Onko voimatasapaino ennallaan?

LIIGA / Ennakko
Kuluvan liigakauden keskinäisiä otteluita suvereenisti hallinnut Jokerit saapuu mittaamaan Tapparan kotivireen todellisen laadun. Molemmat joukkueet tarvitsevat tahoillaan kipeästi lisäpisteitä pudotuspeliasetelmiensa turvaamiseksi.

Kuntokäyrät

Tapparan nykykunnon tuoreena mittarina toimii viime viikon anti. Kolme tiukkaa ja taistelumoraalia kummunnutta ottelua, joiden saldona voitot Lukosta ja SaiPasta sekä tappio JYPille.

Kirvesrinnat ovat sarjataulukossa sijalla 11. 36 pelatusta ottelusta on kerääntynyt plakkariin 43 pistettä. Matkaa viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävään Lukkoon on kolme pistettä.

Jokerit kohtasi viime viikolla kaksi muuta liigan kärkikastin joukkuetta. Tiukat väännöt KalPaa ja Pelicansia johtivat kahteen niukkaan tappioon.

Helsinkiläiset ovat sarjataulukon 5.sijalla. 36 pelatun ottelun saldona on 60 pistettä.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kahdesti. Syyskuussa Jokerit haki tylyn 5-0-vierasvoiton Hakametsästä. Sama tahti jatkui lähes päivälleen kaksi kuukautta myöhemmin Helsingissä narripaitojen 6-1-kotivoiton muodossa.

Ratkaisun paikat

Tappara jatkaa armotonta taisteluaan paikasta auringossa. Käynnissä oleva tammikuu ratkaisee hyvin pitkälle tamperelaisten liigakauden kohtalon.

Sarjatilanteen raadollisuus ei anna mahdollisuutta oikoteiden hyödyntämiseen. Jokaisessa ottelussa vaaditaan oman suorituskyvyn maksimointia. Sarjapisteiden akuutti tarve punnitsee lahjomattomasti kirvesrintaisen joukkueen identiteetin.

Tappara palasi joulutauoltaan terävästi. Joukkueen yleisilme on ollut taisteleva. Horisontissa siintävä tavoite on saanut aikaan kollektiivisen latauksen, jonka kantokyvyn jatkuvuus realisoi taistelun huipennuksen.

Päästäkseen pudotuspeleihin Tapparan on onnistuttava kaatamaan myös Jokerien tasoisia joukkueita. Kuluvan kauden kohtaamiset ovat olleet helsinkiläisten dominointia. Kirvesrinnat ovat olleet täysin aseettomia. Kahden pelatun ottelun loppulukemat eivät ole antaneet aihetta vastaspekulaatioihin.

Urheilussa on kuitenkin inhimillisyyden aspekti. Henki voi nujertaa materian. Ennakkosuosikin kaataminen edellyttää vahvaa kollektiivista panosta. Myös kohtalolla on oma osuutensa. Hyvänkin joukkueen kohdalle osuu välillä huono iltapuhde. Tuolloin odotetuin lopputulos voi jäädä toteutumatta.

Tapparan voitonhaaveet lepäävät tuttujen perusasioiden varassa. Maalivahtipelin täytyy olla terästä. Katseet kääntyvät tolppien väliin suurella todennäköisyydellä asettuvaan Jani Niemiseen, jonka on jatkettava nousujohteista virettään.

Kenttäpelissä on pelattava yksinkertaisesti. Tunnollisen puolustuspelaamisen kautta on pyrittävä hyödyntämään eteen avautuvat mahdollisuudet. Joukkueen johtavien pelaajien on näytettävä esimerkkiä. Jussi Makkosen ja Antti Erkinjuntin harteilla on jälleen hyökkäyspelin tulosvastuullisuus.

Kirvesrintojen iltapuhdetta ei kuitenkaan helpota joukkueen loukkaantumiskirous. Sivussa on tukku tärkeitä pelimiehiä, joita tarvittaisiin kaukalossa. Helpotusta tuskaan tuo huippulahjakkaan Aleksander Barkov jr:n paluu kokoonpanoon. Hänen edustamansa luovuus ei ole liikaedustettuna tamperelaisten työorientoituneessa rosterissa.


Maalintekovaikeuksista kärsivällä Tapparalla on edessään Eero Kilpeläisen kokoinen lisähaaste.

