SaiPa jatkaa kadonneen vierasvoiton metsästystä

LIIGA / Ennakko
Pekka Tirkkosen luotsaama SaiPa tarvitsee kipeästi voittoja pitääkseen paikkansa pudotuspeleissä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Katastrofaalisesti joulukuun puolivälin jälkeen romahtanut SaiPa saapuu TPS:n vieraaksi hakemaan ensimmäistä vierasvoittoaan sitten marraskuun lopun. SaiPa kaipaa kipeästi voittoja pitääkseen kiinni pudotuspelipaikastaan. TPS:n mahdollisuudet ovat enää teoreettiset, joten ennakkosuosikin viitta laskeutuu sputnikkien harteille.

Kummankaan joukkueen tammikuu ei ole mennyt aivan toivottujen nuottien mukaisesti. SaiPa on voittanut tammikuun yhdestätoista pelistään vain kolme. TPS:n vastaava lukema on neljä voittoa kolmestatoista pelistä.

Kauden alun merkitys näkyy erinomaisesti TPS:n ja SaiPan välisissä asetelmissa. Syyskauden suurimpana yllättäjänä SaiPa ehti kerätä plakkariinsa mukavan pistepuskurin, jonka ansiosta se yleensäkään on enää pudotuspelitaistossa mukana, sillä niin pahasti on lappeenrantalaisten trendi ollut laskussa viimeisistä joulutaukoa edeltäneistä peleistä lähtien.

TPS on sitä vastoin enemmän tai vähemmän tuskaillut pelinsä kanssa läpi kauden. Pudotuspelipaikka vaatisi melkoista voittoputkea, mutta mikään joukkueen otteissa ei viittaa siihen, että TPS moisen vaihteen itsestään löytäisi. Parhaimmillaankin TPS on tällä kaudella kyennyt voittamaan kolme ottelua peräkkäin eikä viime otteluiden perusteella turkulaisten riveistä löydy enää aitoa uskoa playoff-paikan saavuttamiseen.

Henkinen kantti ratkaisee

SaiPan peruspelaamisessa ei sinänsä ole tapahtunut suuria muutoksia kauden mittaan. SaiPa on edelleen nopeasti peliä kääntävä ja hyvin liikkuva ryhmä. Suurin ongelma näyttäisi olevan korvien välissä, sillä SaiPan pelistä on kadonnut järki ja määrätietoisuus.

Lukuisat tappiot tuntuvat vieneen parhaan terän pelaajien itseluottamuksesta. Kun SaiPa eli kauden huippuhetkiään, hyökkääjät menivät rohkeasti ja röyhkeästi maalille. Nyt kiekko löytää tiensä kulmiin eikä ketjun muut pelaajat tue kiekollista pelaajaa enää samalla tavalla. Maalintekoa leimaa paine ja yliyrittäminen, eikä syksyn flow'sta ole juuri tietoakaan.

Tiistaina SaiPa pelasi altavastaajana Helsingissä kelvollisen ottelun, mutta Jokerit oli lopulta liian kova pala purtavaksi. TPS on vastustajana sitä vastoin melkoinen kysymysmerkki. Juha Pajuojan valmennusryhmällä on kova työ motivoida pelaajiaan kauden viimeisiin peleihin, kun peleissä ei ole juurikaan enää panosta. Parhaimmillaan TPS pystyy pelaamaan hyvän ja ehjän ottelun, mutta jaksaako joukkue vielä syttyä kiusaamaan muita?

Mikäli TPS syttyy ja saa otteluun hyvän alun tulee SaiPalla olemaan vaikeuksia avauspelaamisensa kanssa. Oman pään kiekolliset ratkaisut kestävät todella kauan, eivätkä ratkaisut tule selkäytimestä. Nopeus on SaiPan valtti, joten sen täytyy päästä liikkeelle nopeammin ja mennä rohkeammin maalille. TPS:n kankeahkolle puolustukselle vikkelien miesten maalille ajot ovat todellista myrkkyä, joten SaiPan tulee käyttää tätä heikkoutta hyväkseen.

Syyskaudella SaiPa ei luovuttanut missään tilanteessa, sillä sitoutunut joukkue uskoi omaan tekemiseensä viimeiseen asti ja käänsi tiukat pelit nimiinsä kovalla prosentilla. SaiPa ei edelleenkään lopeta työntekoa kesken, mutta puurtaminen on muuttunut näennäiseksi eikä syyskauden onnistumiset enää näytä kantavan ja siivittävän joukkuetta taistelemaan tosissaan otteluiden voitoista. Mikäli TPS onnistuu tekemään ottelun avausmaalin ja siihen päälle vielä toisenkin, niin on koko loppukauden kannalta mielenkiintoista nähdä miten SaiPa reagoi? Pisteet ovat sille elintärkeät, joten päät eivät saa painua alas parin takaiskun takia.

Kokoonpanot

Kotijoukkueen kokoonpanosta ovat varmuudella poissa maalivahti Antero Niittymäki, puolustajat Travis Ehrhardt sekä hyökkääjä Timo Salo.

SaiPan riveistä puuttuu hyökkääjä Ville Paalanen.

Seuraa Heitä

Markus Palmroth #26 |

Puolustaja

Pitkästä sairaudesta toipunut Palmroth tekee torstaina paluun kotiyleisön eteen. Palmrothin sopimus on keväällä katkolla, joten loppukauden pelit ovat hänelle näyteikkuna ensi kautta ajatellen.

Jaakko Rissanen #28 | KalPa

Keskushyökkääjä

Kuopiosta kauden kynnyksellä siirtynyt Rissanen näytti pelaavan läpimurtokauttaan liigatasolla, mutta joukkueen tappiokierteen alettua myös Rissanen on kadonnut kuvasta täysin. SaiPa kaipaa Rissasen juonikkuutta, joten tehoja on tultava.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Marko Anttila 3 1 4
2.Brian Willsie 2 2 4
3.Camilo Miettinen 1 3 4
4.Tero Koskiranta 1 2 3
5.Ville Vahalahti 0 3 3

» Lähetä palautetta toimitukselle