TPS kohtaa Jokerit Pajuojan debyytissä

LIIGA / Ennakko
Juha Pajuojalla riittää työsarkaa TPS:n pelin parantamisessa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Turkuhalli, perjantai-ilta, TPS–jokerit NHL-pelaajilla vahvistettuna. Raaka-aineet hienolle kiekkoillalle ovat siis olemassa. Peli on molemmille viikon ensimmäinen, joten kumpikin pääsee otteluun levänneenä. Mielenkiinto kohdistuu myös kotijoukkueen penkin taakse, sillä tiistaina nimitetty TPS:n uusi valmennusryhmä saa tulikasteensa perjantain ottelussa.

TPS:n pukukopissa on käynyt kuluvalla viikolla melkoinen myllerrys, kun joukkueen valmennusjohto päätettiin vaihtaa. Puolitoista vuotta joukkuetta luotsannut Pekka Virta sai lähteä ja tilalle saapui viimeksi Ilvestä kaudella 2011-2012 valmentanut Juha Pajuoja. Vaihdos tehtiin nopealla aikataululla ja uusi TPS-luotsi onkin apuvalmentajineen käynyt välittömästi töihin.

– Paljon on palaveerattu, käyty asioita läpi ja pyritty totta kai harjoittelemaankin siinä sivussa. Todella mukavaa, että pelipäivä lähestyy. Hallilla on ollut mukavaa poreilua ja pelaajatkin odottavat pelejä positiivisin mielin, Pajuoja kertoo.

Uudella valmennusjohdolla riittää tekemistä, sillä vierasjoukkue Jokerit on lokakuun seitsemästä pelistään voittanut viisi ja hävinnyt vain kerran varsinaisella peliajalla. Suoritus on melkoinen alleviivaus Jokereiden materiaalin syvyydelle, sillä joukkueen sairastupaa on miehittänyt pahimmillaan kymmenen miestä.

TPS:n valmennus on jo ehtinyt tutustua myös vastustajaan, mutta Pajuoja painottaa oman tekemisen tärkeyttä.

– Luonnollisesti teemme vastustajan mukaan pieniä viilauksia, mutta kumminkin isoin asia on meidän oma tyyli, sen löytäminen ja terävöittäminen. Meillä pitää olla itseluottamus ja luotto siihen omaan pelitapaan, että me emme lähde niin paljoa miettimään sitä vastustajaa varsinkaan tällä hetkellä.

"Odotan pelaajilta intohimoa"

Vaikka voittoja TPS ei olekaan pystynyt tasaisesti napsimaan, niin kotiotteluissaan joukkue on pystynyt taistelemaan pisteistä. Kotijoukkueen suurin kompastuskivi alkukaudella on ollut puolustuspeli, jonka pitää olla uomissaan, mikäli se aikoo perjantaina päästä pisteille.

Vaikka Jokereilta onkin avainpelaajia sivussa, niin ei sovi unohtaa, että sen riveistä löytyy yhä rutkasti ratkaisuvoimaa. Viime kierroksilla joukkoja on johtanut kovassa iskussa oleva ykkösketjun sentteri Ilari Filppula, joka tulee aiheuttamaan hikisiä hetkiä TPS:n puolustukselle.

Jos TPS on ollut pulassa omassa päässä, niin ei hyökkäyspelikään ole liiemmin aiheita juhlaan antanut. Pajuojalla onkin selkeät sävelet haluamistaan muutoksista.

– Meidän pitää pystyä hyökkäämään laadukkaasti ja saada hyviä suoria hyökkäyksiä. Suorien hyökkäysten ykköstavoite on maalinteko. Siniviivan jälkeen kavennetaan maalia kohti ja aletaan lyömään enemmän painetta sinne maalin eteen.

Vaikka kyse onkin perusasiasta, niin juuri suoraviivaisuutta ja röyhkeyttä TPS kaipaa hyökkäyspeliinsä. Perjantain ottelu ratkottaneen nimenomaan maalineduspelaamisella, sillä kummankaan joukkueen puolustuksesta ei, vierasjoukkueen Ossi Väänästä lukuun ottamatta, löydy juurikaan maalineduspainien erikoismiehiä.