Jokerit on pelannut ennakko-odotusten mukaisesti vahvan kauden. Joukkue taistelee pääsystä kuuden parhaan joukkoon, mikä takaisi suoran pudotuspelipaikan.

Helsinkiläiset saapuvat Hakametsään takanaan kaksi niukkaa tappiota sarjataulukon kärkijoukkueille. Lopputuloksista huolimatta joukkueen ilme on ollut hyvä. Jokerit on hallinnut kaukalon tapahtumia, mutta puutteellinen viimeistely on vienyt mahdollisuudet voittoihin. Tapparan kohtaaminen tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden maalivainun kalibrointiin.

Jokerien kokoonpanot ovat eläneet. Erkka Westerlundin johtama valmennusporras on tehnyt toistuvia ketjukokeiluja, joiden on syytä olettaa rauhoittuvan isojen pelien lähestyessä. Joukkueen iskukyvyn terävin huippu pyritään ajoittamaan luonnollisesti kevään peleihin, jolloin ketjukemioiden merkitys kasvaa entisestään.

Jokerien laadukkaasta materiaalista on helppo poimia estradille osaamisen arvokkain osa. Vaikka puhutaan joukkuepelistä, huippuyksilöt ovat isossa roolissa.

Loukkaantumisestaan toipunut Eero Kilpeläinen on palannut kaukaloon entisessä vedossaan. Liigan ehdottomiin huippumaalivahteihin kuuluva Jukuri-kasvatti tuo oman haasteensa kirvesrintaisen hyökkääjistön entisestäänkin haastavaan maalinmetsästykseen.

Ossi Väänänen on puolustuksen herra ja hidalgo. NHL-kaukaloissa meritoitunut järkäle edustaa pelillistä johtajuutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Hyökkäyskalustosta löytyy kokemusta ja nuoruutta kompaktissa muodossa. Modernin nykykiekon vaatimukset täyttyvät kattavasti käytössä olevan taidon, liikkeen ja työmoraalin kombinaationa.

Omalla huipputasolla pelatessaan Jokerit on erittäin lähellä kuluvan kauden kolmatta perättäistä voittoaan Tapparasta. Laadukkaampi materiaali, astetta ehyempi joukkuepelaaminen ja parempi terveystilanne antavat helsinkiläisille vahvan etulyöntiaseman.

Ottelu on kuitenkin pelattava. Sarjapisteitä ei jaeta etukäteen. Tapparalla on puolellaan yllätysmomentti, jota ei kannata unohtaa. Yllätykset ovat urheilun suola. Hakametsän tiistai-ilta on odotetun ja odottamattoman välinen kaksintaistelu.

Kokoonpanot

Tapparan liigakausi on ollut ikävän loukkaantumiskierteen värittämä. Tälläkin hetkellä on miehiä sivussa vähintäänkin omiksi tarpeiksi.

Pelikuntoisten kirvesrintojen spekulointi on tässä vaiheessa melkoista arpapeliä. Joidenkin loukkaantuneina olevien pelaajien lopullinen pelikunto ratkennee vasta ottelupäivän aamuna.

Viime lauantaina pelatusta JYP-ottelusta olivat sivussa puolustajat Jussi Halme, Tommi Kovanen, Juha Leimu ja Joonas Liimatainen sekä hyökkääjät Jukka Peltola ja Tuomas Vänttinen. Itse ottelussa tapahtui lisäloukkaantuminen kanukkipakki Brett Skinnerin saatua olkapäävamman.

Kirvesrintojen repaleinen kokoonpano saa helpotusta neuvostoajalta tutun YYA-avun hengessä. Mestiksen KooKoosta lainapestillä Tampereelle värvätyt Mikko Liukkonen ja Toni Niemi jatkavat tutustumistaan SM-liigan arkeen ainakin tiistaisen ottelun verran.

Jokerien tilanne on selkeämpi. Varmuudella on sivussa fyysinen hyökkääjä Semir Ben-Amor. Tärkeä sentteri Riku Hahl on sen sijaan tekemässä paluuta tositoimiin.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Jokerit M S P
1.Ben Eaves 2 2 4
2.Teemu Eronen 1 2 3
3.Tomi Mäki 1 2 3
4.Nico Manelius 1 2 3
5.Teuvo Teräväinen 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle