Ässien kiri riitti tasapeliin

Hyvään vireeseen viime aikoina äitynyt Espoon Blues näytti kahden erän perusteella vievän pisteet Porista, mutta toisin kuitenkin kävi. Kovan kirin tehnyt kotijoukkue Ässät nousi vielä kolmenkin maalin takaa tasapeliin.

Ottelun alku oli kotijoukkueelle todella vaikea. Blues painoi hyvän liikkeensä ansiosta peliä Ässien päätyyn ja pääsikin nopeasti pelaamaan kahden miehen ylivoimaa, kun Markku Tähtinen ja Iikka Törnvall ottivat lähes peräkkäiset kahden minuutin rangaistukset. Ässät kuitenkin kesti alivoiman, hyvin taistelleiden pelaajien ja maalivahti Scott Langkowin ansiosta.

Ennen erän puoliväliä kuitenkin koitti Ässille synkkä hetki. Ensiksi Blues onnistui rakentamaan ylivoima hyökkäyksen kahdella yhtä vastaan, jonka päätti Marko Tuomainen hyvään laukaukseen ohi Langkowin. Syöttöpisteet osumaan saivat Peter Sarno ja Juha Ylönen. Tilanne syntyi kun ensimmäistä otteluaan liigassa pelannut puolustaja Atte Valli oli noussut hieman liian ahnaasti mukaan hyökkäykseen. Numerot taululla muuttuivat vieraiden 0-1 johtotilanteeseen. Seuraavaa osumaa ei tarvinnut odottaa kuin vajaa minuutti. Tällä kertaa kiekon laittoi sisään Olli Ahonen. Esityön osumaan tekivät Matti Näätänen ja Jiri Vykoukal. Näin oli Blues mennyt nopeasti 0-2 johtoon.

Tehottomuudesta viime aikoina suuresti kärsinyt kotijoukkue sai kuitenkin tehtyä kavennuksen viisi minuuttia ennen erän päättymistä. Tilanteessa pääsi kokenut Vjatseslav Fandul viimeistelemään maalin Pekka Kangasalustan ja Pasi Tuomisen syötöistä. Kangasalusta pelasi Fandulille hyvän paikan b-pisteiden väliin, josta sentteri pisti kiekon alakulmaan.

Sama tahti jatkui

Toisen erän alku ei sekään kotijoukkueelle paljoa luvannut. Blues loi heti ensimmäisten minuuttien aikana muutaman loistavan paikan, mutta Scott Langkow venyi jopa uskomattomiin torjuntoihin ja piti joukkueensa pelissä mukana. Vaikka ottelu numeroiden valoissa olikin tasainen ei toisessa erässä Ässien pelaamisesta positiivista sanottavaa löytynyt.

Erän ensimmäinen osuma nähtiin, kun oltiin pelattu hieman runsaat 13 minuuttia. Teemu Elomon syötöstä pääsi illan tähti Jan Caloun lähes yksin läpi ja viimeisteli hyvällä lyöntilaukauksella vieraiden 1-3 osuman.

Ässät sai mahdollisuutensa yrittää kaventaa numeroita kun Olli Ahonen otti vajaat kaksi minuuttia ennen erän päättymistä rangaistuksen. Ylivoima ei kuitenkaan kulkenut alkuunkaan. Viisikon oman sähläyksen seurauksena pääsikin Kari Kalto lyömään kiekon puolustaja Jiri Vykoukalille joka pääsi lähes samanlaiseen tilanteeseen kuin Caloun aikaisemmin ja teki joukkueelleen jo ratkaisevalta tuntuneen 1-4 johdon alivoimalla.

Ässät heräsi

Kolmanteen erään tuli tauolla täysin ilmeensä uusinut kotijoukkue. Valmentaja Mika Toivola päätti herätellä pelaajiaan vaihtamalla maalille Antti Jokelan.

Ässien otteista näkyi kova yrittäminen ja se että liike oli selvästi parempaa kuin kahdessa ensimmäisessä erässä.
Kavennus nähtiinkin melko nopeasti. Erää oltiin pelattu vain vajaat kuusi minuuttia kun Pasi Peltonen laukoi hyvän nousun jälkeen kiekon verkkoon. Maali syntyi ylivoimalla. Bluesin maalilla pelannut Jere Myllyniemi olisi voinut laukauksen kiinnikin saada, vaikka se hankalasta paikasta lähtikin. Syöttöpisteet saivat Jari Korpisalo ja Steve Shirrefs.

Peltosen osuman jälkeen ehdittiin pelata vain vajaat kolme minuuttia kunnes koitti Bluesin synkkä hetki. Ässät rakensi kaksi maalia 13 sekunnissa! Ensiksi Steve Shirrefs laukoi viivasta Timo Salosen ja Samu Wesslinin syötöistä 3-4 kavennuksen. Laukaus todennäköisesti muutti jostakin suuntaa, koska se yllätti Myllyniemen lähes täydellisesti. Seuraavassa vaihdossa taas oli Tomi Pölläsen vuoro kurittaa Bluesia. Fandulin syötöstä pääsi laidalta kiekon sisään tuonut Pöllänen puolustajan estelyistä huolimatta laukomaan tarkasti yläputken alle Ässien tasoituksen.

Tämä osuma olikin ottelun viimeinen, huolimatta siitä että varsinkin Ässillä oli erinomaisia paikkoja tehdä myös ratkaiseva maali ottelun loppuhetkillä. Porilaisten hallinnasta kertovat paljon kolmannen erän torjunnat. Jokela puuttui peliin kolme kertaa kun taas Myllyniemen piti venyä kiekon eteen 11 kertaa.

Calounin ketju illan paras

Varsin erikoiseksi muodostuneessa ottelussa nousi muiden yläpuolelle yksi ketju. Kentän paras oli Jan Caloun, ketjussaan Markku Hurme ja Teemu Elomo. Kyseinen koostumus oli aina jäällä ollessaan vaarallinen ja loi useita pahoja tilanteita Langkow/Jokela kaksikon maalin tuntumaan. Puolustajista pelipäällä oli varsinkin Jiri Vykoukal joka onnistui tänään myös pisteiden valossa hyvin. Cory Murphy keskittyi kolmannessa erässä hiillostamaan isäntien Korpisaloa. Välienselvittelyä ei kuitenkaan nähty. Ässien kolmannen erän nousua ei voi laittaa hyvin pelanneen Jere Myllyniemen piikkiin. Ilman miehen viime hetkien pelastuksia olisi Blues voinut joutua poistumaan Porista jopa tyhjin käsin.

Ässien osalta olivat kaksi ensimmäistä erää varsin vaisua peliä. Vain Scott Langkow erottui muuten tasaisesta massasta. Toisella erätauolla maalille vaihdettu Antti Jokela joutui jatkoaika mukaanlukien puuttumaan peliin vain yhteensä kolme kertaa. Puolustajien ykköset olivat tänään hyvää kautta pelaavat Steve Shirrefs ja Pasi Peltonen. Tulikasteensa liigassa saanut Atte Valli suoritui urakastaan kohtuullisesti. Ketjuista ei juuri mikään noussut muita ylemmäksi. Hyökkääjien "jäätyminen" maalipaikoissa onkin yksi suurimpia ongelmia tällä hetkellä. Tilanteita onnistutaan luomaan, mutta viimeistelyteho on melko heikkoa tasoa.