykkösketjun (Hakanen-Rochefort-Korpisalo) vaikeus ehtiä aloitushäviön jälkeen karvaamaan ajoissa siniviivalaukausta.

Maali ei onnistunut erityisemmin lamauttamaan kotijoukkuetta, vaan aktiivinen hyökkäyspeli jatkui edelleen. Onni ja tehokkuus ei ollut viimeistelyssä kuitenkaan mukana. Pelin hallinnasta kielii erän lopun neljän minuutin ylivoima, joka luonnollisesti painoi peliä Vehasen maalin suuntaan.

- Mielestäni meillä oli ensimmäisessä erässä käsissämme voiton avaimet. Me tiesimme, että Lukolla on alla kova pelirytmi ja lähdimme ottamaan alussa otetta pelistä hyvällä liikkeellä, totesi Mika Toivola

- Minusta me saimme luotua riittävän määrän maalipaikkoja, mutta hukkasimme ne. Sen jälkeen peli tasoittui, kuten tuollaisessa tilanteessa usein käy.

Lehkonen lukitsi keskialueen

Toisessa erässä ottelu tasoittui selvästi. Lukko sopeutti kiekotonta peliään paremmin tilanteeseen sopivaksi ja se tehosi Ässiin. Kun samalla Ässät jatkoi hölmöä jäähyilyään, sai Lukko ottelun haltuunsa. Juha Kiilholman kaksiminuuttinen maalivahdin huitomisesta maalin takana saattaa mennä nuoruuden ja vahvan latauksen piikkiin, mutta kun pelin luonne oli etukäteen selvillä, tätä on vaikea hyväksyä.

Lukon ylivoima jatkui vahvana. Kiilholman jäähyä kului jälleen runsas minuutti, kunnes Jari Korpisalo epäonnistui purkukiekossa. Puolustajakaksikko Tero Määttä - Jarkko Glad ehti unohtaa Langkow'n eteen peräti kaksi kettupaitaa täysin vapaaksi. Quinn Hancock iski ottelun toisen maalinsa Pasi Saarelan narutettua ensin maalivahdin ulos tilanteesta.

Tämän jälkeen peli kääntyi entistä selvemmin Lukon hallintaan. Ässät ei saanut hyökkäyksiään käyntiin samaan tapaan kuin avauserässä, vaan vieraat kontrolloivat kaukaloa. Tosin erityisen vaarallisia tilanteita ei Lukko tasakentällisin tässäkään vaiheessa saanut aikaan. Ylivoimaa sen sijaan ehti tippumaan neljä minuuttia.

Ässät löysi juonen uudelleen

Kolmas erä alkoi Ässille suotuisasti. Pasi Saarela joutui kaatamaan vauhtiin päässeen Kivenmäen jo kolmentoista sekunnin jälkeen. Ässien ylivoimapelin ykköskoostumus sai myllyn pitkästä aikaa päälle. Tehottomuus vaivasi jälleen. Sen sijaan Tähtisen johtama kakkoskoostumus tasoitti pelin yksinkertaisen tehokkaan kuvion jälkeen. Ketjun maestro sivalsi kiekon itse tyhjään maaliin Vehasen eteensä torjuman Pekka Kangasalustan laukauksen jälkeen.

Tasoitus antoi selvästi Ässille lisää uskoa omaan tekemiseen. Se olikin enemmän kuin tarpeen. Ottelun tuominnut Kimmo Siipo jatkoi määrätietoisesti omaa linjaansa ja tuomitsi Ässät lähes puolentoista minuutin 3-5-alivoimalle. Lukon ylivoima pyöri jälleen vankasti, mutta tällä kertaa laukauksia jäi uupumaan ja kun niitä tuli, ne livahtivat pääsääntöisesti ohi maalin.

Erän lopulla Ässät pääsi jälleen niskan päälle. Peli pyöri enimmäkseen Lukon puolustusalueella ja vierasjoukkue satsasi odotetusti nopeisiin vastahyökkäyspistoihin. Tuo toimikin vaarallisesti ja Lukko sai kahdesti miehen yksin läpi. Lähimmäksi maalia ylsi Sami Torkki Toni Porkan jäähyn aikana, mutta Langkow torjui vedon olkapäällään silakkaverkkoihin.

Omat paikkansa oli toki kotijoukkueellakin, mutta mm. Wesslin ja Vjatseslav Fandul saivat kokea Vehasen torjuntatyöskentelyn liian tiiviiksi. Taisto venyi lopulta jatkoajalle.

Harjoitus tekee mestarin

Ratkaisua ehditiin hakea kolmisen minuuttia. Kotijoukkueen luistin kulki selvästi raumalaisia terävämmin. Ässät haki voittomaalia ja karvasi terävästi. Ajassa 61.45 Siipo vihelsi Vehaselle jäähyn tämän kampitettua kiekkoa karvanneen Kivenmäen.

4-3 ylivoima osoitti vaarallisuutensa. Kun kentällä on tilaa, taitavat pelaajat ovat parhaimmillaan. Ässien ylivoimaa selvästi järkevöittänyt Fandul pyöritti rulettia vaarallisesti. Lukon alivoimakolmikko ei onnistunut omissa purkuyrityksissään, vaan kaksikko Fandul-Peltonen tilkitsi siniviivan täydellisesti. Lopulta jälkimmäinen tykitti siniviivalta Fandulin ja Korpisalon esityöstä kiekon Vehasen selän taakse. Oman ansionsa maalista saa myös maskia uhrautuvasti tehnyt Richard Rochefort. Illan neljään ylivoimamaaliin vaadittiin kaikkiaan yli 30 minuttia ylivoimaa.

- Äärettömän ylpeä olen jokaisesta jätkästä, joka tänään pelasi Lukolle. Tämä oli viides peli seitsemän päivän sisällä ja määrätyt pelaajat ovat joutuneet tappamaan ison määrän jäähyjä, sanaili Ismo Lehkonen.

- Peli oli värikästä kuten ovat olleet kaikki näkemäni liigapelit.

- Olisin toivonut että vähän vapaammin olisi saanut pelata. Jäähyjä tuli paljon, vaikkakin tasapuolisesti. Koko ajan tuntui joku olevan jäähyllä, mietti Mika Toivola.

Jyvät akanoista

Ässien parhaimmistoa oli tällä kertaa Tähtisen ketju laidoillaan Salonen ja Wesslin. Tämä kolmikko painoi pääsääntöisesti pelin Vehasen maalille ja ahersi myös alivoimalla kiitettävästi. Samaten Vjatseslav Fandul oli hyvässä vireessä. Nivusvamman aiheuttama tauko näkyy vielä kestävyydessä, mutta hänen pelinäkemyksensä ja syöttönsä olivat kentällä omaa luokkaansa. Puolustuksessa Pasi Peltonen jatkaa huikeassa vireessä ja Iikka Törnvall pelasi selkeästi parhaan liigaottelunsa tähän mennessä. Kumpaakaan Lukon maalia ei voi laittaa kohtuullisen vähäisellä torjuntamäärällä selvinneen Langkow'n piikkiin, vaan pitää kysyä missä oli puolustus?

Lukon osalta parhaimmin toimivat Hancockin ja Mika Viinasen johtamat koostumukset. Ensinmainittu vastasi Lukon molemmista maaleista. Pasi Saarela pelaa myös nousukiidossa, vaikkakaan ei ehkä sellaisessa ketjussa joka tukisi parhaalla mahdollisella tavalla hänen maalintekijän avujaan. Puolustuksen selkeä johtaja oli jälleen kerran Erik Hämäläinen. Hänen johtamansa paketti keskittyi tänään lähinnä oman pään tilkitsemiseen, eikä juuri noussut tukemaan hyökkäyksiä. Maalin suulla Vehanen selvisi urakastaan hyvin.

Taiston tauottua Lehkonen äityi kehumaan katossa ollutta tunnelmaa.

- Porilainen yleisö on selvästi ottanut joukkueen omakseen ja periaatteessa huusi pisteet Ässille. Kateellinen tässä pitää olla.

- Jos yleisö jaksaa tuolla tavalla olla tämän jutun takana, niin Ässät kerää tuhottomasti pisteitä. Sikäli tämä oli kovin paikka, jossa olemme tällä kaudella käyneet pelaamassa. 6500 katsojan aikaansaama meteli ei päästä vierailevaa joukkuetta helpolla. Ihan heittona, ettei Nordenskiöldinkadun noidankattila ollut paikalliskohtaamisissa mitään tähän verrattuna.

Taisto oli Marko Kivenmäen neljän ottelun testipestin viimeinen. Hänen kohtalostaan Mika Toivola oli vielä vaitelias.

- Nyt nukutaan yön yli ja keskustellaan sunnuntaina tilanteesta.