Kärppien asenne joutuu puntariin

LIIGA / Ennakko
Saako Lauri Marjamäki joukkueensa keskittymään oleelliseen?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
TPS ja Kärpät lähtevät tiistain otteluun täysin vastakkaisista asetelmista. TPS:n kausi on enää pakkopullaa vaille valmis ja turkulaiset pyrkivät lähinnä kiusaamaan muita matkalla kohti kesälomaa. Kärpät puolestaan pelaa runkosarjan voitosta. Pelillisesti on vaikea povata TPS:lle suuria mahdollisuuksia. Kliseinen sanonta kuitenkin kuuluu, ettei vastustajaa saa koskaan aliarvioida, eivätkä kliseet synny vahingossa. Pisteiden kohtalo ratkaistaankin pitkälti kärppäpelaajien korvien välissä.

Yrityksen puutteesta TPS:n pelaaminen ei jää kiinni, mutta joukkue toteuttaa pelitapaa yhä sen verran huonosti, että tulee yhä mieleen kysyä, onko TPS:llä sellaista lainkaan. TPS:n pelistä puuttuvat toistuvat elementit, joihin nojata.

Kun tuohon soppaan lisätään kutakuinkin nollissa oleva kiekollinen itseluottamus, niin keitos alkaa olla valmis tarjoiltavaksi. TPS viljelee hätäisiä, epätarkkoja syöttöjä ja virheiden pelko näkyy vastuunsiirtelynä sekä pelkona. Näistä epävarmuuksista syntyy kosolti virheitä, joista vastustajalle avautuu tilaisuuksia vastaiskuihin.

Tämän kruunuksi TPS:llä on myös riittävästi kokoonpanohuolia hyökkäyspäässä, kun miehiä on loukkaantuneena toista ketjullista. Tämän lisäksi Brian Willsie kärsii tiistaina pelikieltoa kymppitilin täyttymisen vuoksi ja nuoret hyökkääjät Manu Honkanen sekä Mikko Rantanen ovat alle 18-vuotiaiden maajoukkueen matkassa. Tämän takia TPS lainaa tiistaita varten Santtu Huhtalan Mestiksen KooKoo:sta. Ratkaisijoiden puute TPS:n kokoonpanossa on suorastaan hälyttävä.

Kärpät ei ole vahingossa sarjan kärjessä. Oululaisilla on luisteluttaa jäälle laadukas pelaajanippu, josta löytyy leveyttä, syvyyttä ja tasaisutta. Joukkue pelaa hyvällä itseluottamuksella ja hallitsee Lauri Marjamäen sisäänajaman pelitavan pääsääntöisesti hyvin. Huonompanakin päivänä Kärpillä on kivijalka, jonka päälle rakentaa. Kärppien viisikkopuolustus nimittäin on kenties Liigan tiiveintä antia.

Oululaiset ovat tiistaina itse itsensä pahimmat viholliset. Jos asenne ei ole kunnossa ja joukkueen pelikuri rakoilee eikä pelitapaa viitsitä toteuttaa, niin TPS:n käsiin putoaa avaimia, joilla Kärppien normaalisti tiukassa säpissä oleva puolustusalue avataan.

Kärpät ei ole missään nimessä Liigan räiskyvin ryhmä, mutta joukkue pelaa voittavaa jääkiekkoa. Joukkue tekee sen, mitä voiton eteen vaaditaan. Aiemmissa Turun otteluissa Kärpille onkin riittänyt rutiinisuoritus voiton ottamiseen.

Kärpät määrää tahdin

Tiiviin oman alueen puolustuspelin lisäksi Kärpät puolustaa esimerkillisesti myös keskialuetta. Kärppien tiivis viisikko ei anna tilaa syötöille ja liikkuu saumattomasti yhdessä vieden tilan ja ajan pois myös kuljetuksilta. Todennäköisesti TPS:n heikon kiekollisen pelin ja luokattoman syöttöpelin johdosta Kärpille avautunee vastaiskun paikkoja melko paljon.

Hyökkäysalueella Kärpät pyrkii rakentamaan kulmien kautta pitkiä hyökkäyksiä. Oululaiset malttavat siirrellä kiekkoa ja jauhaa omaa myllyään odottaen merkkausvirhettä, joka avaisi tilaa. Kärpät onnistuu tässä usein melko nopeasti. TPS:n viime pelien puolustusvirheet olisivat Kärpille mannaa ja ne avaisivat laadukkaita vetopaikkoja.

TPS:n olisikin jollain ilveellä onnistuttava puolustamaan yhtä tiiviisti kuin tammikuun alkupuolella. Muuten TPS:llä tuskin on mitään mahdollisuuksia Kärppiä vastaan.

Oman alueen puolustusvirheet olisi siis minimoitava ja TPS:n maalivahtipelin tulisi olla aivan priimaluokkaa. Sen lisäksi TPS:n on onnistuttava pitkästä aikaa tukkimaan keskialue ja oltava vastaiskuissa tehokkaampi kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella.

Kärpät lähtee määräämään pelin tempoa kontrolloimalla kiekkoa, missä se onkin todella hyvä. Kuitenkin juuri kiekottelussa saattaa lauantain KalPa-pelin perusteella piillä pienoinen sudenkuoppa. Kärppien peli oli varsinkin ottelun alkupuolella epäorganisoitua, joten vaikka kiekko pysyi hallussa, niin oululaiset eivät päässeet keskialueen yli vauhdilla ja joukkueella oli vaikeuksia päästä kontrolloidusti hyökkäysalueelle.

Jos Kärppien peli ei ole oiennut lauantaista, niin TPS:n täytyy pystyä iskemään silloin, kun Kärppien pelaamisesta katoaa vauhti. TPS:n kannattaisikin siis pyrkiä maistattamaan Kärpillä heidän omaa lääkettään, eli pelata keskialueella syöttötilaa pois ja iskeä oikea-aikasesti. Aggressiivinen karvauspeli ei välttämättä ole kovinkaan kannattavaa, sillä kärppäpakit osaavat pelata kiekon pois paineen alta. Kiekkovarmoja pakkeja vastaan siis tuskin maksaa vaivaa säntäillä.

Jos TPS haluaa sarjakärkeä kiusata, joukkueen olisi onnistuttava avausmaalin teossa. Jos Kärpät iskee ensin, on TPS melkoisen varmasti pulassa. Kärppien rutiinitaso on näet kuitenkin korkea. Oululaiset osaavat pelata johtoasemassa ja olisivat muutoinkin tehottomalle TPS:lle todella vaikea takaa-ajettava.

Seuraa Heitä

Santtu Huhtala #76 |

Keskushyökkääjä

Huhtala palaa kasvattiseuransa riveihin hätäavuksi. Tuoko Huhtala TPS:n pelaamiseen lisäarvoa, vai jääkö hän vain täytemieheksi?

Juhamatti Aaltonen #50 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Aaltonen on yksi Liigan parhaita pelaajia, ellei jopa paras. Aaltonen on sitä myös puolivaloilla pelatessaan, joten on mielenkiintoista nähdä, millaisen haasteen TPS hänelle antaa. Joutuuko taiteilija laittamaan itsensä likoon vai riittääkö rutiininomainen iltapuhde?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Tero Koskiranta 0 3 3
2.Steven Seigo 1 1 2
3.Marko Virtala 1 1 2
4.Niclas Lucenius 1 1 2
5.Mikko Rantanen 0 1 1
Kärpät M S P
1.Ben Maxwell 6 2 8
2.Ville Pokka 0 6 6
3.Julius Junttila 4 1 5
4.Joonas Kemppainen 1 2 3
5.Joonas Donskoi 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle