Turussa aloitetaan uudelleen

LIIGA / Ennakko
SM-liigan avauskierroksella heikosti esiintyneet TPS ja Ässät kohtaavat lauantaina Turkuhallissa. Kummankaan ensimmäinen ottelu ei antanut aihetta juhliin, joten tappioiden jälkeen juna yritetään palauttaa oikeille raiteille molemmissa leireissä.

Kuntokäyrät

TPS:n kuntokäyrä kääntyi laskusuuntaan European Trophyn vieraskiertueella. TPS hävisi kaikki neljä vierasotteluaan ja jatkoi vaisuja vierasesityksiään liiga-avauksessa. Torstainen HPK-ottelu päättyi isäntien 6-3 -voittoon.

Ässien avausottelu noudatti samaa kaavaa kuin TPS:n. Porilaiset ovat voittaneet kuudesta viime ottelustaan neljä, SM-liigaseuroista alle ovat jääneet HPK sekä Lukko ja Blues kahdesti, mutta SM-liigakausi alkoi heikosti. Ässät avasi sesongin perjantaina kärsimällä tappion Lukolle numeroin 2-4.

Ratkaisun paikat

Kumpikaan joukkue ei aloittanut kauttaan toivomallaan tavalla. TPS päästi liigakauden ensimmäisen maalin vain 11:n sekunnin pelin jälkeen ja jäi heti takaa-ajajaksi. Samassa koko joukkue muuttui harmaaksi massaksi, eikä ratkaisijoita löytynyt missään vaiheessa ennen päätössummeria. Marek Schwarz koki maalilla täydellisen epäonnistumisen päästettyään kuusi maalia vain 14:n torjunnan ottelussa.

TPS onnistui haastamaan HPK:n hyökkäysalueella ja voittamaan laukaisutilaston lukemin 47-41. Samalla Palloseura iski kolme maalia, joilla pystyisi useimmissa SM-liigaotteluissa taistelemaan voitosta. TPS kuitenkin kaatui puolustuspään virheisiin, huolimattomiin harhasyöttöihin ja laiskaan vartiointiin. Schwarz voi ottaa niskoilleen vastuun ainakin kahdesta päästetystä maalista, mutta TPS:n puolustuspeli salli liian paljon.


TPS:n puolustus oli Hämeenlinnassa kaukana tiiviistä.

Lauantaina TPS haluaa aloittaa kauden alusta kotiyleisönsä edessä. Turkuhallin suurempi kaukalo antaa puolustajille enemmän aikaa ja tilaa liikuttaa kiekkoa, mikä helpottaa Hämeenlinnnan virheiden välttämistä. Päävalmentaja Pekka Virta painottikin perjantaina pelin henkistä osa-aluetta ja totesi että jännitys pitää saada purettua, ennen kuin joukkue voi keskittyä pelilliseen puoleen.

Pakiston onnistumisen lisäksi TPS toivoo tasonnostoa myös maalivahtiosastolla. Schwarzia ei voi nimetä syntipukiksi torstaisen tappion johdosta, mutta ottelu oli silti selkeästi Schwarzin lyhyen TPS-uran huonoin.

Ässien SM-liigakausi alkoi vasta perjantaina kotitappiolla Satakunnan paikallisottelussa. Rauman Lukko haki Porista 4-2 -voiton ja Ässille jäi rutkasti parantamisen varaa. Myös Ässät voitti oman ottelunsa laukaisutilaston, sillä patapaidat ampuivat 69 kertaa. Maalit olivat kuitenkin niukassa ja vaikka Ässät onnistui tehtailemaan yhden osuman sekä viidellä viittä vastaan että ylivoimalla, riittää porilaisten hyökkäyspelissä kehitettävää. Puolustaja Ryan Caldwellin poissaolo näkyi etenkin ylivoimalla, mutta Ässien pelin punainen lanka oli kadoksissa myös tasaviisikoin.

Karri Kiven luotsaamien porilaisten kiistaton valopilkku oli perjantaina joukkueen nelosvitja. Mika Niemen, Sami Mutasen ja Jesse Laaksosen ketju loisti muiden tuskaillessa ja pyöritti peliä Lukon kenttäpäädyssä jo puhtaasti liikkeensä ansiosta. Vastaavanlaisia jalkoja olisi kaivattu myös muulta ässäryhmältä, sillä heikkotasoiset hyökkäyksiinlähdöt eivät tuottaneet tulosta.

Perjantain onnistujiin kuului myös maalivahti Antti Raanta, joka kohtasi entisen joukkueensa ja vastasi odotuksiin vahvoilla otteilla. Raanta päästi kolme maalia, mutta ottelu olisi ollut ohi jo paljon aiemmin ilman 22-vuotiaan raumalaisen hyviä torjuntoja. Ässät haluaa todennäköisesti jakaa perättäisten pelipäivien torjuntavastuun alkukaudella molempien maalivahtiensa kesken, joten Turussa patapaitojen maalilla nähdään luultavasti Juha Järvenpää. Kauden ensimmäinen ottelu ei kuitenkaan antanut aihetta epäillä ainakaan negatiivisella tavalla vaikeaa valintaa.

Kokoonpanot

TPS:n kokoonpanosta sivussa ovat edelleen Miika Huczkowski, Marko Virtala ja Tuomas Suominen. Joni Tuominen jätti HPK-ottelun kesken ja on sivussa myös lauantaina, hänen paikkansa puolustuksessa menee Rasmus Ristolaiselle. Lähes vuoden sivussa ollut Huczkowski lähestyy pelikuntoa ja saattaa palata kokoonpanoon lähiaikoina.

Porilaisten rivit ovat hieman ehjemmät, vain Ryan Caldwellin ja Miko Malkamäen verran vajaat.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Tomas Mojzis 0 2 2
2.Marko Anttila 0 1 1
3.Jarkko Hattunen 0 1 1
4.Rasmus Ristolainen 0 1 1
5.Joni Tuominen 0 1 1
Ässät M S P
1.Ville Uusitalo 0 3 3
2.Tommi Taimi 0 2 2
3.Tomáš Záborský 1 1 2
4.Mika Niemi 2 0 2
5.Sami Mutanen 0 1 1

» Lähetä palautetta toimitukselle