Sinikeltainen myrsky saapuu Kuparisaareen - kotkapaidat kaipaavat asennetta

LIIGA / Ennakko
Löytääkö Sport avaimet Lukon kaatoon?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Risto Dufva marssittaa raumalaisen pataljoonansa Kuparisaareen Vaasan Sportin vieraaksi. Sarjanousijan mahdollisuudet ovat jälleen melko pienet, sillä vastus ei lauantai-iltaisesta Kärpät-ottelusta juurikaan helpotu. Mitä keksii kotijoukkueen päävalmentaja Tomek Valtonen?

Kokenut Rauman Lukko vastaan melkoisen kokematon Vaasan Sport. Risto Dufvan robottikiekoksikin tituleerattu pelisysteemi, joka jauhaa kuin juna raiteillaan illasta toiseen kohtaa Tomek Valtosen puolustukseen perustuvan pelikirjan. Mikä on sopan lopputulos?

Tuskin mitään kaunista Sportin kannalta. Ennakkoon on vaikea uskoa, että kotkapaidat pystyisivät haastamaan juuri juonen päästä kiinni saaneen raumalaisnipun. Paljon kokeneempi ja fyysisempi Lukko on vahva ennakkosuosikki tiistai-illan kamppailussa.

Kotijoukkue Sportilla on ollut merkittäviä ongelmia maalinteon kanssa. Satunnaisesti vaasalaiset ovat onnistuneet viimeistelemään isonkin määrän maaleja, kuten ottelussa Bluesia vastaan, jossa punanutut lyttäsivät espoolaiset jäänrakoon lukemin 6-2. Blues-ottelua seuraaneessa kahdessa ottelussa Ässiä ja Kärppiä vastaan ruuti onkin ollut märempää, sillä Sport on onnistunut niissä ainoastaan kertaalleen toimittamaan kiekon maallin ja senkin se teki kahden miehen ylivoimalla.

Vierasjoukkueella on ollut samaa ongelmaa, mutta puolustus on toiminut huomattavasti vaasalaisia paremmin. Onnistuivathan raumalaiset myös maalinteossa neljästi edelllisessä ottelussaan, kun Lukko haki yhden pisteen sarjakolmosen HIFK:n kotiluolasta.

Ripaus asennetta - selkäranka ei saa katketa

Sportilla on ollut vaikeuksia pitää sapluuna kuosissa 60 minuutin ajan. Esimerkiksi vaasalaisten kohdatessa Porin Ässät viime viikolla Sport vei peliä mielin määrin ensimmäiset kymmenen minuuttia, mutta Ässien iskettyä maalin vastaiskusta kääntyi peli porilaisille. Siitä sillasta Sport ei enää noussut kuin näennäisesti. Lukon joukkueen kokemus ja rutiini sekä henkiset johtajat osaavat pitää paketin kasassa takaiskuista huolimatta, joten tässäkin raumalaisilla on selkeä etu.

Charles Bertrand on ollut Sportin alkukauden tehomies.
Charles Bertrand on ollut Sportin alkukauden tehomies.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com

Sportin avain Lukon kaatamiseen piilee silti hyvässä alussa. Mikäli vaasalaiset saavat kotiyleisön mukaan ja draivin päälle heti ensiminuuteistä lähtien se saattaa olla myrkkyä Lukolle. Sportin täytyy pitää kova ja hallittu paine, tehdä avausmaali nopeasti ja saada kotiyleisö mukaan, niin Lukon on avattava peliään.

Kiekkokontrolli lienee pääosin raumalaisilla, joten vaasalaisten asenteen ja taisteluilmeen täytyy olla kohdillaan läpi ottelun. Punanuttujen selkäranka ei saa katketa, vaikka ensimmäinen maali tulisikin pikaisesti omiin, sillä muuten keltapaidat pakenevat kauas karkuun.

Sportilla on myös huomattavasti parannettavaa puolustuspelaamisessa. Vaasalaisten maalille on saanut kävellä ajoittain turhan helposti, eikä pakiston yhteinen sävel ole alkukaudesta tahtonut löytyä. Vaasalaiset kokivat myös harmittavan menetyksen, kun yksi avainpuolustajaksi kaavailluista pelaajista, Petteri Lindbohm, jatkaa rapakon takana.

Raumalaisilla etu erikoistilanteissa

Kotijoukkueen kahden voitetun ottelun voittomaalit ovat syntyneet ylivoimalla. TPS-ottelussa Sport viimeisteli kaikki neljä maaliaan erikoistilanteista, joista kolme tuli ylivoimalla ja yksi tyhjään maaliin alivoimalla. Tärkeistä osumista huolimatta vaasalaisten ylivoima on ollut kohtuu tehotonta, vaikka joukkue kuuluukin vajaan 14 prosentin ylivoimateholla Liigan alempaan keskikastiin.

Lukon ylivoima lukeutuu puolestaan Liigan tehokkaimpiin. Raumalaiset ovat laittaneet mustan pussiin miesylivoimalla keskimäärin joka neljäs kerta, joten Sportin on syytä pysyä poissa jäähyboksista, vaikka paine omissa olisikin ajoittain kova.

Myös alivoimatilanteissa vierailijaksi saapuva Lukko on edellä tilastollisesti. Yhdistettynä tehokkaampi ylivoima vastaan heikompi alivoima tuo raumalaisille huomattavan edun.

Sport kaipaa onnistujia

Sportilta puuttuvat selkeät onnistujat, ne pelaajat, jotka illasta toiseen pystyisivät tehtailemaan pisteitä. Sportin ranskalaisduo Charles Bertrand ja Damien Fleury ovat pitäneet kohtuullisesti tehoista huolta, mutta muun muassa pistetehtailijanrooliin hankittu Kelsey Tessier on ollut viltissä jo muutaman ottelun pelattuaan tehottomasti. Onkin mielenkiintoista nähdä, antaako Valtonen Tessierile tilaisuuden Lukkoa vastaan.

Aaron Gagnon on onnistunut kolmesti maalinteossa tällä kaudella.
Aaron Gagnon on onnistunut kolmesti maalinteossa tällä kaudella.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Raumalaisten kone on käynnistynyt hiukan hitaasti, ja hyökkäyspeli on ollut sekaisin. Viime viikon lauantaina Lukko kuitenkin availi maalihanojaan Helsingissä, joten tämä saattoi siiviittää uinuneen tähtisikermän lentoon. Pisteitä merkkauttivat esimerkiksi viime kaudella runkosarjan pistepörssin voittanut Ville Vahalahti ja kanadalaisvahvistus Aaron Gagnon, jotka elävät enemmän tai vähemmän tehoista.

Raumalaisista samassa ottelussa onnistuivat nykyään työnteon lisäksi maalisarakettaan kasvatteleva Jerry Ahtola sekä henkiseksi sytyttäjäksi hankittu Ville Nieminen. Keltapaidat saivat tärkeitä onnistumisia, mikä vapauttanee pelaamista vaikka HIFK voittikin raumalaiset jatkoajalla.

Veräjillä hyvät vartijat

Ainoat lähes puhtaat paperit alkukauden osalta Sportista saa maalivahtikaksikko Hannu Toivonen ja Ville Hostikka. Kummallekkin veräjän vartijalle on kertynyt otteluita, joista Toivonen on hoitanut suurimman osan. Viimeisimmän vaasalaisten kotiottelun Kärppiä vastaan torjui kuitenkin Hostikka, joka tappiosta huolimatta otti useita hyviä koppeja yhtä mestarisuosikkia vastaan.

Hostikan tilastot eivät mairittele, mutta hän paransi otteitaan huomattavasti kauden toiseen kohtaamiseensa.

- Tulihan siinä torjuntoja melko paljon. Muutaman kopin olisi voinut ottaa enemmänkin, mutta kyllä siinä hiki tuli. Viime otteluun verrattuna otteeni paranivat, mutta parantaa voi silti edelleenkin, mietti Sport-vahti Hostikka lauantai-illan Kärpät-ottelun jälkeen.

Lukolta löytyy myös luukulle varsin hyvä kaksikko. Selkeää ykkösvahdin viittaa kantaa Ryan Zapolski, joka on alkukaudesta kerännyt kiekkoja reilun 90 prosentin varmuudella. Zapolskin alkukausi oli vaikea myös viime vuonna, kun jenkkivahti rantautui Suomeen, mutta keväällä hän oli Lukon kantavia voimia. Yhdysvaltalaiselta voi siis odottaa parempia otteita kauden edetessä.

On kuitenkin mahdollista, että Dufva peluuttaa ennakkoon heikompaa vastustajaa vastaan Oskari Setästä, joka kävi tällä kaudella lainassa KeuPa HT:n riveissä.

Pääseekö Tessier antamaan näyttöjä Lukkoa vastaan?
Pääseekö Tessier antamaan näyttöjä Lukkoa vastaan?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Edessä vaasalaisittain tärkeä ottelu

Sport on onnistunut voittamaan seitsemästä ottelustaan ainoastaan kaksi ja aina, kun Sport on hävinnyt, on se hävinnyt melko suurinumeroisesti. Toisaalta voitotkin ovat tulleet vähintään kolmen maalin erolla.

Aneeminen pelaaminen ja vastustajien ajoittainen ylivoimaisuus alkaa kuitenkin näkyä joukkueen itseluottamuksessa sekä yleisössä. Ulospäin näyttää, että Sportin joutuessa takaa-ajajaksi ovat neuvot vähissä. Vaasalaisyleisö on ollut alkukauden kotipeleissä loistava ja kannustanut joukkuettaan, mutta Kärpät-ottelun lopussa ääni Kuparisaaressa alkoi hiipua.

Kotkapaidoilla on kolmen ottelun viikko ja ennen vieraskiertuetta olisi ensiarvoisen tärkeää vaasalaisten kannalta, että Lukolta irtoaisi täydet kolme pistettä. Muutoin Sportin vaikeudet todenäköisesti jatkuvat myös vieraskiertueella. Mikäli Sport häviäisi viikon jokaisen ottelunsa olisi vaikea enää nähdä punanuttujen nousevan edes villi kortti -kierrokselle. Myös ensimmäisen vierasvoiton ottaminen olisi tärkeää.

Lukolle ottelun häviäminen ei olisi katastrofi. Raumalaisnippu on hivuttautunut jo Liigan keskikastiin heikkojen ensimmäisten ottelujen jälkeen. Piste-erot suuntaan ja toiseen ovat pienet, mutta mestarisuosikki Lukko jatkaa matkaansa kohti suoria pudotuspelipaikkoja.

Lukko on ottelun ehdoton ennakkosuosikki. Sportin ase piilee todella tehokkaassa alussa ja sen hyödyntämisessä. Vaasalaisten täytyy tehdä hurjasti töitä 60 minuuttia, jotta mestarisuosikki on voitettavissa. Jos Sport antaa Lukolle vähäkin liikaa tilaa ja aikaa, niin sinikeltainen vyöry jättää kotkalauman alleen.

Seuraa Heitä

Matt Generous #21 |

Puolustaja

Generous hankittiin Vaasaan puolustavaksi puolustajaksi ja johtavaksi fyysiseksi osaajaksi. Harjoituskaudella se näyttikin siltä, mutta liigakauden alettua mies on ollut jokseenkin vaisu omassa päässä. Onko jenkkipakki tehnyt ryhtiliikkeen?

Ville Vahalahti #82 |

Laitahyökkääjä

Jälleen pistepörssin top 10 -listalla majaileva Vahalahti on todella taitava pelaaja ja kuuluu Lukon nimekkään paketin kärkipelaajiin. Sportin tulee pitää Vahalahden kaltaiset taiturit kurissa, mikäli halajaa voittoa. Mikäli Vahalahti päästetään tekemään tuhojaan, on Sport suurissa vaikeuksissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle