Katkeaako pelikaanin nousukiito?

LIIGA / Ennakko
Kauden alku on ollut Pelicansin juhlaa.
Kuva © Teemu Soini
Kai Suikkasen luotsaama TPS saa vastaansa päävalmentajansa entisen seuran, kun sarjakärkeen noussut Pelicans saapuu Turkuun. Luvassa on korkealentoista kiekkoa, jossa oman maalin vartioiminen puolin ja toisin on tärkeässä roolissa.

Molemmat joukkueet ovat avanneet kautensa kiitettävällä arvosanalla ja nähtäväksi jää, että pystyykö TPS jatkamaan komeasti avaamaansa maalikimaraa. Kotijoukkueen ykkösvitja Francis Paré - Tero Koskiranta - Dan Sexton iski lauantaina Ässiä vastaan peräti viisi joukkueen kuudesta tehdystä maalista, joten Pelicansille on luvassa työntäyteinen ilta mikäli se mielii pitää nämä herrat kurissa.

Helppoa ei tosin tule olemaan TPS:lläkään. Kurinalainen kiekko on avainasemassa, sillä Pelicans on alkukauden otteluissa osoittanut olevansa erittäin tehokas ylivoimajoukkue. Sarjakärjen seitsemästä tehdystä maalista viisi on tullut ylivoimalla. Jäähyilyyn ei turkulaisilla ole siis varaa.

- Täytyy myöntää että Pelicansilla on hyvin toiminut ylivoima, mutta jos katsoo meidän kannaltamme hyviä seikkoja, niin Pelicans ei ole paljoa maaleja pystynyt viidellä viittä vastaan tekemään, tuumii Suikkanen.

Oman mausteensa Pelicansin otteisiin tuo toki myös runkohyökkääjien Timo Pärssisen ja Tyler Redenbachin menettäminen sairastuvalle. Tämä asettaa entistä enemmän ratkaisijan viittaa Radek Smolenakin sekä jälleen uutta nousua tekevän Jesse Niinimäen harteille.

Pelicans on kaksi viime kautta Lahdessa viettäneelle Suikkaselle edelleen erittäin tuttu, sillä joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa viime kauden jälkeen. TPS-käskijän mukaan tämä ei kuitenkaan anna hänen nykyiselle joukkueelleen etulyöntiasemaa.

- Tietenkin tunnen pelaajat yksilötasolla, mutta ei siitä sen enempää hyötyä ole. Aivan samalla lailla tutkimme heidän pelaamistaan kuin muidenkin joukkueiden, eli videoita katsomalla, näkee Suikkanen.

Puolustuspelaaminen syyniin

TPS:n maalihanat ovat auenneet mukavasti aiemmissa koitoksissa, mutta ongelmana on että hanat ovat auki molemmissa päissä. Omissa on kahdessa ottelussa soinut seitsemästi ja erityisesti maalinedustan puolustaminen on turkulaisille osoittautunut hankalaksi. Päävalmentaja Suikkanen ei kuitenkaan lähde hätiköimään.

Mikäli TPS onnistuu pelaamaan tiiviimmin omalla alueellaan, niin ottelusta voi hyvinkin muodostua maalivahtien taistelu. Fredrik Norrena on ollut kauden alussa TPS:n tuki ja turva. Superlatiiveja ei tarvitse säästeliäästi käyttää myöskään Pelicansin Jere Myllyniemestä puhuttaessa, sillä lahtelaisten ykkösvahti on lyönyt pöytään yhtä lailla vahvat näytöt.

Suuri mielenkiinto ottelussa kohdistuu luonnollisesti TPS:n tuoreeseen sentterihankintaan. Tiistaina uuden joukkueensa kanssa ensi kerran jäällä käynyt 900-NHL ottelun veteraani Jeff Halpern debytoi Liiga-jäillä saaden laidoilleen ranskalaisen Charles Bertrandin sekä kokoonpanoon palaavan Tuomas Suomisen.

- Harjoituksissa kun häntä olen seurannut, niin pikkuhiljaa on äijällä vauhti kiihtynyt ja kiihtynyt. Toivottavasti kiihtyy vielä lisää, niin hänestä on meille paljon hyötyä seuraavan kolmen viikon aikana. Tiistaina pääsimme kentällisharjoituksia tekemään, joten aika on ollut lyhyt, mutta sentteri on sen verran kokenut että eiköhän siinä ole laitureiden aika helppo viipottaa menemään, uskoo Suikkanen.

TPS on torstaina yhä ilman rannevammaansa parantelevaa Tadas Kumeliauskasia, mutta ottelukohtaisella sopimuksella turkulaisten riveissä jatkava Suominen antaa TPS:lle lisävaihtoehtoja hyökkäykseen.

- Hän pelasi erittäin hyvin European Trophyn peleissä ennen loukkaantumistaan. On kuitenkin otettava huomioon, että mies on ollut melkein kaksi vuotta pelaamatta. Hän on kokenut pelimies, jolla on hirveä halu näyttää, toteaa Suikkanen.

Seuraa Heitä

Jeff Halpern #21 |

Hyökkääjä

Sopeutuuko NHL-veteraani kivuttomasti eurooppalaiseen kiekkoon ja ehtiikö miehestä olla vajaan kuukauden pestin aikana toivottua hyötyä? Alustavia vastauksia lienee nähtävissä heti torstaina.

Tomi Pekkala # | Arystan

Laitahyökkääjä

Saa kärkimiesten loukkaantumisten myötä näyttää ykkösketjun laidassa. Onnistumisia on tultava, jos Pekkala aikoo kärkiketjuissa jatkaa vastaisuudessakin.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Francis Paré 4 1 5
2.Shaone Morrisonn 0 4 4
3.Dan Sexton 2 2 4
4.Steven Seigo 1 3 4
5.Marko Virtala 1 2 3
Pelicans M S P
1.Jesse Niinimäki 1 4 5
2.Radek Smolenak 4 1 5
3.Tyler Redenbach 0 4 4
4.Jan Latvala 2 1 3
5.Henri Laurila 0 2 2

» Lähetä palautetta toimitukselle