TPS saa vieraita Espoosta NHL-vahvistusten viimeisessä pelissä

LIIGA / Ennakko
Blues-ottelu jää ainakin toistaiseksi Mikko Koivulle viimeiseksi peliksi TPS-nutussa.
Kuva © Timo Savela
TPS hyvästelee lauantain ottelun jälkeen kotimaiset NHL-pelaajansa Mikko Koivun ja Lauri Korpikosken, jotka palaavat verotussyistä Pohjois-Amerikkaan. Vieraaksi NHL-miesten toistaiseksi viimeiseen esiintymiseen saapuu Espoon Blues, joka osoitti keskiviikkona merkkejä siitä, että joukkueen peli olisi palaamassa alkukauden tasolle.

Launtain ottelu on kotijoukkue TPS:lle kuluvan viikon kolmas. Viikko on ollut turkulaisille kaksijakoinen, sillä tiistaina se onnistui kaatamaan kotonaan KalPan lukemin 7-3, mutta torstaina joukkue sortui tehottomuuteensa häviten lopulta voittomaalikilpailun jälkeen sarjajumbo Ilvekselle lukemin 2-1.

Viestit TPS-leiristä kertoivat ennen viikon otteluita, että se tasaisi pelaajien kuormaa. Mikko Koivun johtama ykköskenttä, laidoillaan Lauri Korpikoski ja Brian Willsie, on kerännyt ensimmäisestä pelistään lähtien suurimman osan TPS-hyökkääjien peliminuuteista.

KalPaa vastaan TPS pelasi oikeastaan ensimmäistä kertaa Juha Pajuojan alaisuudessa läpi ottelun neljällä ketjulla, mutta torstaina tasaisemmasta peluutuksesta livettiin ja rankka kuormitus alkoi näkyä.

Turkulaisia ei voi siis ainakaan siitä syyttää, etteikö vahvistuksista yritetä ottaa kaikkea irti, mutta fysiikan rajat tulevat ennen pitkää vastaan ja juuri niin näytti käyvän torstaina. On mielenkiintoista seurata, että kuinka virkein jaloin Koivu ja Korpikoski jäähyväisottelussaan pystyvät pelaamaan.

Espoon Blues on puolestaan saanut levätä keskiviikosta asti, jolloin se kaatoi Ilveksen kotonaan lukemin 4-3. Vaikka Blues on hyvän alun jälkeen vajonnut sarjataulukossa aina kahdeksanneksi asti, niin sijoituksen ei kannata antaa hämätä.

Blues osoitti Ilvestä vastaan pystyvänsä pelaamaan laadukkaasti molempiin suuntiin. Suurin syy siihen, että Blues voitti vain maalilla, seisoi Ilveksen maalinsuulla. Blues loi Ilvestä vastaan tukun laadukkaita maalipaikkoja, mutta NHL-vahvistus Anders Lindbäck pelasi erinomaisesti säästäen Ilveksen rumemmilta lukemilta.

Suuren edun Blues saa lauantain otteluun myös siitä, että joukkueen ratkaisijarintamalle on tullut leveyttä. Keskiviikon ottelussa Bluesin jokainen ketju sai paineen vastustajan päätyyn, eivätkä tehot ole enää millään lailla vain alkukauden tutkaparin Teemu Ramstedt-Teemu Rinkinen varassa. Ilvestä vastaan pari olikin erotettu toisistaan, kun Rinkinen löysi itsensä nelosketjusta.

Viimeksi kun joukkueet kohtasivat Turussa, onnistui TPS pimentämään Ramstedtin täysin. Nyt kotijoukkue ei voi peluutuksessaan kiinnittää erikoishuomiota yhteen ketjuun.

Blues tukkii keskustan

Lauantain ottelussa kotijoukkueen suurin haaste on Bluesin tiiviin puolustuspaketin hajottaminen. Kun vastustaja saa kiekon hyökkäysalueelle, niin Blues käy päälle ahnaasti pyrkien nopeaan riistoon. Jos riisto ei onnistu, niin koko viisikko vetäytyy tiiviisti peittämään keskikaistaa.

Jos TPS pyrkii pelaamaan viisikon läpi, niin se lienee vain pään puskemista seinään. TPS:n on keksittävä muut keinot. Tämä tarkoittanee suurta viivavetojen määrää. Kysymys kuuluukin, että ovatko TPS:n hyökkääjät tarpeeksi halukkaita painimaan reboundeista ja saavatko pakit yleensäkään toimitettua kiekkoa maalille asti?

Kotijoukkueen on oltava kärsivällinen ja kyettävä maltilliseen kiekolliseen peliin, sillä Blues pystyy kääntämään peliä nopeasti riistojen jälkeen. Blues pelaa päävalmentajansa Lauri Marjamäen johdolla kiekkokontrollijääkiekkoa, mutta tilanteen sitä vaatiessa, ei nopea pystyyn pelaaminen ole mitenkään vierasta.

TPS:n on siis myös pystyttävä pitämään puolustusmuodostelmansa tiiviinä, sillä Bluesin nopeille hyökkääjille ei kannata jättää tilaa maalin edestä.

Ilvestä vastaan Bluesin ongelmaksi muodostui paikoitellen viipyilevä avauspelaaminen. Pakit aikailivat avauksiensa kanssa ja näin viisikon etäisyydet kasvoivat useasti, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kiekon roiskaiseminen päätyyn.

Sopivan aggressiivisella karvauksella vastaavat tilanteet voisivat avata TPS:lle oivan paikan riistää kiekko ja kääntää tilanteet ylivoimahyökkäyksiksi.

Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, niin TPS:n kolmen ketjun peluutus tarjoaa Bluesille mahdollisuuden pelata TPS:n ykkösketjua pois ja kenties sen olisikin syytä asettaa paras puolustava kenttänsä varjostamaan "Koivuja". Toki TPS:n muutkin ketjut ovat väläytelleet viime aikoina, mutta yhtä lailla totta on myös se, että suurin osa tehoista lepää juuri ykkösketjun harteilla.

Runola debytoi?

Torstain Ilves-ottelu saattoi käydä TPS:lle kalliksi. Joukkueen selkeä ykkösmaalivahti Atte Engren kärsi aivotärähdyksen oireista ottelun jälkeen ja hänen pelaamisensa lauantaina on vielä epävarmaa. Engren loukkasi, kun Ilveksen Danny Dries törmäsi häneen ottelun tiimellyksessä.

Mikäli Engren joutuu sivuun, niin TPS:n maalivahtitilanne näyttää hyvin mielenkiintoiselta. Sairastupaa miehittävät näet ennestään jo Antero Niittymäki sekä KooKoo:ssa lainalla pelannut Kristian Järvinen. Engrenin poissaollessa maalinsulle luistelee Ville Runola, joka tekisi samalla debyyttinsä SM-liigassa.

Lisäksi TPS:n riveistä ovat poissa varmuudella puolustajat Travis Ehrhardt, Alec Martinez, Markus Palmroth sekä hyökkääjä Timo Salo.

Blues pääsee lähtemään otteluun miltei parhaalla miehistöllään, kun sivussa on ainoastaan hyökkääjä Tobias Salmelainen.

Seuraa Heitä

Ville Vahalahti #82 |

Laitahyökkääjä

Kapteeni pääsi pitkästä aikaa maalien makuun tiistain KalPa-pelissä. TPS-leirissä varmasti toivotaan, että onnistumisen myötä Vahalahti alkaisi päästä tasolleen, sillä jo seuraavassa ottelussa joukkueesta on pakko nousta esiin uusia vastuunkantajia. Sillä hetkellä katseet kääntyvät nimenomaan Vahalahden suuntaan.

Juuso Ikonen #14 |

Laitahyökkääjä

Pienikokoinen, nopeilla jaloilla sekä käsillä varustettu nuori lupaus tulee aiheuttamaan liikkeellään hankaluuksia TPS:n puolustukselle. Ikonen pelaa huikealla itseluottamuksella eikä pelkää haastaa vastustajia. Keskiviikon ottelussa Ikonen sai nimensä maalitilastoon komean yksilösuorituksen myötä. Jatkoa seuraa lauantaina?

» Lähetä palautetta toimitukselle