Ennakkoon ajateltuna Jokerit lähtee otteluun suurena ennakkosuosikkina, sillä sen peli on ollut paljon paremmin organisoitua kuin isäntien. Vaikka TPS onkin viettänyt vapaaviikkoa peleistä ja uusi valmennusjohto on ehtinyt joukkuetta jäällä opastaa, niin siitä huolimatta haaste on kova, sillä kärkisijoja hamuava Jokerit on ollut vahvassa nosteessa viime viikot.

Uusi päävalmentaja on ollut tyytyväinen joukkueensa tähänastiseen tekemiseen, mutta myöntää, että tutustumisprosessi on vielä kesken.

– Kaikkien avoimuus uusille asioille on ollut huikeaa. Vastaanottokyky on ollut hyvä, samoin toteutus. On ihan selvää, että vaikeuksiakin tulee näissä viikonlopun peleissä olemaan ihan varmasti. Uskon, että olen 100 kertaa viisaampi lauantai-iltana. Voi olla, että takkikin on aika tyhjä, sillä koko valmennus tulee kovalla draivilla näihin peleihin, Pajuoja toteaa.

Vaikka pelillisiä muutoksia on luonnollisesti luvassa, niin suurin muutos on tultava peli-ilmeeseen.

- Intohimoa odotan näiltä pelaajilta hyvin vahvasti. Sitä on harjoituksissa näkynyt ja pelaajat on tosissaan tässä hommassa mukana, Pajuoja lisää.

Molemmat vahvistuvat

Kumpikin joukkue saa vahvistusta riveihinsä. TPS sai alkuviikosta hyviä uutisia, kun Turussa jo aiemmin piipahtanut Kris Russell palasi kaupunkiin. Vielä suurempi uutinen kuultiin Turun suunnalta eilen, kun TPS tiedotti Petteri Nummelinin palaavan joukkueeseen lainasopimuksella 17 vuoden tauon jälkeen. Nummelin ei kuitenkaan alustavan suunnitelman mukaan pelaa vielä perjantaina. Nummelinin sijaan toinen paluun TPS-paitaan tekevistä omista kasvateista, eli Lauri Korpikoski, on toipunut käsivammastaan ja pelaa perjantaina. Myös kuumeen takia poissa viime viikonlopun peleistä ollut Rasmus Ristolainen palaa kokoonpanoon. 

Varmuudella TPS:n kokoonpanosta ovat poissa sairastupaa yhä miehittävät puolustaja Markus Palmroth ja hyökkääjä Timo Salo. Russellin paluun myötä TPS:lla on nyt riveissään yksi EU:n ulkopuolinen pelaaja liikaa, joten yksi heistä joutuu vuorollaan katsomoon. Ensimmäisenä kokoonpanon ulkopuolelle joutuu puolustaja Travis Ehrhardt.

Jokerit puolestaan saa helpotusta loukkaantumishuoliinsa, kun Valtteri Filppula, Tomi Mäki ja Markus Nordlund tekevät paluun pelaavaan kokoonpanoon. Vierasjoukkueen sairaslista on kuitenkin edelleen mittava, sillä Turun reissun väliin jättävät loukkaantumisten vuoksi puolustaja Antti-Jussi Niemi sekä hyökkääjät Ben Eaves, Nichlas Hardt, Henri Heino, Teemu Henritius, Matti Lamberg, Jani Rita ja Teuvo Teräväinen. Lisäksi hyökkääjä Semir Ben-Amor on yhä pelikiellossa.

Seuraa Heitä

Kris Russell #6 |

Puolustaja

Russell ehti pelata viime käynnillään hädin tuskin yhden kokonaisen pelin, mutta esiintyi edukseen ja oli selkeä vahvistus. TPS:n toiveissa varmasti on, että Russell jatkaa siitä, mihin viime reissulla jäi.

Teemu Eronen #42 | JYP

Puolustaja

Eronen aloitti kauden heikohkosti. Saatuaan parikseen NHL-pakki Erik Karlssonin on Eronenkin löytänyt pelinsä ja esiintynyt edukseen ollen nimivahvan jokerinipun kärkipakkeja.

» Lähetä palautetta toimitukselle