Jatkuuko Ässien yli nelivuotinen voittoputki?

LIIGA / Ennakko
Ässät on ollut tyly vieras TPS:lle.
Kuva © Markku Alkio
Tiistain päätöspeliin ei juuri panosta jäänyt. Kotijoukkue yrittää motivoida itsensä vielä kerran täyteen iskuun, ettei kotiyleisön tarvitsisi enempää hävetä, kun taas Ässillä on voitolla vielä sauma nousta kolmanneksi. Sekään ei ole omissa käsissä, sillä JYP:n pitäisi tällöin jäädä pisteittä Oulussa. Oman lisämausteensa peliin tuo se, että TPS ei ole voittanut Ässiä kotihallissaan yli neljään vuoteen.

Kauden päätöspäivä osuu TPS:n kalenterissa jälleen samalle päivälle kuin runkosarjan viimeinen kierros. Tapahtumiltaan moninaisen kauden viimeisessä näytöksessä TPS:n tehtäväksi jää Porin Ässien kiusaaminen heidän playoff-kenraaliharjoituksessaan.

Ässät ehti parahiksi katkaisemaan 14 pelin mittaiseksi venyneen voittoputkensa lauantaina Oulun Kärppiä vastaan, mutta siitä huolimatta TPS:llä on takataskussaan vielä yksi kannustin, josta repiä lisää taistelutahtoa illan kamppailuun.

Ässillä on nimittäin yhä meneillään paljon pitempi putki. TPS:n edellisestä kotivoitosta Ässiä vastaan on ehtinyt kulua jo 1484 vuorokautta. Tuolloin, eli helmikuun 17.päivänä vuonna 2009, Ässät kaatui Turussa lukemin 2-0.

Kotijoukkueen toiveissa lienee muutenkin kauden päättäminen voittoon, sillä TPS:n koko liigan kattava tappioputki on ehtinyt venyä jo kahdeksan pelin mittaiseksi.

Vierasjoukkueella ei pelissä sen enempää pelattavaa ole. Porilaisten pitkä voittoputki toi sille varman kotiedun playoffeihin ja sijoituskin alkaa olla jo melko varma. 3 pisteen voitolla Ässät voi nousta vielä kolmanneksi ohi JYP:n, mutta jyväskyläläisillä on yhä kahden pisteen etumatka.

Painia vai pakkopullaa?

Mikäli TPS aikoo tappioputkensa päättää, niin sillä on monta kantoa kaskessa. Suurimpana ongelmana luonnollisesti on maalinteko, joka on etenkin kotipeleissä tökkinyt pahasti. Kahdessa edellisessä kotipelissään TPS on jäänyt tyystin maaleitta. TPS:n onneksi tulikuuma ykkösvahti Antti Raanta saa pitkästä aikaa lepovuoron tiistain ottelussa.

TPS:n pussiin pelaa tosin se, että kuumeaalto pakottaa Ässät jättämään avainpelaajiaan kotiin Turun reissun sijaan. Lepovuorossa ovat hyökkääjät Joel Armia, Mika Niemi ja Veli-Matti Savinainen. Ässien lepuuttaessa ykkösmiehiään, odottanee päävalmentaja Karri Kivi vastuunkantoa Aki Uusikartanon johtamalta vitjalta, jonka laidoilla hyökkäävät Michael Ryan sekä kevään vanhetessa hyvin vastuuta saanut Eero Elo, joka siirty Poriin kesken kauden Rauman Lukosta.

Pintapuolisesti katsoen TPS:n asetelmia ei helpota yhtään se, että joukkue joutuu lähtemään illan otteluun ilman nelosketjua, sillä näitä tontteja miehittäneet pelaajat ovat pelaamassa A-nuorten playoffeja helsingissä.

Ongelma on lopulta pitkälti kosmeettinen, sillä TPS ei ole juuri nelosketjuaan käyttänyt tällä kaudella. TPS on peluuttanut kuluvan vuoden puolella nelosketjuaan vain kerran yli 10 minuuttia. Pitkälti junnuista koostunut ketju käy Palloseuran peluutuksessa jäällä keskimäärin 5-7 minuuttia, joten kuormitus ei käy kovinkaan raskaaksi, jos sen jakaa tasaisesti. Sunnuntain ottelun jälkeen TPS-käskijä Juha Pajuoja totesi tämän tuoneen TPS:n otteisiin lisää pelaavuutta, joten "pakkotilanne" ei välttämättä ole kotijoukkueen kannalta lainkaan huonompi asia.

Suurin asia on kuitenkin jälleen se kuuluisa henkinen valmistautuminen. TPS voi huoletta lyödä peliin aivan kaiken mitä löytyy, sillä huomista ei ole. Kaikki loppuu tänään ja uuteen kauteen on vielä pitkä matka, joten ei olisi yllätys, mikäli TPS pelaisi yhden kevätkauden raikkaimista peleistään.

Ässillä puolestaan on vaarana asennevamma, joka ei ole harvinainen ilmiö, kun kärkipään joukkue kohtaa sarjan hännille jämähtäneen ryhmän. Hyvä kysymys on, että onko Ässillä enää nälkää pelata?

Kokoonpanot

TPS:n kokoonpanosta ovat poissa maalivahti Antero Niittymäki, puolustajat Travis Ehrhardt, Josh MacNevin, Hannu Pikkarainen ja Timo Seppänen sekä hyökkääjät Timo Salo, Henri Tuominen ja Marko Virtala.

Kapteeni Ville Vahalahti jäi sunnuntain pelistä sivuun alaraajavamman vuoksi eikä hänen pelaamisestaan ole vielä varmuutta.

Ässien riveistä ovat poissa kuumeen vuoksi Joel Armia ja Mika Niemi. Veli-Matti Savinainen parantelee yläraajavammaa.

Seuraa Heitä

Marko Anttila #12 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Lempäälän jätti on parantanut henkilökohtaista piste-ennätystään molempina Turun kausinaan. Parasta aikaa Anttila seilaa neljän pelin maalittomassa putkessa. Huudattaako Anttila kotiyleisöä vielä kerran?

Juha Järvenpää #1 |

Maalivahti

Kakkosvahdin rooliin jämähtänyt Järvenpää sää tänään pitkästä aikaa käskyn luukulle. Edellisestä pelistä on miltei kaksi kuukautta, joten pelituntuma voi olla vähän hakusessa.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ässät M S P
1.Eero Elo 2 2 4
2.Veli-Matti Savinainen 1 3 4
3.Michael Ryan 2 2 4
4.Mika Niemi 0 3 3
5.Joel Armia 3 0 3

» Lähetä palautetta toimitukselle