Ylivoimaspesialistien kohtaaminen

LIIGA / Ennakko
Navakassa lokakuisessa myötätuulessa etenevät Tappara ja Ässät selvittelevät lauantai-iltana välejään Hakametsän jäähallissa. Etenkin porilaisten tahti on ollut viime aikoina todella hurja, sillä joukkue on voittanut kahdeksan ottelua putkeen.

Myös Tapparan pistepussi on kasvanut viime aikoina lupaavaa tahtia, kun täytettä on karttunut viidessä pelissä peräjälkeen. Joukkue on sarjataulukossa sijalla seitsemän, neljä pistettä porilaisten perässä.

Yksilöistä joukkueeksi

Keskiviikon tyylikkään JYP-voiton jälkeen päävalmentaja Mika Saarinen näki tärkeimpänä syynä Tapparan kohentuneeseen ilmeeseen joukkuepelin tiivistymisen.

Avauskierroksilta tutut räikeät puolustuspään virheet loistivat jyväskyläläisiä vastaan poissaolollaan, eikä vastustajalle nyt auennut myöskään vaarallisia ylivoimahyökkäyksiä, kuten niin usein kauden alussa.

Puolustuspeliä ei ole kuitenkaan tiivistetty hyökkäyksen kustannuksella, ja varsinkin Petri Kontiolan johtama ykköstrio on ollut todella hyvässä vedossa. Kultakypärä Ville Nieminen on huimassa syysvireessä ja Johannes Alanen hoitaa erityisesti puolustusvelvoitteensa erinomaisesti. Stefan Öhmanin johtama kakkosketju on antanut hyvää taustatukea, eikä joukkueen teho tällä hetkellä lepää yhden ketjun varassa. Nivusvaivoista toipuneet Janne Ojanen ja Tomas Chlubna etsivät vielä itseään, ja olivat torstaina ajoittain vaikeuksissa puolustuspäässä.

Ässä-historiaakin omistava Mika Lehto on kantanut alkukaudesta lähes yksin torjuntavastuun joukkueen maalilla, ja on huhkinut viikon aikana kolme ottelua. Nuori Pekka Tuokkola on torjunut alkukauden aikana vasta yhden erän, joten on mielenkiintoista nähdä kuka luistelee torjumaan porilaisten hurmioon yltynyttä hyökkäyskalustoa illan otteluun.

Robert Kantor lienee pelikunnossa flunssan jäljiltä, mutta Petri Kontiolan keskiviikkona saama puujalka on estänyt harjoittelun ainakin osittain. Jos Kontiola ei kykene askiin, noussee Janne Ojanen jälleen kerran Tapparan ykkösketjun keskushyökkääjän tontille, 632:n liigaottelun kokemuksella muuten.

Liiganelonen Porista

Ässät on ollut syksyn yllättäjäjoukkue. Pessimistisimmät tokaisevat aina edellisen kuultuaan "niinhän se oli viime syksynäkin", mutta nyt Porissa uskotaan otteen pitävän ja vaikeuksiinkin osattavan varautua. Mika Toivolan joukot ovat kunnostautuneet erityisesti otteluiden ratkaisevilla hetkillä, sillä joukkue on ottanut kolme voittoa rangaistuslaukauskilpailujen jälkeen sekä yhden jatkoajalla.

Voittojen takuumiehenä on häärinyt tamperelaisillekin tuttu mies, kaikki kolme rankkarikisaa samanlaisella kämmenpuolelle viedyllä harhautuksella ratkaissut Pasi Tuominen. Patu muistetaan Tappara-paidassa vuosilta 1996-2000, jolloin mies nousi kannattajien suureen suosioon taistelevalla pelityylillään.

Loppukeväällä 1999 näytti siltä että Tuominen nousee liigan tähtikartalle, kun mies muodosti Janne Ojasen ja Jani Hassisen kanssa loistavan hyökkäysketjun. Tappara ei kuitenkaan selvinnyt pudotuspeleihin, ja vuotta myöhemmin Tuominenkin vaihtoi SaiPaan. Lappeenrannan aika toi mukanaan yhden huippukauden, mutta tänä syksynä Tuominen on noussut pitkästä aikaa sille tasolle josta hänet parhaimmillaan Tampereen ajoiltakin muistetaan. Kymmenen maalia yhdessätoista ottelussa ja maalipörssin kärkipaikka hallussa!

Tuominen ei ole kuitenkaan ainoa Ässä-onnistuja, ja kuten Tapparallakin, joukkueen hyvä menestys pohjautuu ennenkaikkea toimivaan joukkuepeliin. Jos Ässät uskaltaa lähteä vieraskaukalossa pelaamaan sille ominaista rohkeaa karvauspeliä, joutuu kirvesrintaisten puolustuspeli selvästi keskiviikkoista kovempaan testiin.

Ässien sairaslista ei ole pitkä, mutta pataikoni Jari Korpisalon ja Pauli Levokarin puuttuminen tuntuu varmasti jossain. Molemmat ovat kuitenkin mukana tositoimissa jo lähiaikoina.

Odotettavissa maaleja?

SM-liigan mailahäirinnän ja estämispelin suhteen tiukentunut tuomarilinja saattaa näkyä lauantai-iltanakin rangaistusmäärissä. Kun tähän liitetään tieto siitä että vastakkain ovat kaksi sarjan tämän hetken kovinta ylivoimajoukkuetta, on perusteltua odottaa maaliverkkojen lepatusta. Oman lisävärinsä illan otteluun tuo myös se, miten kaksi varsin suulaina miehinä tiedettyä kaukalopersoonaa, Ville Nieminen ja Pasi Nielikäinen tulevat juttuun keskenään.

» Lähetä palautetta toimitukselle