Tappara haastajan asemasta Turkuun

LIIGA / Ennakko
TPS ja Tappara ovat molemmat joukkueita, jotka tarvitsevat pisteitä välttääkseen synkän kevätkauden. Tamperelaisilla tarve on akuutimpi, sillä uhkana on jopa pudotuspeleistä putoaminen. Isännillä on puolestaan tavoitteena kotietu ensimmäiselle kierrokselle.

TPS ja Tappara ovat tällä kaudella kohdanneet kolmesti. Molemmat korjasivat tililleen ensin kotivoiton ja kolmannessa kohtaamisessa edettiin Tampereella dramaattisten vaiheiden jälkeen aina rangaistuslaukauksiin asti. TPS pokkasi lopulta voiton, mutta toisaalta Tappara nousi ottelun kolmannessa erässä tasoihin kolmen maalin takaa-ajoasemasta, eli parannettavaa jäi molemmille.

TPS suosikki kotiedun turvin

Palloseuran peli kulkee pisteiden valossa melko mallikkaasti. Viime viikon pelirupeaman saldona oli kolme voittoa neljästä ottelusta ja kuluvan viikon torstaina Palloseura haki pisteet Lappeenrannasta 1-3-voitolla. TPS:n apulaisvalmentaja Mikko Sokka ei kuitenkaan lähde tuudittautumaan tyytyväisyyteen varsinkaan SaiPaa vastaan pelatun pelin perusteella.

- Jos eiliseen (torstaiseen, toim. huom) viittaa, niin pitää kyllä lähteä nöyrästi liikkeelle. Viisikkopelaaminen ei ollut sitä mitä pitäisi. Pisteet tulivat kotiin, mutta aktiivisuudessa ja erityisesti liikkeessä meinattiin jäädä SaiPan jalkoihin. Kiekottomien miesten pelaaminen oli kanssa heikkoa, ei menestytty kaksinkamppailuissa. Parantaa pitää.

Entäpä Lappeenrannan kentälliset, jatketaanko samoilla koostumuksilla vai onko tiedossa muutoksia? Lassila jatkanee maalilla?

- Ei ole vielä päätetty kentällisiä. Lappeenrannassakin tehtiin pieniä muutoksia jo pelin aikana, Nurminen siirtyi Liuksen ja Ahon viereen ja Vahalahti hänen tilalleen ykköseen Koivun ja Alatalon kanssa. Ja kyllä, maalilla jatkaa Lassila.

Ville Vahalahden paluu pitkältä sairaslomalta koitti todellakin torstaina. Laitahyökkääjän paluu avaa lisää variaatioita hyökkäyksen suhteen. Poissaolo oli kuitenkin melko pitkä, miltä miehen peli näytti Lappeenrannassa?

- Päällimmäisin asia oli tietysti se, että se alavatsa ei antanut itsestään merkkejä, eli se kesti hyvin. Peli oli ihan ok, tosin tietysti hänellä on kuntopuolella ja pelituntumassa vielä hiomista, kuvailee Sokka.

TPS hankki ennen siirtorajan umpeutumista vahvuuteensa paluumuuttaja Mikko Rauteen. Tapparaa vastaan miestä ei vielä kentällä nähdä, mutta joko mies treenaa joukkueen mukana?

- Ei vielä. Rautee liittyy maanantaina harjoitusvahvuuteen. Kyllä mä häntä tuossa hallillakin juuri näin, mutta hänellä oli poski turvoksissa - en tiedä oliko hammas poistettu vai mitä - ja se oli nostanut kuumeen päälle. Siksi se on vähän viivästynyt.

Rauteen lisäksi loukkaantuneiden listalla jatkavat turkulaisista David Schneider sekä pitkäaikaispotilas Antti Aalto.

Tappara kyntää syvällä

Kaksi kautta sitten mestaruutta juhlinut Tampereen Tappara on nykyisellään vain varjo entisestä konemaisesta huippujoukkueesta. Joukkue majailee viimeisellä pudotuspelipaikalla sijalla kymmenen ja uhkana on, että kausi voi päättyä jo runkosarjaan. Tapparan joulutauon jälkeiset pelit ovat olleet suorastaan surkeita ja mukaan on mahtunut muun muassa kaksi tappiota Pelicansille.

Huomiota herättää myös se, että tappiot eivät ole tulleet niukasti jatkoajalla tai rangaistuslaukauksissa, vaan säännöllisesti yli maalin erolla varsinaisella peliajalla. Joukkue tekikin kauan spekuloidun ratkaisun ja erotti päävalmentajansa Mika Saarisen. Päävalmentajana toimii tätä nykyä Kaj Matalamäki. Kysyttäessä ajatuksia vastustajasta, lähtee myös Sokka tästä liikkeelle.

- No, ensimmäisenä tulee mieleen valmentajanvaihto. Se on eri asia miten homma toimii pitemmällä tähtäimellä, mutta yleensä se piristää ainakin vähän aikaa ja vaikuttaa positiivisesti.

Jos mennään konkreettisemmalle asteelle, niin miten tämä näkyy kaukalossa ja miten TPS:n tulee siihen reagoida?

- Ainakin huhujen mukaan ne olisivat muuttaneet pelitapaansa aktiivisemmaksi, tulisivat aggressiivisemmin päälle jne. Meidän täytyy olla valmiina sitä varten, tässä on kuitenkin varsinkin Tampereella ollut ennenkin hankaluuksia Tapparan kanssa.

Sokan muisti toimii, sillä edellisessä Tampereen pelissä Tappara sekoitti juuri aktiivisuudellaan TPS:n pasmat täysin päätöserässä. Turkuhallin leveä kaukalo tosin antanee Hakametsää vähemmän mahdollisuuksia ottaa peli haltuun rohkealla karvauksella.

Aktiivisuudesta ja aggressiivisuudesta saa joka tapauksessa aasinsillan herraan nimeltä Ville Nieminen. Alkukaudella Tapparan peli oli Niemisen tehojen siivittämänä varsin kohtuullisella mallilla, mutta Niemisen loukkaannuttua on suunta ollut koko porukalla jyrkästi alaspäin. Nyt mies on taas ruodussa ja varmasti halukkaana palaamaan alkukauden tasolle, sekä joukkueen että itsensä suhteen.

Niemistä tai ei, Tapparan on pakko saada puolustuspelinsä kuntoon. Joukkue päästää tällä hetkellä maaleja sellaisella keskiarvolla, että voittoja ei voi usein odottaa. Viimeisessä kahdessa pelissä Ilves ja Kärpät takoivat molemmat viisi maalia Tapparan verkkoon. Jos tahti säilyy, edellytetään Tappara-hyökkääjiltä likipitäen ihmeitä mikäli joukkue meinaa Turusta saada pisteitä mukaansa. Samoin korkealla tamperelaisten toiveissa olisi ehjä maalivahtipeli.

» Lähetä palautetta toimitukselle