Onko Tappara toipunut pohjakosketuksestaan?

LIIGA / Ennakko
Liigajumboksi valahtanut Tappara hakee pikaista nostetta kurjuuteensa. Vastaan asettuu kuitenkin joukkue, jolta ei ole tarjolla ilmaista sympatiaa. Vahvaa vieraspelaamista esittänyt Ässät tarjoaa haasteen, jonka murtamisessa on pähkinää kerrakseen.

Kuntokäyrät

Kotijoukkue luistelee kaukaloon viikon mittaiselta paussiltaan. Kirvesrintojen edellisviikko piti sisällään kotitappion TPS:lle, kotivoiton SaiPasta ja vierastappion JYPille.

Tamperelaiset ovat sarjataulukon jumbopaikalla. Tappara on koonnut 29 pelaamastaan ottelusta 32 pistettä. Saman pistemäärän ovat koonneet edellä olevat SaiPa ja Ilves. Maaliero sanelee joukkueiden tämänhetkisen järjestyksen.

Porilaisten kahden ottelun mittaiseksi kasvanut voittoputki katkesi tylysti keskiviikkona Turun Palloseuran haettua vierasvoiton Isonmäen hallista.

Ässät on sarjataulukon kakkospaikalla. Marginaali liigaa dominoivaan KalPaan on yhdeksän pisteen suuruinen. Pata on koonnut 30 pelaamastaan ottelusta 59 pistettä.

Joukkueiden tämän kauden aiemmat kohtaamiset ovat sujuneet yllättäen Tapparan hallinnassa. Lokakuun alussa kirvesrinnat pokkasivat 3-2-kotivoiton voittomaalikilpailun jälkeen. Marraskuun loppupuolella Tappara haki 4-2-vierasvoiton Porista.

Ratkaisun paikat

Tapparan liigakausi on vedenjakajalla. Päävalmentajan vaihdoksen jälkeinen nousuvire on taittunut, ja tekemisessä on tällä hetkellä uhkakuvia sisältävä sävy. Liigan nykyinen trendi, jossa ei ole heittopusseja, ei anna ainuttakaan armopalaa. Pisteitä on saatava, muuten juna jättää. Ajan armottomuus ei anna pelivaraa kikkailujen suhteen.

Kirvesrintojen kipupisteet kulminoituvat joukkueen puolustuskalustoon. Tuukka Mäntylän siirtyminen Venäjälle ja useat päällekkäin osuneet loukkaantumiset ovat aiheuttaneet pelillisen tasapainon katoamisen.

Vastustajat ovat olleet ajan hermolla, ja harkitut täsmäiskut tamperelaisten tiedostettuun heikkouteen ovat toimineet pelottavan tehokkaasti. Pakiston kapea materiaali ja rajallinen taitotaso eivät ole antaneet mahdollisuuksia oman kiekollisen pelin avaamiseen. Jopa pomminvarman avaussyötön toimittaminen oikeaan osoitteeseen on osoittautunut erittäin haasteelliseksi. Vastustajien karvauspeli on vienyt ajan ja tilan luovien ratkaisujen synnyltä.

Risto Dufva totesi viikon takaisen TPS-ottelun jälkeen, ettei kukaan joukkueessa voi olla tyytyväinen pelin tasoon. Samalla hän painotti puolustuksen ongelmia ja niiden vaikutusta oman pelitavan kokonaiskuvaan. Vaillinaisilla työkaluilla on mahdotonta saavuttaa priimaa lopputulosta.

Tapparan hyökkäyspeli on ollut sekasortoista ja hampaatonta. Siitä nähtiin karmea esimerkki viime viikolla Jyväskylässä, jossa kotijoukkue JYP nappasi liigahistoriansa helpoimman kotivoiton. Kyseinen ottelu jätti paljon parantamisen varaa, johon viikon mittainen tauko tuo toivottavasti selkeyttä. Pohjakosketuksen vaikutukset on saatava kanavoitua omaa tekemistä edistävällä tavalla. Karmea tappio on usein oppimismielessä kaikista tehokkain motivaattori.


