Littipeukku jatkoajalle

LIIGA / Ennakko
Tappara tyrmäsi hiljattain torstain taiston molemmat osapuolet.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
TPS:n panokset ovat mitättömät. HPK pelaa vielä jopa kotiedusta. Jotain yhteistä joukkueilla silti on. Saadaanko torstaina ratkaisu säädylliseen aikaan vai venyykö show taas ylitöiden puolelle?

Mistä tietää, että joukkueen kausi on jo takana päin, mutta jäljellä on yhä muutama vaivaannuttava ottelu? Siitä, että kiinnostuneet pelimiehet voi laskea yhden käden sormilla.

Se on tunnetusti tilanne Turussa, missä TPS pelaa viimeisen runkosarjaviikkonsa otteluita merkitykseen sopivalla intensiteetillä. TPS:n valmennus on todennut panostavansa nyt tuloksen sijasta tyyliin, mutta ei näytä myyneen ajatustaan pukukopissa erityisen vakuuttavasti.

- En pelaajaurallani ollut koskaan vastaavassa tilanteessa. En myöskään valmentajana, vaikka siitä ei ole paljon kokemustakaan. Motivoituminen on todella haastavaa, valmentaja Miika Elomo kertoi keskiviikkona.

Päivää aiemmin Palloseuran nykytilanne tarkoitti tappiota liigajumbo Ilvekselle ja jatkoa vierastappioputkelle, jonka pituus on jo yli kaksi kuukautta ja toistakymmentä ottelua.

- Ainoa panos oli nuorten näytön paikka ja kokeneempien ammattiylpeys. Ei se mikään huippupeli ollut, Elomo totesi.

Hämeenlinnassa paikalliset oranssinutut kärsivät nekin tiistaina tappion. Pisteet vei 4-1-voitolla Tappara, joka kävi viime viikonloppuna Turussa ryöstöretkellä. Siitä huolimatta HPK on yhä kuudentena ja kamppailee puolivälieräpaikasta.

Merkittävin yhtäläisyys joukkueiden välillä löytyy sarjataulukon tasapelisarakkeesta. HPK johtaa tilastoa peräti 23:lla jatkoajalla, TPS seuraa tiukasti perässä 19:llä ja pitää hallussaan kakkospaikkaa.

Viimeisimmät näytöt venyvistä kiekkoilloista ovat varsin tuoreita. TPS hävisi juuri tiistaina Tampereella voittomaalikilpailun jälkeen. HPK:n kuudesta edellisestä ottelusta neljä on päättynyt varsinaisen peliajan osalta tasatulokseen.

Tuoko torstai jatkoa tasuriherkkien joukkueiden taipumuksille? Tuskin, sillä ainakin teoriatasolla HPK:n pitäisi noutaa Turkuhallista täydet pisteet, jos se vain haluaa sitä tarpeeksi. Syynä on TPS:n kesäkiekkovaihe ja sen mukainen peli-ilme.

Mistä löytyisi maalintekijöitä?

Käytännön tasolla tilanne ei ole aivan yhtä yksinkertainen. HPK:n pelillinen taso on vahvassa laskusuhdanteessa, mitä kuvaa alemman keskikastin sijoitus viiden ja kymmenen ottelun kuntopuntareissa. Kotiottelussa Tapparaa vastaan kirvesrintojen nopeus ja kiekollinen peli olivat mielikuvituksettomalle Kerholle ylivoimainen vastus.

- Tietysti voi luetella listan asioista, joissa olimme huonompia, mutta se on niin pitkä etten viitsi siihen lähteä. Pelinopeus oli suurin ero. Suunta muuttui nopeasti siitä syystä, että Tappara oli nälkäisempi joukkue voittamaan irtokiekkoja, päävalmentaja Ari-Pekka Selin harmitteli.

HPK:n nykyongelmia on hankala yksilöidä ja valmentajien kopissa ei luultavasti ole sammuteltu valoja erityisen tiuhaan tahtiin. Esimerkiksi hyökkäyksessä Ville Viitaluoman ykkösketju kantaa liian suurta tulosvastuuta, kun taas kakkosketjun Tuomas Santavuori on maalannut viimeksi joulukuussa ja toisen laidan Jesse Saarinen lokakuun jälkeen kertaalleen.

Vammojen ja Jordan Henryn pelikiellon vuoksi rei'ittynyt pelaajamateriaalikaan ei vakuuta.

- Joukkueessa on kahden tason väkeä. Osa on huolissaan pelistä ja ilmeestä ja tekee työnsä hyvin. Osalle saattoi taas olla liian kova vastus tänään vastassa tai sitten ei vain nappaa, Selin sanoi.

TPS tarjoilee taas ensikertalaisen

Vammoista on kärsinyt myös kotijoukkue, joka tosin on muutenkin voittanut vuodenvaihteen jälkeen vain kuudesti. Ilves-ottelussa kolhun kärsi varsin eksyksissä puolitoista kuukautta suorittanut Josh MacNevin, jonka paikka saattaa mennä tiistaina hyökkääjänä pelanneelle junnupakki Niko Karhulle.

Kaksi maalia syöttänyt Marko Anttila sai haavan jalkaansa, mutta TPS:n kultakypärä lienee silti pelikunnossa. Turkulaiset aikovat kuitenkin esitellä ainakin yhden uuden hyökkääjädebytantin - liigajäille pääsee 19-vuotias Hannu Kuru.

- Muutama kokenut pelaaja on vielä kysymysmerkki, joten mukana voi olla enemmänkin uusia nimiä.

Kokoonpanojen puolesta tasainen ottelu ratkennee TPS:n omaksumalla tavalla henkisellä puolella. Turkulaisten tahtotaso on jälleen mysteeri, eivätkä toistuvasti esille nousseet ongelmat valmistautumisessa ja 60 minuutin suorituksessa välttämättä katoa kauden viimeisilläkään metreillä.

Kuten muukin TPS-valmennus, Elomo kokee asian toisin.

- Pelaajat ovat antaneet kaikkensa, mutta jos eväät eivät riitä, niin ne eivät riitä. Osaltaan se tasurimäärä kertoo siitäkin, että olemme kyllä olleet peleissä mukana. Suuria retkahduksia ei ole tullut. Olemme pelanneet jokaisen pelin loppuun asti, mistä iso kiitos kuuluu joukkueelle, tulokasvalmentaja näkee.

- Nuoremmille pelaajille tämä on ollut mahdollisuus laittaa jalkaa oven väliin, mutta arvostan sitä, että kokeneet pelaajamme ovat olleet sitoutuneita.

HPK:n osalta käsillä ovat viimeiset hetket herätä, mikäli joukkue mielii välttää Villi kortti -kierroksen. Käynnissä on neljän ottelun tappioputki, jonka aikana Kerho on tehnyt vain viisi maalia. Torstaina energisellä alulla HPK:n etulyöntiasema on selkeä ja peli vierasjoukkueen käsissä. Samalla voisi aueta muutama lukko maalinteko-osastollakin.

Seuraa Heitä

Tapio Laakso #71 | Ilves

Keskushyökkääjä

Peleillä ei ole merkitystä, Laakso tekee maaleja. Oli seikoilla yhteys tai ei, turkulaisten kolmossentteri on nelinkertaistanut maalimääränsä kolmessa viikossa.

Borna Rendulic #71 |

Laitahyökkääjä

Kroatialainen kiittää vastuusta ja osuu. Kaikki kauden kahdeksan maalia ovat syntyneet vuodenvaihteen jälkeen ja viidessä viime pelissä verkko on heilunut neljästi.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Ville Vahalahti 0 3 3
2.Marko Anttila 1 2 3
3.Tom Preissing 1 1 2
4.Jarkko Hattunen 1 1 2
5.Tapio Laakso 2 0 2
HPK M S P
1.Ville Viitaluoma 1 2 3
2.Jere Sallinen 1 2 3
3.Juho Mielonen 0 2 2
4.Borna Rendulic 2 0 2
5.Teemu Rautiainen 2 0 2

» Lähetä palautetta toimitukselle