Kärppien vuoro ryöstää pisteet?

LIIGA / Ennakko
Viime kohtaamisessa TPS kävi ryöstöretkellä Oulussa.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kotijoukkue TPS saa tiistai-iltana vieraakseen nälkäisen kärppälauman Oulusta. Kärppien kausi on lähtenyt mallikkaasti käyntiin, samaa ei voi sanoa isännistä. Turkulaisten ailahtelevaisuus sekä helppojen virheiden kertaaminen on ollut välillä kamalaa katsottavaa.

Turkulaiset pinnistivät lauantaina kolme pistettä, kun Blues vieraili Turkuhallissa. Illan vieraat ovat kuitenkin täysin eri kaliiperia kuin espoolaiset. Kärpät nuiji lauantaina Jokerit täysin jäänrakoon maalein 8-4. Tahtipuikkoa ahkerimmin heilutti tällöin Kärppien kakkonen Ivan Huml - Ben Maxwell - Juhamatti Aaltonen. Tämä vitja keräsi yhteensä huikeat 13 tehopistettä.

Kärppien viiden viimeisen ottelun maaliero 25-8 antaa aika hyvän kuvan siitä, millä tasolla Kärpät tällä hetkellä pelaa. Viiden ottelun voittoputki, ja toistaiseksi tappioton lokakuu ei ole sattumaa. Joukkue liikkuu energisesti, karvauspeli on aggressiivista ja ratkaisijoita näyttää löytyvän yllin kyllin.

Tämän kaiken kylkiäisenä, Kärppien veräjänvartija Jussi Rynnäs ei ole aivotärähdyksestä toivuttuaan hävinnyt peliäkään. Ote on ollut varman näköistä ja voittoputkeen on mahtunut yksi nollapelikin.

TPS on myös jonkinnäköisessä putkessa. Kolmesta edellisestä kotiottelustaan TPS on näet haalinut täydet yhdeksän pistettä. Peli on kuitenkin ollut raiteillaan vain hetkittäin. Syötöt ovat takkuilleet ja etenkin omassa päädyssä peli on ollut nihkeää. Helpot oman pään virheet kostautuvat liian usein ja oman maalinedustan puolustaminen on välillä vaikuttanut sietämättömän vaikealta. Napakkuutta kaivattaisiin eritoten avaussyöttöihin.

- Jos ei saada sitä ensimmäistä syöttöä menemään hyvin, niin toinen menee todella vaikeaksi. Kolmas menee jo sitten melkein mahdottomaksi. Syöttö pitää hakea terävästi ja antaa lapaan, jolloin seuraavalla kaverilla on aikaa tehdä oma päätöksensä, totesi TPS:n apuvalmentaja Miika Elomo.

Mielenkiinnon kohde onkin, kuinka hyvin virhealtis TPS pärjää Kärppien karvauksessa. Samanlaiseen huolimattomuuteen, jota nähtiin ensimmäisessä erässä Bluesia vastaan, ei illalla ole varaa.

Suitsutusta osakseen sai kuitenkin TPS:n kakkosketju Francis Paré - Niclas Lucenius - Brian Willsie. Kolmikosta jokainen onnistui lauantaina kertaalleen maalinteossa, tämä oli avainasemassa Bluesin kaadossa. Kokoonpanomuutoksia saattaa olla luvassa, tosin ei kakkos- tai neloskenttään.

Heikoin alivoima – Vahvin ylivoima

Kärppien kaudessa on vakuuttanut ennen kaikkea ylivoima. Joukkue keikkuu mukavasti ylivoimatilaston kärjessä ja ratkaisijoita löytyy laajalta rintamalta. Tämä saattaa osoittautua hankalaksi turkulaisille, jotka puolestaan pitävät alivoimatilaston perää. Pientä lohtua TPS:lle tuo kuitenkin tieto siitä, että alivoima kotikaukalossa ei ole ollut yhtä heikkoa kuin vieraskentällä. Positiiviseksi turkulaisten kannalta laskettakoon myös se, että jäähyaition saranoita on kotona kulutettu varsin varovaisesti. Tämä ei kuitenkaan poista Kärppien ylivoiman vaarallisuutta.

- Alivoimapelaajan pitää olla järkevä. Se tarkoittaa lukemista, ylivoiman jujuttamista niin, että saadaan heidät tekemään ratkaisun minkä alivoima haluaa. Ei ole varaa lähteä kiekon perään juoksemaan, koska heillä on niin paljon taitoa tuossa ylivoimassaan. Tasakentällisin Kärpät on osoittautunut yhtä lailla kuolevaiseksi kuin kaikki muutkin. Ylivoima on kuitenkin ollut murhaavan tehokas, poissa boxista pitäisi pysyä, tuumasi Elomo.

Fyysisyys ei ole ollut TPS:n suurimpia vahvuuksia alkukaudella. Puolustajilta olisi hyvä vihdoin saada näytteitä taklausvoimasta ja fyysisyydestä oman maalin edustalla. Fredrik Norrenan läheisyyteen on liian helppo ja liian mukava vastustajien tulla. Ylilyönteihin ei toki ole varaa varsinkaan Kärppien ylivoimaa ajatellen, mutta silti olisi suotaavaa, että TPS-pakit nostaisivat profiiliaan ja vilauttaisivat myös hauistaan.

Kokoonpanot

TPS rivistöstä puuttuu edelleen Tadas Kumeliauskas. Charles Bertrand sekä Jere Pulli tekevät näillä näkymin paluun pelaavaan kokoonpanoon

Kärppälaumasta puuttuu varmuudella puolustaja Mikko Lehtonen sekä hyökkääjä Juho Keränen.

Seuraa Heitä

Niclas Lucenius #10 | EHC Lustenau

Keskushyökkääjä

Kauden LeKissä aloittanut hyökkääjä pelaa Francis Parén ja Brian Willsien keskellä. On kahdessa ottelussaan kuulunut TPS:n parhaimmistoon, vastuuta on luvassa tänäänkin. Tahtoa ja luisteluvoimaa löytyy, saattaa osoittautua ennakoituakin arvokkaammaksi turkulaisille.

Lasse Kukkonen #5 |

Puolustaja

Kukkosta ei juuri maalintekotaidostaan tunneta, mutta niin vain kiekko löysi hänen toimestaan tiensä kolmesti Jokereiden verkkoon lauantaina. Samanlaista tulitusta tuskin sentään on tiistaina luvassa, mutta Kärppien alakerran liideri tulee kantamaan jälleen isoa vastuuta.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Francis Paré 2 2 4
2.Dan Sexton 2 2 4
3.Steven Seigo 0 2 2
4.Matias Sointu 0 2 2
5.Brian Willsie 1 1 2
Kärpät M S P
1.Ivan Huml 2 6 8
2.Mika Pyörälä 3 4 7
3.Joonas Kemppainen 4 1 5
4.Toni Kähkönen 3 2 5
5.Jari Viuhkola 1 4 5

» Lähetä palautetta toimitukselle