Sarjajohtaja Tepsin puntariin

LIIGA / Ennakko
TPS ja vierailija Ilves ovat aloittaneet kautensa perin eri tavoin odotuksiin nähden. Tamperelaiset ovat saaneet lentävän lähdön ja porskuttavat liigan kärjessä. Palloseuran peli taas on tökkinyt ja pistepussi on yllättävän laiha. Kotona turkulaiset ovat kuitenkin onnistuneet kohtuullisesti.

Turun Palloseura on pelannut kahdeksan ottelua, joista saaliina on vain kaksi voittoa. Tämä on yllättävää, sillä joukkueen kokoonpano vilisee pelaajia, joilta on lupa odottaa selvästi nähtyä parempaa tulosta. TPS kävi Raumalla pelaamassa Lukon kanssa nihkeän 1-1 tasapelin. Maalintekopaikkoja saadaan kyllä luotua, mutta vastustajan maali tuntuu olevan kuin noiduttu. Laukausten tarkkuudessa olisi varaa parantaa, sillä tilastojen mukaan turhan moni veto menee kokonaan ohi maalin. Täsmäaseeksi kaavailtu ylivoima ei ole myöskään vielä toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Erikoistilannepelaaminen korostuu marginaalien ollessa liigassa pienet. Maalivahtipeli ei ole ollut sekään odotusten mukaista. Pitää kuitenkin muistaa, että TPS on kerännyt kotonaan viisi pistettä kuudesta mahdollisesta.

Ilves jäi torstaina Oulussa Kärppien jyrän alle. Nopea 3-0 johto vaihtui 4-3 tappioon jatkoajalla. Tuliaisina pohjoisesta oli kuitenkin arvokas piste. Tamperelaisten peli on kulkenut iloisesti Vaclav Sykoran alaisuudessa. Espoosta Manseen muuttanut ulkomaalaisvahvistus Cory Murphy johtaa liigan pistepörssiä tasapistein ikinuoren Raipe Helmisen kanssa. Myös Juha Pitkämäki on pelannut maalissa hyvin. Torjuntaprosentti 93,42 on komea. Kaikkiaan Ilves on nyt totaalisesti toisessa iskussa kuin viime kaudella. Ero on kerrassaan huima. Liigan kärkipaikka ei ole todellakaan tullut Ilvekselle sattumalta. Elysee Arena on kuitenkin aina ollut tupsukorville vaikea paikka. Kovin usein eivät pisteet ole vieraiden mukaan lähteneet. Täysi iltapuhde on nytkin luvassa.

Koivu kentälle, Karjalainen maaliin

TPS saa illan otteluun kaivatun vahvistuksen sairastuvalta. Pitkäaikaissairaat Alatalo ja Lius tosin parantelevat edelleen polveaan. Valmentaja Sokan mukaan Mikko Koivu on Ilvestä vastaan kokoonpanossa. Koivun panosta tarvitaan varmasti, sillä vastassa on muriseva ja vaarallinen Ilves.

- Odotamme tosi aktiivista Ilvestä. Ympäri Suomen on kuulunut viestiä siitä, että tamperelaiset ovat tosi aktiivisia. Niin kuului eilenkin Oulun suunnalta. Ilves pelaa aivan eri tasolla kuin viime vuonna. Ylivoima on erittäin vaarallinen. Keskialue on tiivis ja puolustuspeli hyvää. Kaikki joukkueet pyrkivät nykyään nopeisiin vastahyökkäyksiin. He ovat kuulemman saaneet keskialueen toimimaan ja se on tosi tiivis. Ilves on hyvin vaarallinen.

Tamperelaisten ylivoimapeli on ollut tehokasta ja siihen Tepsissä pyritään kiinnittämään huomiota.

- Helminen pyörittää maestrona Ilveksen ykkösylivoimaa. Murphy ja Raipe ovat aika tappava akseli. Tietysti Viitakoski maalin edessä on myös vaarallinen. Raipe sitä peliä tekee ylivoimassa ja sitä olemme pähkäilleet. Siihen yritämme päästä kiinni.

Vaikka voittosarake ei kovin ihmeelliseltä näytä, ei tunnelma kopissa ole sen takia laskenut.

Valmennus on rauhallinen, sillä TPS ei todellakaan ole pelannut vielä parasta peliään. Virheetöntä suoritusta ei ole vielä tullut. Asian eteen tehdään kuitenkin jatkuvasti töitä. Kun kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdalleen, on sama kuka on vastassa. Lopputulos on silloin hyvä, totesi Sokka.

- Uskomme, että systeemissämme ja pelitavassamme ei ole vikaa. Jostain kumman syystä pelaajille tulee vielä henkilökohtaisia lapsuksia. Jos niitä tulee pelistä toiseen samalle äijälle, pitää siihen reagoida. Niitä tulee kuitenkin yllättävän monelle. Kaikki ovat kuitenkin pelanneet aika paljon. Siellä ei ole kovin montaa kokematonta, jolla olisi vain muutama peli alla. Kunhan jokainen saavuttaa oman tasonsa ja se taso saadaan pysymään illasta toiseen, menmme eteenpäin. Ylivoimamme ei ole toiminut niin kuin olisi pitänyt. Myös alivoimalla on vastaavasti päästetty maaleja. Niihin olemme paneutuneet harjoituksissa. Koetamme saada erityistä aktiivisuutta niihin osa-alueisiin.

Tuomo Karjalainen pelaa maalissa Ilvestä vastaan. Alku Raumalla oli hermostunut, mutta sitten ote tiivistyi ja paljon hyviä torjuntoja kertyi plakkariin. Perjantaina harjoituksissa pahasti polvensa loukanneen ja tänään aamulla leikatun Teemu Lassilan tilalla on varamaalivahtina Ari Reunanen.

Sarjajohtajalla ei paineita

Ilveksen nykytasosta kertoo paljon, että joukkue on hävinnyt vasta kerran varsinaisella peliajalla liigassa tällä kaudella. Kausi on käynnistynyt yli odotusten. Ilveksen joukkueenjohtaja Mauri Autonen löytää syiksi joukkueen hurjaan syyskuntoon valmennuksen asenteen ja pitkän valmistautumisen. Tekemisen meininki on tarttunut joukkueeseen ja koko organisaatioon.

- Lähtökohtana oli, että pääsimme aloittamaan hyvissä ajoin. Valmistautumisjakso alkoi jo huhtikuun alussa. Pääsimme melkeinpä aloittamaan harjoittelun koko joukkueella jo silloin. Saimme luotua hyvät pohjat tälle kaudelle. Valmennuksen osuus on tosi suuri. Hankinnoissa on käytetty aikaa, kun emme pysty rahalla kilpailemaan. Sykora pistää itsensä ihmisenä ja valmentajana niin täysillä likoon, ettei se voi olla tarttumatta koko joukkueeseen.

Ilves lähtee Turun kamppailuun käytännössä samalla kokoonpanolla, jolla Oulusta hankittiin piste. Tietysti pienet loukkaantumiset voivat vaikuttaa siihen, että pelipaikoilla saattaa muutama kaveri vaihtua. Poissa vahvuudesta ovat edelleen Timo Peltomaa ja Toni Dahlman, joka loukkaantui viikko sitten Bluesia vastaan, sanoo Autonen.

Millä keinoin Ilves kaataa Tepsin Elyseellä?

- Kyllähän siinä haastetta on. Mehän emme ole Turussa juhlineet moneen vuoteen. Vaikeita pelejä on aina ollut. Oma tiivis pelaaminen on lähtökohta. Oman pelin kautta lähdetään liikkeelle. Täytyy pystyä pelaamaan tiivis puolustupeli ja onnistua tekemään jokunen maali. Ne ovat lähtökohdat otteluun. Olemme pyrkineet saamaan peliimme nopeutta. Suunnanmuutospelin pitää olla nopeaa. Hyökkäyksiin on päästävä vauhdilla. Suorista hyökkäyksistä pitäisi ne maalit pystyä tekemään. Täysin kentin kulmapelissä saadaan harvemmin maaleja nykyään aikaan, joukkueenjohtaja Autonen tuumi.

» Lähetä palautetta toimitukselle