TBL - MTL 2.00
NYI - EDM 2.00
WPG - OTT 2.00
ARI - TOR 2.00
CAR - DAL 3.00
CHI - CBJ 3.30
VGK - NSH 5.00
SJS - VAN 5.00
LAK - BOS 5.30
PIT - NYR 19.30
MIN - STL 22.00

Haaste liigan huipulta

LIIGA / Ennakko
Pelillistä identiteettiään etsivälle Tapparalle tarjoutuu erinomainen tilaisuus prosessinsa päivitykseen. Hakametsässä vierailevan sarjakakkosen KalPan pelillinen suoritusvarmuus asettaa kirvesrintojen kotivireen koetukselle.

Kuntokäyrät

Kirvesrinnat aloittavat syyskauden kakkososan sarjataulukon 11.sijalta. Joukkue on iskuetäisyyden päässä kauden tavoitteenaan olevasta pudotuspelipaikasta.

Päivän vireen ennustaminen on kohtuuttoman vaikeaa. Ennen taukoa Tappara pelasi kolme peräkkäistä pisteisiin oikeuttanutta ottelua. Samanlaisen otteen säilyminen lienee kirvesrintaisen valmennusjohdon tavoitteena. Samalla on tarkoitus jatkaa hyvän kotijoukkueen statusta.

Kuopiolaisten alkukausi on ollut vahva. Paikka sarjakakkosena on tullut oman pelillisen jatkuvuuden seurauksena. Paljon puhuttu hyvän ja huonon päivä ero on onnistuttu pitämään marginaalisena.

Kilpipaitojen vireystilassa lienee tuskin muutosta. Pelillistä nälkää riittänee jatkossakin kauden tärkeimpien otteluiden lähestyessä horisontissa.

Taukoa edeltänyt tuplatappio Ässille ja Jokereille haluttaneen tulkita työtapaturman tasolle, jonka jatkumolta halutaan katkaista siivet Tapparan kustannuksella.

Kyseessä on joukkueiden tämän kauden toinen kohtaaminen. Syyskuussa KalPa voitti ensimmäisen ottelun kotijäällään lukemin 5-1.

Ratkaisun paikat

Maaottelutauko tuli Tapparan kannalta saumaan, jossa oli kaksiteräisyyttä. Tuplakohtaaminen Lukon kanssa nosti peliä uudelle tasolle, josta oli seurauksia myös pisteidenkin muodossa. Tauko peleissä jättää ilmaan kysymysmerkin vireen säilymistilasta.

Toisaalta, sysimusta loukkaantumistilanne alkoi vaatia verojaan. Risto Dufvan johtama valmennusporras joutui kuormittamaan käytössä olleita avainpelaajiaan rajusti. Fysiikan lait tulivat vääjäämättä esiin. Väsyneet jalat johtavat ennen pitkää väsymykseen myös päässä ja käsissä.

Fyysinen kokonaisvaltaisuus ottaa veronsa. Pelaamisesta muodostuu helposti työntäyteistä puurtamista, josta puuttuu jaksamiseen vaadittavaa rentoutta. Konemaisuus valtaa kaukalon. Ketjukemioiden vaillinaisuus luo tekemiseen epävarmuutta.

Sarjatauon sisällöstä on tullut julkisuuteen tiedonmurusia, joiden perusteella ainakin joukkuehengen parantamiseen on panostettu. Joukkuehengen luomisen tuloksia tarvitaan kaukalossa, jossa odottaa uusi työsarka.

Taukoa edeltäneissä otteluissaan Tappara sai puolustuspeliään kuntoon. Se olikin looginen tilanne, sillä puolustaminen on pitkälti asennepelaamista. Siinä voi vahvalla tahtotilalla korreloida taitotasossa olevia puutteita.

Nykypäivän kiekkoilussa erikoistilanteiden merkitys on olennainen. Sekä yli-että alivoimapelaaminen ratkaisevat usein pienten marginaalien taistelun. Kirvesrinnat ovat onnistuneet alivoimassaan kelvollisesti.

Sen sijaan ylivoimapelaaminen vaatii parannusta. Taktisten asioiden ohella puhutaan myös henkilökohtaisesta taidosta, jonka tehokas valjastaminen joukkueen eduksi on haastavaa. Tapparasta pitäisi löytyä osaamista, joka kykenee iskemään kiekon verkkoon miesylivoimalla.

Oma lukunsa on viivapelaaminen, josta puuttuu Tuukka Mäntylän liike ja itseluottamuksensa kanssa kiirastultaan käyvän Juha Leimun laukaus. Käytössäolevalta pakistolta odotetaan reagointia tilanteeseen, jonka ennusmerkit ovat täynnä mustia pilviä.

Ylivoimapelaamisen puutteet luovat oivan lähestymistien toiseen ongelmaan. Kirvesrintojen hyökkäyspeli on jättänyt toivomisen varaa. Ongelmia on niin tilanteiden rakentelussa kuin niiden päättämisessäkin. Luovuuden vaillinaisuus vaatii oikoteitä, joihin liittyy suoraviivaisuuden mukaantulo.

Tappara on saamassa kaukaloon tervetullutta osaamistaan. Loukkaantumisten myötä sivussa olleet Antti Erkinjuntti ja Jan Platil ovat paluuaikeissa. Myös luottotaistelijana tunnettu Tuomas Vänttinen on tuomassa energiansa peliin lähiviikkoina.


Keskiviikkoillan kuuma kysymys: "Onko Risto löytänyt uusia mausteita kirvesrintojen peliin?"

Jos on Tapparan leirissä paljon arvuuteltavaa ja epäselvyyttä, sitä ei tarvitse hakea vastaanasettuvan KalPan taholta.

Upean alkukauden takaa löytyy osaamista monelta tasolta. Seurajohdosta alkava polku johtaa välietappien kautta joukkueen pukukoppiin. KalPan kohdalla on helppo todeta reitin olevan ehyt. Tekemisessä on seesteyttä, joka on hyvän organisaation tunnusmerkki.

TPS-käskijäksi siirtyneen Pekka Virran ansiokas pioneerityö on hyvissä käsissä. Yhteiskunnan mittakaavassa usein vaikeaksi ja kivuliaaksi todistettu vallanvaihto on sujunut Kuopiossa mutkattomasti. Tuomas Tuokkolan perimä valtikka on hyvissä käsissä.

Kehumisten keskellä on kirkkaalle taivaalle ilmestynyt kuitenkin tumma pilvenhattara, jonka suuntaa seurataan tarkasti. Liigan maalivahtieliittiin kuuluneen Ari Ahosen vire huomattiin itänaapurissamme. Seurauksena oli ruplia pullollaan ollut tarjous Metallurg Magnitogorskin taholta. Houkutuksen lopputulos tunnetaan.

Syntynyttä aukkoa yrittävät paikata Juha Toivonen ja Pohjois-Amerikasta paluun koti-Suomeen tekevä Mikko Koskinen. Erityisen mielenkiintoinen kaksikosta on kaksimetrinen Koskinen, johon asetettaneen suuremmat tavoitteet Ahosen jättämän manttelin uudeksi käyttäjäksi. Keskiviikkona torjuntavastuun kantaa Toivonen.

Tolppien väliin liittyvän epävarmuuden vastapainona on kenttäpeliin liittyvää harmoniaa. Fiksusti rakennettu joukkue on täynnä modernia nykykiekon osaamista. Joukkueesta löytyy käsiä, jalkoja, työmoraalia ja asennetta. Nuoruus ja kokemus lyövät kättä hienolla tavalla.

Sakari Salminen, Tuomas Kiiskinen ja Sami Kapanen, listaa voisi jatkaa pidempäänkin. KalPan arsenaalissa on osaamista, jonka taitotaso asettaa kirvesrinnat haastavan iltapuhteen eteen. Kilpipaitojen liikkuvuus ja kiekollinen luovuus eivät tarjoa tapparalaisille vapaahetkiä kaukalossa.

Keskiviikkoillan juoni rakentuu tiedostettujen vahvuuksien ja piilossa olevien riskitekijöiden ympärille. KalPan joukkuepelaaminen, eheys, liikkuvuus, luovuus ja vahvan alkukauden mukanaantuoma henkinen lataus. Vastapuolella puolustuspelaamisen tiiviys, taukoa edeltäneiden otteluiden tuoma noste ja hyökkäyspään haasteet.

Kuinka KalPan maalivahtiosasto onnistuu painetilan noustessa? Onko Tappara löytänyt hyökkäyspeliinsä punaista lankaa? Onko sarjataulukon osoittama ero joukkueiden välinen marginaali myös kaukalossa?

- Kotivoiton odotus on pääsylipun hinta, totesi Risto Dufva syksyisessä lehdistötilaisuudessa, jossa hänen tulonsa Tappara-käskijäksi sai sinettinsä.

Tämän jälkeen Tapparan kotivire on säilynyt hyvällä tasolla. Vastustajien laatua ei sovi koskaan väheksyä, mutta KalPan kaltaisen vierailijan nujertaminen olisi makea sulka kotiputkeen.

Kokoonpanot

Tappara kärsi maaottelutaukoa edeltäneissä peleissään kovasta loukkaantumissumasta. Sivussa oli pahimmillaan yli kentällisen verran pelaajia.

Tilanne on nyt helpottamassa. Pelaavan kokoonpanon ulkopuolella jatkaa varmuudella puolustaja Aleksi Elorinne. Luottosentteri Tuomas Vänttinen on palaamassa kaukaloon. KalPa-ottelun ajankohta lienee sen suhteen vielä liian aikainen.

Kanukkihyökkääjä Joey Tenuten sopimus purettiin maaottelutauon aikana. Sentteri on jo siirtynyt Itävallan pääsarjaan.

KalPan loukkaantumistilanne on parantunut maaottelutauon jälkeen. Varmuudella sivussa on ainoastaan Jyri Junnila.

Kuopiosta kantautuneiden tietojen mukaan SM-liigan pistepörssin kärkinimi Matti Kuparinen on sivussa illan ottelusta. Poissaolon taustalla ei ole loukkaantumista, vaan KalPa-valmennus haluaa antaa hyökkääjälleen lepotauon tämän maaotteluedustuksen vuoksi.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle