Tappara hamuaa kotietua, TPS kiusaajan roolissa

LIIGA / Ennakko
Tappara lähtee lauantain otteluun selkeänä suosikkina.
Kuva © Anette Naroma - http://anskun.net
Kotietua tavoitteleva Tappara saapuu Turkuun tavoitteenaan nousta runkosarjassa sijalle kolme. TPS:lle pisteet eivät enää merkitse, mutta torstaina kotiyleisön edessä rumasti kontannut kotijoukkue pyrkii kirkastamaan kilpeään heittämällä kapuloita Tapparan rattaisiin.

Tapparan juna kulki läpi tammikuun lähes voitosta voittoon, mutta viime aikoina joukkueen otteet ovat olleet hieman epätasaisempia. Vaikka muutamia pistemenetyksiä on kohdalle osunut, niin Tappara ei kuitenkaan ole uuden vuoden puolella hävinnyt kaksi kertaa peräkkäin kuin kerran.

TPS puolestaan etenee kohti kautensa päätöstä neljän ottelun tappioputkessa. Viimeisin tappio tuli torstaina kotijäällä Bluesin toimesta. Kun peleillä ei ole enää juuri merkitystä, niin TPS:n valmennukselle olennaisinta oli tapa, jolla tappio tuli.

- Meidän fyysinen valmiutemme oli todella huono. Olimme niin hitaita kaiken kaikkiaan, eikä Bluesinkaan joukkue ole tällä hetkellä mitenkään erikoinen, joten peli oli kyllä todella huonoa mainosta jääkiekolle. Eihän se tyyli normaalisti olisi tärkeää, mutta meille tulos ei ole enää tärkeää vaan se, että menemme loppuun asti ammattimaisesti. Suoritus oli hävettävä, kertaa TPS:n päävalmentaja Juha Pajuoja.

Tappara hamuaa yhä kotietua playoffeihin, joten täysi pistepotti olisi tamperelaislle tuikitärkeä. TPS:n rooli on olla kiusaajana ja pakottaa vastustajat ansaitsemaan pisteensä. Kotijoukkueen leirissä tiedetään mitä on tulossa ja Pajuoja uskoo joukkueensa pystyvän haastamaan Tapparan.

- Tiedämme, että Tappara on kenties liigan paras kamppailujoukkue tällä hetkellä. Meidän pitää olla valmiita kamppailemaan aivan eri tavalla. Tappara on muuttanut pelaamistaan aika radikaalisti alkukaudesta, jolloin he pelasivat sellaista "Meidän pelin" tyylistä kiekkoa. Sen jälkeen pelaamista on yksinkertaistettu hyvin paljon ja peli lähtee enemmän puolustamisen kautta. Tappara on ehkä paras keskialueen sumputtaja tällä hetkellä ja he lähtevät sieltä hyvin vastaiskuihin.

- Meidän on aina ollut aina jotenkin helpompi lähteä pelaamaan näitä kovempia joukkueita vastaan. Esimerkiksi pelit Jokereita ja Kärppiä vastaan ovat olleet hyviä.

Tappara selvä suosikki

Mikäli Tappara pääsee parhaalle tasolleen lauantaina, niin TPS:n suurin huolenaihe tulee olemaan vierasjoukkueen laadukas syöttöpeli. TPS:n viisikon on pysyttävä tiiviinä, peitettävä syöttölinjat ja vältettävä ylipelaamista. Muutoin Tappara sahaa nopeilla, lyhyillä ja tarkoilla syötöillä TPS:n puolustuksen palasiksi.

Suoraviivaistamisesta huolimatta on Tapparan pelissä yhä nähtvissä kiekkokontrollielementtejä. Tappara ei epäröi pelata tarpeen tullen alaspäin tehden tilaa vastustajan pakittaessa kohti omaa aluettaan, mutta joukkue myös luopuu kiekosta, jos tilanne sitä vaatii. Tapparan pyrkimyksenä on päästä hyökkäysaluelle tavalla tai toisella. Päätykiekot johtavat usein riistoihin, sillä Tapparan hyökkääjät ovat vahvoja kaksinkamppailuissa.

TPS:n täytyy pystyä parempaan kiekolliseen peliin kuin torstaina, jolloin turkulaisilla oli suuria vaikeuksia saada edes kahta perättäistä syöttöä omiin lapoihin. Jos syöttöjen laatu ei parane, niin silloin TPS pelaa suoraan Tapparan pussiin. Tappara reagoi riistoihin nopeasti ja kääntää niistä nopeita ja laadukkaita vastahyökkäyksiä.

Kotijoukkueen puolustajien tulee olla valmiita kaksinkamppailuihin ja kovaan paineeseen heti alusta, sillä Tappara on viime otteluidensa alussa tullut päälle kovalla karvauksella. Vaikka paineen alta TPS pääsisikin pois, niin sen tulee olla tarkkana myös keskialueella. Tappara iskee nopeasti kiekolliseen mieheen kiinni keskialueen puolella ottaen tilan pois.

Maalivahtipelissä Tapparalla on pieni etu, sillä Juha Metsola on ollut liigan kuumimpia vahteja. Etu ei tosin ole merkittävä, sillä maalivahtipeli on ollut Atte Engrenin vahvan kauden myötä TPS:n suurin vahvuus rämpimisestä huolimatta.

Koska sarjatilanne on mikä on, niin Tapparan suurin sudenkuoppa on asennepuolella. Jos TPS pelaa parhaimmillaan, niin aliarviointi voi tehdä Tapparan illasta pitkän. Toisaalta pitkä ilta on edessä myös TPS:llä ellei se onnistu kaivamaan ammattiylpeyttään esiin.

Kokoonpanot

TPS:n kokoonpanosta on poissa maalivahti Antero Niittymäki, puolustajat Travis Ehrhardt, Hannu Pikkarainen ja Timo Seppänen sekä hyökkääjät Timo Salo, Henri Tuominen ja Marko Virtala.

Muutoin TPS lähtee otteluun samalla kokoonpanolla kuin torstaina, mutta hyökkäyspäähän tulee yksi muutos, kun Jasper Lindsten jää kokoonpanon ulkopuolelle. Hänen paikallaan TPS esittelee uuden liigadebytantin, kun 17-vuotias Oskari Siiki esiintyy ensimmäistä kertaa SM-liigassa.

Tappara pääsee pelaamaan parhaalla kokoonpanollaan.

Seuraa Heitä

Marko Anttila #12 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Anttila pääsi torstaina parin pelin tauon jälkeen maalin makuun. Niitä odotetaan lisää myös lauantaina, sillä TPS:n hyökkäystehot ovat levänneet pitkälti Anttilan harteilla.

Chris Connolly #61 |

Hyökkääjä

Connolly on ollut viime aikoina vahvassa vireessä. Liuka hyökkääjä tulee aiheuttamaan päänvaivaa TPS:n puolustukselle.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle