Hunajata edes jollekin?

LIIGA / Ennakko
TPS:lle ja Lukolle kertyy tämän kauden runkosarjassa peräti seitsemän keskinäistä ottelua, joista perjantaina vuorossa on neljäs. Kaikki kolme kohtaamista voittanut Palloseura on tehnyt vuoden 2012 kuudessa ottelussaan vain kahdeksan maalia, Lukko puolestaan on neljän voiton jälkeen kahden ottelun tappioputkessa.

Kuntokäyrät

TPS:n synkkä tammikuu ei tiistaina ottanut montaakaan askelta parempaan suuntaan. Vierailu Lappeenrannassa tuotti kuukauden kuudennen tappion SaiPan ottaessa 4-0-voiton. Vuoden 2012 aikana TPS on onnistunut voittamaan vain yhden ottelun, viime perjantaina Tampereella heikkotasoisessa ottelussa Ilvestä vastaan.

Lukko on hetkellisen tasonnostonsa jälkeen palannut tappioiden tielle. Voitot Bluesista, HPK:sta, KalPasta ja SaiPasta auttoivat raumalaisia kuromaan eron TPS:ään vain kolmeen pisteeseen, Lukolla on lisäksi etunaan yksi rästiottelu. Nousukiito hidastui viime lauantaina Ässien haettua Raumalta 5-3-voiton. Tiistaina Pelicans oli vahvempi 3-1-lukemin.

TPS ja Lukko käyvät parhaillaan Lukon ja Tapparan kanssa kiivainta taistelua viimeisistä pudotuspelipaikoista. Kahdeksantena oleva Blues on 40:n ottelun jälkeen 57:ssä pisteessä, Tappara on sijalla 11 seitsemän pistettä vähemmän keränneenä. Lukko on 52:n pisteen turvin kymmenentenä, 41 ottelua pelannut TPS on 55:ssä pisteessä.

Ratkaisun paikat

TPS:n tukkoisuus alkaa viimeistään tässä vaiheessa olla kaikkien tiedossa. Joukkueen maalimäärät eivät ole linjassa varsinaisen pelaamisen kanssa, vaan maalipaikoista huolimatta tehokkuus puuttuu. Jo syksyllä esiintynyt ilmiö on viime aikoina ollut karuimmillaan ja TPS hakkaa illasta toiseen päätään seinään. SaiPa nollasi turkulaiset tylysti, Jokereita vastaan joukkue osui kerran.

Tammikuun kahdeksassa ottelussa kahden tehdyn maalin raja on saavutettu vain kahdesti. Joukkueen maalivahditkaan eivät ole suorittaneet täydellisesti, mutta veskareiden piikkiin on vaikea laittaa yhtäkään pistemenetystä jos jo kaksi päästettyä maalia riittää tappioon. Turhautumisen ja ailahtelevan itseluottamuksen kannalta etenkin TPS:n kärkiketjut kaipaavat onnistumisia ruman kierteen pysäyttämiseksi. Vuoden kahdeksasta maalistaan TPS on tehnyt tasaviisikoin vain kolme, joten kokonaisvaltaiselle piristysruiskeelle olisi kysyntää.


TPS-hyökkäys on ollut helppo kaitsettava.

Lukonkaan hyökkäyspelaaminen ei ole ollut suoraan oppikirjasta. Tiistain Pelicans-ottelussa Richard Lintner puuttui raumalaisten kokoonpanosta, mikä näkyi joukkueen hyökkäyspelaamisessa, eikä Lukon terävyys ole aina ollut toivotulla tasolla. Ykkös- ja kakkosvitjan harteilla lepää TPS:n tapaan paljon ja kärkiketjujen pelipää on ketsuppipullojen taistossa ratkaisevassa asemassa.

– Kaksi peliä peräkkäisinä päivinä samaa joukkuetta vastaan tuo jo hieman playoffien tuntua, mutta muuten TPS on meille ihan tavallinen runkosarjavastustaja siinä missä mikä tahansa muukin porukka, päävalmentaja Juha Vuori kommentoi torstaina.

– Kauden aiemmissa kohtaamisissa olemme pelanneet huonosti heitä vastaan, joten nyt on hyvä mahdollisuus lähteä parantamaan tätä tilastoa.

Maalivahtipuolella molempien joukkueiden kunto on mysteeri. TPS:n Marek Schwarz on käynyt tuloksetonta taistelua turkulaisongelmien kannalta väärässä kenttäpäädyssä, perjantaina torjuva Aleksis Ahlqvist puolestaan vaihdettiin Jokereita vastaan maalilta helpon lipsahduksen jälkeen. Kettupaitojen alakerrassa Mika Norosen suoritusvarmuus on heitellyt, Simon Nielsen paikkasi tiistaina kohtalaisesti.

Kokoonpanot

TPS joutuu tasausotteluihin ilman maalivahti Schwarzia, joka kärsii lievästä alavartalovammasta. Pidempiaikaisten toipilaidensa suhteen TPS:llä ei ole uutta raportoitavaa. Janne Hauhtonen, Joni Tuominen ja Miika Huczkowski jatkavat lepokodin puolella.

Raumalaiset saavat riveihinsä sormivamman vuoksi hetken levänneen Charles Bertrandin. Epävarmuutta on sen sijaan selkävaivaisen Jussi Pesosen sekä flunssaa poteneiden Jarkko Kauvosaaren ja Juhani Jasun tilanteesta. Kauvosaaren ja Jasun tilanne varmistuu vasta perjantaina. Lukon pitkäaikaispotilaat ovat tammikuun lopussa kokoonpanoon odotettava Johan Björk, helmikuuhun asti sivussa oleva Teemu Nurmi ja kevään kynnykselle polveaan kuntouttava Mikko Kuukka.

Vuoren mukaan viime aikojen rotaatio on hiljentymässä TPS-pelien ajaksi, mutta liigajoukkueen harjoitusrinkiin on nostettu A-nuorista Roni Viirlas, Joni Nikko ja perjantaina todennäköisesti pelaavat David Stach.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Ville Vahalahti 3 3 6
2.Marko Anttila 1 4 5
3.Michal Birner 1 2 3
4.Tomas Plihal 0 3 3
5.Jarkko Hattunen 1 2 3
Lukko M S P
1.Kris Beech 2 4 6
2.Teemu Aalto 3 2 5
3.Mark Bomersback 3 2 5
4.Björn Melin 0 4 4
5.Eero Elo 0 3 3

» Lähetä palautetta toimitukselle