Kulttuurien kohtaaminen kiekkoilun kehdossa

LIIGA / Ennakko
Ikuiselta vaikuttavan Tampereen ja Turun välisen kulttuurikaksinkamppailun kiekkoilullinen välienselvittely nähdään Hakametsässä. Tappara isännöi Turun Palloseuraa keskikastin ottelussa, jossa panoksena ovat elintärkeät sarjapisteet.

Kuntokäyrät

Tapparan viime viikko sisälsi kolme liigaottelua. Trendi oli kaksijakoinen. Vierasotteluiden saldo jäi mitättömäksi Jokerien ja Kärppien tylyn isännöinnin seurauksena. Balsamia haavoille saatiin Hämeen hegemoniaottelussa, jossa nujertui HPK.

Kirvesrinnat ovat sarjataulukossa 12.sijalla. 26 ottelun saldona on 30 pistettä. Matkaa viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävään Lukkoon on viisi pistettä.

TPS aloitti viime viikon kotitappiolla liigan kärkijoukkueena operoivaa KalPaa vastaan. Paluu voittojen tielle tapahtui Blues-ottelussa. Positiivinen trendi jatkui lauantaina Hämeenlinnassa, jossa loukkaantumisten kuormittamat turkulaiset onnistuivat punnertamaan kotiinviemisiksi arvokkaan vieraspisteen.

Palloseura on sarjataulukossa 9.sijalla. Joukkue on koonnut 28 pelaamastaan ottelusta 38 pistettä.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kaksi kertaa. Syyskuussa Tappara haki vieraspisteet Turusta 4-1-voitollaan. Lokakuussa TPS tasasi puntit otettuaan 2-1-kotivoiton.

Ratkaisun paikat

Tapparalla on tiistai-illan ottelussa kova panos. Vastaan asettuva TPS on sarjataulukossa kahdeksan pistettä edellä. Välimatka on kuitenkin todellisuudessa häilyvä, sillä turkulaiset ovat pelanneet kaksi ottelua enemmän.

Kirvesrinnoilla ei olisi varaa kotitappioon. Sen toteutuessa matka tavoitteena oleviin pudostuspeleihin muodostuisi entistäkin kivisemmäksi. Tässä tilanteessa on aihetta puhua niin sanotusta pakkovoitosta, jonka olemassaoloa ei haluta useinkaan myöntää.

Kirvesrinnat lähestyvät tärkeää ottelua kokoonpanoon liittyvien kysymysmerkkien muodossa. Kuinka monta vakiopuolustajaa on sivussa? Onko hyökkäysarsenaalin tärkein syömähammas Aleksander Barkov jr pelikunnossa Kärppä-ottelussa tapahtuneen episodin jälkeen?

Oma lukunsa on peliin valmistautuminen, josta on muodostumassa kirvesrintainen akilleen kantapää. Tästä saatiin kaksi malliesimerkkiä viime viikon otteluissa. Vierasottelu Jokerien kotiluolassa meni täysin ohi vajavaisen peliinlähdön seurauksena. Päinvastainen ryhtiliike nähtiin heti seuraavassa matsissa Hakametsässä, jossa panoksena ollut Hämeen hegemonia sai kirvesrinnat hyvään iskuvalmiuteen heti avauskiekon pudottamisesta lähtien.

Pelaajapuolella on nähty kaksi odotettua comebackia, joiden pelillinen vaikutus on ollut piristävä. Turkulaisillekin tuttu Antti Erkinjuntti on ottanut asemansa kirvesrintojen kärkihyökkääjänä. Työmoraalin ruumiillistumana tunnettu sentteri Tuomas Vänttinen on jatkanut asennepelaamistaan, joka on tamperelaisten joukkuepelaamisen kulmakiviä.


Jukka Peltola väläytteli Oulussa kiekollista potentiaaliaan. Tiistai-iltana olisi tarjolla uutta sankaruutta.

Pekka Virran luotsaama Palloseura on pelannut tasapainoisen alkukauden. Monen kiekkoennustajan povaama taistelu liigan pohjasakissa on vaihtunut realistiseen kamppailuun pudotuspelipaikasta.

Turkulaisten maalivahtiosaston jokerikortti on ollut Aleksis Ahlqvist. 13 ottelun saldona ovat torjuntaprosentti 91,95 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,29. Lukemat ovat liigatasolle kelvollista luettavaa.

Palloseura on tuonut kaukaloon asennetta uhkuvaa joukkuepelaamista, jota ovat maustaneet pelillisten johtajien työnäytteet. Ville Vahalahti, Tomas Plihal ja Michal Birner ovat ottaneet sitä roolia, jota heille on jo etukäteen kaavailtukin.

Tiistai-illan ottelu ei tuo eteen mullistuksia. Kaukalossa nähdään suurella todennäköisyydellä sydäntä ja kovaa taistelumoraalia. Kamppailu ajasta ja tilasta tulee sanelemaan sarjapisteiden kohtalon. Luvassa on tiukkaa vääntöä - sanan varsinaisessa merkityksessä.

Maalivahtipelin painoarvo säilyy totutun korkeana. Maalijuhlaa on turha odottaa. Pienten marginaalien vääntö ratkennee maalin erolla onnekkaamman osapuolen suuntaan.

Kokoonpanot

Jo kertaalleen pahan loukkaantumissumansa purkanut Tappara on joutunut jälleen tunnustamaan pelin armottomuuden.

Viime lauantain Kärppä-ottelusta olivat sivussa runkopuolustajat Kalle Kaijomaa, Joonas Liimatainen ja Aleksi Elorinne. Heistä ainakin Elorinne jatkaa sivussa tiistain ottelusta.

Lisää jobinpostia saatiin Oulun vierailulta. Takalinjoilta joutuivat kesken ottelun sivuun laukauksen päähänsä saanut Tommi Kovanen ja taklaustilanteessa päänsä jäähän kolauttanut Juha Leimu. Hyökkäyskalusto kärsi takaiskun luovimmasta päästä loistavaa tulokaskautta pelaavan Aleksander Barkov jr:n loukkaannuttua. Edellä mainitun kolmikon pelikunto on tässä vaiheessa hämärän peitossa.

Loukkaantumiset ovat piinanneet myös Palloseuraa. Viime lauantain HPK-ottelusta olivat sivussa Jakub Cerny, Rasmus Ristolainen, Timo Seppänen, Ryan Stone, Joni Tuominen ja Miika Huczkowski.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Ville Vahalahti 4 2 6
2.Tomas Plihal 3 3 6
3.Jarkko Hattunen 3 1 4
4.Michal Birner 2 2 4
5.Tomas Mojzis 0 3 3

» Lähetä palautetta toimitukselle