Miikka Männikkö kuuluu kirvesrintojen hyökkääjistön harvoihin valopilkkuihin. Tasonnostoon on hänelläkin edellytyksiä.

Ässät on todistanut oikeaksi nykykiekkoilun lainalaisuuden. Fiksusti rakennettu ja hyvin valmennettu joukkue on yleensä sarjataulukossa korkealla. Niin tälläkin kertaa. Porilaisten paikka liigakakkosena on täysin oman tekemisen aikaansaannos. Joihinkin joukkueisiin liitetyt jossittelut ja alisuorittamiset eivät vähennä Padan työmäärän laatua.

Ässien paketista on vaikea löytää heikkouksia. Pelaajistossa on monipuolista osaamista, joka täydentää eri osa-alueiden välistä rakennetta. Rosteri mahdollistaa nykykiekon vaatiman pelitavan. Pata on sekoitus asennetta, liikettä ja taitoa.

Porilaisten maalivahtiosasto ei kaatunut luottovahti Eero Kilpeläisen lähtöön. Antti Raanta ja Juha Järvenpää ovat pelanneet erittäin vahvan alkukauden. Herrojen tilastostatistiikka kertoo siitä kaiken olennaisimman.

Padan pakistosta löytyy pelillistä harmoniaa niin puolustuspäässä kuin hyökkäysalueellakin. Vertailupohja Tapparan vastaavaan osastoon tuottaa tässä kohtaa murskavoiton porilaisten suuntaan. Marginaalissa saattaakin orastaa ratkaisun siemen Hakametsän perjantai-illassa.

Ässien hyökkäyskaluston kasvot muodostaa kivikova ulkomaalaiskolmikko. Tomas Zaborsky, Stephen Dixon ja Radek Smolenak ovat kombinoineet yhteensä 45 maalia ja 88 tehopistettä. Vahvaa taustatukea tulee kotimaiselta osastolta, josta löytyy Tuomas Santavuoren ja Joel Armian kaltaisia pelimiehiä.

Vaikka Tappara onkin hallinnut kauden keskinäisiä otteluita, on se selkeässä altavastaajan asemassa perjantai-illan kamppailussa. Pata on materiaaliltaan ja pelitaktisilta valmiuksiltaan aimo harppauksen isäntäjoukkuetta edellä.

Ottelua ei pelata kuitenkaan etukäteen. Mikäli kirvesrinnat saavat tilkittyä haavoitetun puolustuksensa tiiviiksi, on kaikki mahdollista. Se vaatii myös vedenpitävää maalivahtipeliä, johon kotijoukkueella on olemassaolevia eväitä.

Vaa'ankieliasemaan nousee myös Tapparan hyökkäyspelaaminen, johon on löydyttävä sekä kadonnutta osaamista että uusia eväitä. Pelkällä purkupelillä ja epävarmuuteen painottuvalla jos-kiekkoilulla ei saa nykyliigassa pistettäkään.

Kahden toisilleen tutun joukkueen mittelössä nousee isoon rooliin erikoistilannepelaaminen. Tunnetason vaihtelut tuovat rangaistuksia, joiden hyödyntäminen tuo himoitun voiton monta askelta lähemmäksi. Etukäteiskaavailuissa Padan hyökkäysarsenaalin parempi laatu luo odotusarvoa ratkaisuviisarin taipumiseen valkopaitojen suuntaan.

Kokoonpanot

Tapparan kokoonpanoon liittyy arvoituksellisuutta. Viikon mittainen tauko asettaa kysymysmerkkejä loukkaantuneina olleiden pelaajien kohdalle.

Aleksi Elorinne, Kalle Kaijomaa, Tommi Kovanen, Juha Leimu ja Aleksander Barkov jr lähestyvät kukin pelikuntoaan. Heistä osa lienee mukana illan ottelussa.

Ässien kokoonpanosta ovat olleet sivussa maalivahti Antti Raanta, puolustajat Tommi Taimi ja Ryan Caldwell sekä hyökkääjä Sami Mutanen. Heistä lähinnä pelikuntoa lienevät Raanta ja Taimi.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle