Kuinkas nyt suu pannaan?

LIIGA / Ennakko
Altavastaaja ottikin niskalenkin suurimmasta mestarisuosikista. Miten voitosta voittoon pyyhältäneet ritaripaidat toipuvat yllättävästä tappiosta, kun sarja siirtyy Turkuun?

Vanhan fraasin mukaan pudotuspelit ovat kokonaan oma maailmansa, jossa runkosarjalla ei ole mitään merkitystä. Vanhan fraasin mukaan kokeneet pelurit vertyvät ratkaisupelien alkaessa. TPS todisti keskiviikkona ettei se aio myydä nahkaansa helpolla, vaikka ennakkoveikkauksissa sille ei paljoa mahdollisuuksia povattu. Runkosarjan murskaavasti voittanut HPK joutui nöyrtymään keskiviikkona Rinkelinmäellä kotiyleisönsä edessä, kun Palloseura näytti paljonko se arvostaa isäntiensä runkosarjan saavutuksia. Voittamisen kulttuuri on kuin onkin yhä olemassa Turussa, vaikka aina se ei pitkän ja tuskaisan runkosarjan aikana siltä tuntunutkaan.

Kun ritaripaidat saapuvat Turkuhalliin pelaamaan useiden mestaruusviirien alle, on Palloseuralla herkullinen tilanne ottaa henkinen yliote siirtymällä kahden ottelun johtoon ottelusarjassa. Se voisi olla jo sellainen takaisku, mistä ilman vastoinkäymisiä läpi runkosarjan purjehtineella HPK:lla ei ole välineitä selvitä. Pitkä on Tepsin matka tämän ottelusarjan voittoon, mutta suunta on oikea.

Yllätysvoitto on myös todellinen näpäytys Kari Jaloselta niille tahoille, jotka avoimesti spekuloivat ensi kauden valmentajakuvioilla. Tahoille, jotka pitävät kautta floppina, vaikka kausi on vielä kesken.

TPS:n apuvalmentaja Seppo Suoraniemi uskoo joukkueensa vahvuuksiin.

- Meillä on vahva play-off kokemus sekä valmennuksessa että pelaajistossa. Hämeenlinnan peli on nollattu mielessä ja huomenna on uusi peli.

- Meille joukkueen sisällä tämä ei ollut yllätysvoitto. Kyllä me olemme koko ajan uskoneet omiin mahdollisuuksiimme.

- Heh, taktiikkaa täytyy vielä katsoa, vastasi Suoraniemi huvittuneena kyselyihin puolustavasta pelitavasta kotihallissa.

Henkistä yliotetta Suoraniemi ei kuitenkaan suostu ottamaan harteilleen

- Ei missään tapauksessa. Altavastaajiksi emme kuitenkaan suostu, sanoi Suoraniemi jyrkästi.

Kimmo Peltosen tilasta ei ollut vielä haastattelua tehtäessä tietoa (torstai-iltapäivä).

- Ei tiedä vielä. Peltosella on tutkimukset tänään eikä kyetä sanomaan vielä pelaako huomenna vai koska. Sergei Yerkovich on sitten ensimmäinen mies reservissä.

HPK:lla mietintätauon paikka

HPK pyrki keskiviikkona pelaamaan jokaisen tilanteen suoraviivaisesti maalille. HPK hallitsi raporttien mukaan kiekollista peliä, mutta Palloseuran viisikkopeli antoi vain vähän mahdollisuuksia päästä parhaalle maalintekosektorille ja kaukolaukauksilla ei Teemu Lassilaa yllätetä kovin useasti kaudessa. Kun liigan paras hyökkäys jätetään lähes nollille, niin se on kunnioitettava suoritus. TPS rikkoi ja riisti jatkuvasti hämeenlinnalaisilta kiekkoja, eikä valtakunnan parhaaksi kehutut hyökkäyskuviot saaneet tuulta purjeisiinsa.

Santalan ja Kucharchikin kentät ovat pelanneet lähes vuorovaihtoa, mutta tulos on toistaiseksi tasan yksi maali runsaasta ylivoima-ajasta huolimatta. Mikä on valmentaja Jukka Jalosen ratkaisu – enemmän peliaikaa avainpelaajille vai tasaisempi peluutus?

Oliko HPK varautunut näin vahvaan Palloseuraan? Onko Jukka Jalonen saanut ritaripaidoille piirrettyä uusia kuvioita fläppitaululleen? Play-off kiekko on sinikauluksista duunarikiekkoa missä vain haalarihommilla ja vahvalla kulmaväännöllä voi voittaa. Jos HPK ei pysty pörräämään Tepsiä nurin, niin onko Jukka Jalosella suunnitelma B:tä? Alkavatko aiempien kausien play-off kahinat palata hämeenlinnalaisten mieleen?

HPK:n apuvalmentaja Timo Lehkonen mukaan joukkue on valmistautunut huomiseen hyvin.

- Käytiin läpi mitä tehtiin hyvin ja mitä tehtiin huonosti. Kova peli on tulossa. Ylivoimaa on saatava selkeästi paremmaksi, summasi Lehkonen

Mitään suurempia muutoksia pelillisesti tai kokoonpanoihin HPK:ssa ei olla tekemässä.

- Vauhtia on pakko pitää yllä, mutta ei me pelitapaa muuteta. Meillä oli pelianalyysin mukaan 20 maalintekopaikkaa ja vastustajalla kymmenen. Silti ne voitti 2-1.

Joukkueen terveystilanne on Lehkosen mukaan hyvä.

- Kaikki pelaa. Itse asiassa aivan samat kokoonpanot kuin eilen. Puurula aloittaa - tai pelaa siis koko pelin.

Joukkueen tunnelmia Lehkonen kuvaili rauhallisiksi

- Ei tämä mikään yllätystappio ollut. Pukukopissa on tunnelma ihan hyvä. Jos me voitetaan Turussa, niin meillä on taas henkinen yliote. Ei me mietitä näitä, jokainen keskittyy vain omaan pelaamiseensa, totesi Lehkonen vanhalla fraasilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle