Finalistien kolmas kohtaaminen

LIIGA / Ennakko
Viime kauden finalistit Jokerit ja Tappara kohtaavat kolmannen kerran tällä kaudella tiistain kierroksella. Hallitseva mestari Jokerit on hallinnut kahta aikaisempaa kohtaamista, kuten koko SM-liigaa. Tapparan kausi on ollut puolestaan tähän mennessä nihkeämpi. Pientä yskintää on havaittavissa kuitenkin myös mestarin pelissä.

Jokerit hallitsi syyskautta täysin suvereenisti. Vaikka voitot eivät olleetkaan aina suurinumeroisia, niin helsinkiläisjoukkueen raudanluja puolustuspelaaminen ja rutiini toivat pisteitä liukuhihnalta. Ennen joulutaukoa Jokerit koki kuitenkin viiden ottelun tappioputken, joka johtui pitkälti maalintekovaikeuksista. Suurta arvoa tälle tappioputkelle ei voi pitkässä juoksussa antaa, sillä joukkue kärsi tappioputken myös viime kaudella juuri ennen pudotuspelejä, mutta raivasi lopulta tiensä aina mestaruuteen saakka. Joulutauon jälkeen pisteitä onkin karttunut totuttuun malliin.

Tappara katkaisi tappioputken

Kotijoukkue Tappara oli ennen sunnuntain televisio-ottelua kärsinyt kuusi tappiota putkeen. Kameroiden loisteessa kirvesrinnat pelasivat kuitenkin hyvin ja korjasivat ansaitun 1-3-vierasvoiton Raksilasta. Sunnuntain ottelussa nähtiin tapparalaisittain mielenkiintoiset ketjukoostumukset. Janne Ojanen pelasi kolmosketjussa, ja ottelu olikin Tapparan kapteenin uralla ensimmäinen kahden ensimmäisen ketjun ulkopuolella. Tiedä sitten oliko tässä ketjumuutoksessa avaimet pelin voittoon, mutta tosiasia on, että tämän hetken Tapparan kaksi parasta sentteriä ovat Esa Pirnes ja Aleksander Barkov.

Kotijoukkueen sentteriosastolle tuo parannusta myös pelikieltonsa kärsinyt Arto Kuki, joka palaa kaukaloon. Arto Kukin merkitys joukkueelle on erittäin suuri, sillä espoolaishyökkääjä pelaa erinomaisesti puolustuspäässä ja alivoimalla. Lisäksi Kuki mahdollistaa neljä ketjun tasaisen peluuttamisen, mikä on ollut Tapparan kohdalla usein avain voittoon.

Sunnuntain televisiopelissä nähtiin myös Pasi Kuivalaisen ensimmäinen voitto Tapparan paidassa. Kuivalainen ei ole pelannut huonosti, mutta joukkue ei ole auttanut riittävästi maalivahtia voittojen saavuttamiseksi. Kärppä-ottelussa Kuivalainen oli parhaimmillaan ja joutui antautumaan ensimmäisen ja ainoan kerran vasta kolmannessa erässä. Tapparan maalivahtitilanne näyttääkin nyt hyvältä, kun Mika Lehto on palaamassa vähitellen pelikuntoon.

Miehiä rapakon takana

Jokereiden pelaajia oli juuri päättyneissä nuorten MM-kilpailussa yhteensä viisi kappaletta. Tapparalta kisoissa ei ollut yhtään pelaajaa. Jokereiden laajassa materiaalissa poissaolijat eivät olleet kuitenkaan erityisen merkittäviä. Suurin nimi oli tietysti selvänä ykkösmaalivahtina syyskauden pelannut Kari Lehtonen. Suomen nuorten joukkue palaa kisoista tiistai-iltana, joten Lehtosta ei nähdä tolppien välissä vielä Tampereella. Suurta tarvetta Lehtosen peluuttamiselle ei olekaan, sillä kakkosmaalivahti Markus Helanen on onnistunut Jokereiden maalilla hyvin. Muilla nuorten kisoissa pelaavilla on taasen ollut jo vaikeuksia päästä pelaavaan kokoonpanoon.

Jokereiden materiaalin laajuus ei ole ainoa avain voittojen saavuttamiseksi. Joukkue pelaa erittäin kurinalaista peliä ja erityisesti joukkueena. Kauden aikaisemmissa kohtaamisissa Tappara on onnistunut tekemään ainoastaan yhden maalin. Sarjan ensimmäisessä keskinäisessä kamppailussa Jokerit jättivät Tapparan Hakametsässä nollille, ja toisessa kohtaamisessakin ainoastaan Marko Mäkinen onnistui maalinteossa. Jokerit kuittasivat kuitenkin tuossakin ottelussa lopulta voiton nuorten maajoukkuemiehen Tomi Mäen ja Jukka Voutilaisen maaleilla. Tapparan onkin löydettävä uudet avaimet Jokereiden puolustuksen murtamiseksi, jos tamperelaiset mielivät voittaa tiistaina. Samalla on kuitenkin pystyttävä pitämään myös oma puolustuspaketti tiiviinä, jotta Jokereiden laadukas hyökkäyskalusto ei pääse tekemään Ville Peltosen, Antti Aallon ja David Nemirovskyn johdolla tuhojaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle