Maltti on valttia

LIIGA / Ennakko
TPS yrittää palata voittokantaan tiistaina Ässiä vastaan. Ennakkosuosikin asema on porilaisilla, jotka kärsivät viime viikolla kirvelevät tappiot HPK:lle ja SaiPalle. Porilaisten lähestymistapa onkin tiistaina avainasemassa: uhkarohkea pelaaminen antaa etulyöntiaseman kotijoukkueelle, mutta maltin säilyessä TPS:n epävarma avauspelaaminen jää aseettomaksi.

Kuntokäyrät

TPS ja Ässät ovat viiden ottelun kuntopuntarissa tasapisteissä, molemmat ovat ottaneet kolme voittoa, joista yhden jatkoajalla, ja kärsineet kaksi tappiota kerätäkseen kahdeksan sarjapistettä.

Tiistaisen isännän voittosaldo on vuoden 2012 osalta synkkä. Tammikuun ja helmikuun 15 ottelua ovat kasvattaneet Palloseuran voittotiliä vain kolmella täydellä pistesaaliilla ja yhdellä kahden pisteen voitolla. Joukkueen edellinen voitto on kahden ja puolen viikon takaa.

Ässät törmäsi maajoukkuetauon jälkeen kovavireisiin HPK:hon ja SaiPaan, jotka jättivät porilaiset nollaan pisteeseen ja yhteen tehtyyn maaliin kiriessään kohti alempaa pudotuspeliviivaa. Voittokantaan porilaiset palasivat lauantaina Satakunnan paikallisottelussa kaatamalla Lukon helposti 5-1-lukemin.

Joukkueiden keskinäisissä otteluissa TPS on ollut vahvempi ja kaikki kolme kohtaamista ovat päättyneet vierasvoittoon. Ässät vei voiton syyskuussa maalein 4-1, mutta TPS haki sittemmin täydet pisteet Porista ensin 1-0- ja myöhemmin 4-3-voitolla.

Ratkaisun paikat

Vaikean viikon aloittavan TPS:n kannalta olennaista olisi ehjän 60:n minuutin pelaaminen. Palloseura pelasi viime viikolla hyvän avauserän sekä Lukkoa että JYPiä vastaan, mutta kaksi seuraavaa 20-minuuttista sujuivat vähemmän mairittelevasti.

Joukkueen tehottomuus on nykyisin jo yleistietoa, joten hyvää virettään myös A-maajoukkuedebyyttinsä jälkeen jatkaneen Joni Ortion asema on epäkiitollinen. Lukkoa vastaan Ortio kirjautti muutaman puolimahdottoman torjunnan, mutta raumalaiset pääsivät sohimaan voittoon vaaditut osumat ohjauksella ja irtokiekosta.


Joni Ortion torjunnatkaan eivät riitä puolustuksen unohtaessa vastustajan hyökkääjiä maalinedustalle.
Timo Savela

Kotijoukkueen kannalta olennaista on myös jäähymäärän minimoiminen, sillä Raumalla TPS osallistui omaan kaatoonsa ottamalla toisen ja kolmannen erän aikana seitsemän kaksiminuuttista. Tasoitusta antaa Ässien ylivoimapeli, joka on SM-liigan ylivoimatilastossa vasta sijalla 9 ja kärsii ajoittain turhasta taiteilusta: ykkössentteri Stephen Dixonin johtama ylivoimaviisikko voi eksyä maalinteon sijaan syöttelyyn ja pelata näyttävästi tehokkuuden kustannuksella.

Toisaalta erikoistilanteet ovat myös tehottoman turkulaisjoukkueen mahdollisuus, sillä Ässät on kärsinyt kolmanneksi eniten rangaistusminuutteja vierasotteluissa. Syyskaudella TPS pelasi ykkösylivoimansa käyttämällä kiekkoa siniviivalla Tomas Mojzisilla ja hakemalla Ville Vahalahdelle ja Marko Anttilalle tilaa laidoille ja mahdolliselle poikkisyötölle. Sittemmin Juraj Mikusin tulo muutti luottokuvioksi Vahalahden syötön viivaan, mistä Mojzis joko tykittää maalia kohti tai pelaa viivaa pitkin slovakialaiselle suoran vetopaikan.

Tyyli toimi, mutta viime aikoina tehot ovat olleet vähissä, eikä Rasmus Ristolaisen peluuttaminen Mikusin paikalla ratkaissut ongelmaa, joten maalinteon kannalta tärkeässä asemassa ollut ylivoimakin on takkuillut.

Jopa runkosarjan voitosta vielä taisteleva Ässät on Turkuhallin tiistai-illan ennakkosuosikki, jonka takataskusta voiton avaimetkin löytyvät. Ässien kannalta tärkeintä on pysyä kärsivällisenä ja omassa pelissä, eikä toistaa SaiPa-ottelun virheitä lähtemällä mukaan TPS:n rytmiin. Turkuhallin kaukalo pakottaa Ässät maltilliseen pelaamiseen, jotta joukkueen aktiivinen karvaus ei kostaudu TPS:n rakennellessa hyökkäyksiä pakki-pakki-syötöillä ja oman maalin takaa.

Kokoonpanot

TPS:n toipilaat ovat totutusti Miika Huczkowski, Janne Hauhtonen ja Joni Tuominen.

Ässät joutuu pärjäämään ilman maanantaina harjoitellutta, mutta koko viikon sivussa olevaa Tuomas Santavuorta, keskiviikkona pelituntumaa A-junioreista hakevaa Aki Juuselaa ja aivotärähdystä potevaa Antti Mäkilää.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Juraj Mikus 4 1 5
2.Ville Vahalahti 0 3 3
3.Jarkko Hattunen 3 0 3
4.Tapio Laakso 0 2 2
5.Artturi Lehkonen 1 1 2
Ässät M S P
1.Joel Armia 4 2 6
2.Tomáš Záborský 4 1 5
3.Mark Lee 0 5 5
4.Severi Sillanpää 3 1 4
5.Ville Uusitalo 2 2 4

» Lähetä palautetta toimitukselle