Sarjakärki kylään

LIIGA / Ennakko
Kaksi kirvelevää kotitappiota viime peleistä kärsinyt SaiPa isännöi kuopiolaisia lauantai-illan taistossa. Kotijoukkueen osalta pudotuspeliviiva alkaa uhkaavasti karata, jos kolmen pisteen voittoja ei ala tippumaan laariin. KalPa on osoittanut viimeisillä otteillaan olevansa liigan kärkijoukkue myös jäällä.

Kuntokäyrät

Joukkueiden perjantainen kohtaaminen oli tasainen ja pelillisesti SaiPa jopa hallitsi ottelua. Lappeenrantalaiset onnistuivat pitämään KalPan pelaajat pois huippupaikoilta, mutta eivät onnistuneet ratkaisemaan peliä varsinaisella peliajalla lukuisista paikoista huolimatta. Molempien maalivahtien otteet olivat luotettavia, joten jos lepuutuksia ei tule jatkavat he myös lauantaina maalinsuulla. Sputnikeilla riittää revanssihenkeä, sillä rangaistuslaukauksilla hävitty ottelu olisi voinut kääntyä pitkästä aikaa kolmen pisteen voitoksi.

SaiPa jatkaa edelleen kadonneen kolmen pisteen kotivoiton etsintää. Edellisestä Blues-kotivoitosta tulee kuluneeksi jo kuusi viikkoa. Tiistaina Helsingin IFK:ta vastaan isännät kärsivät suunnattomista maalintekovaikeuksista, ja lappeenrantalaiset jäivätkin nollille muuten kokonaisvaltaisen pelin hallinnan jälkeen. Ari-Pekka Selinin suojatit ovatkin ajautuneet jo tappioiden myötä SM-liigan jaetulle jumbopaikalle Ilveksen kanssa.

Kuopiolaiset sen sijaan purjehtivat lujassa myötätuulessa. Koko kauden ajan hyvin toiminut maalivahtipeli ja laaja ratkaisuosasto selittävät syyn miksi KalPa majailee sarjan kärkipaikalla. Viikon avauspelissä KalPa kävi hakemassa helpot pisteet Turusta maalein 5-0. HK-Areenalla kuopiolaisten ei tarvinnut esittää mitään hienouksia, mutta vahvalla peruspelillä ja Mikko Koskisen nollapelillä pisteet lähtivät Savon sydämeen.

Ratkaisun paikat

SaiPan pitää onnistua lauantaina täydellisesti joka osa-alueella, että sputnikit voivat edes haaveilla pisteistä. Isäntien viime pelien ongelmat hyökkäys- ja puolustuspäässä eivät edesauta lähtökohtia sarjakärjen toiseen kohtaamiseen alle vuorokauden sisällä tippaakaan.

Hyökkäyspäässä viime pelit unten mailla seilannut Ville Kohon johtama kakkosketju on piristymisen tarpeessa. Paikkoja ketjulla on riittänyt, mutta ne tärkeimmät eli maalit ovat loistaneet poissaolollaan tauon jälkeisissä otteluissa. Sen sijaan Jarno Koskirannan johtama ykkösketju on maaottelutauon jälkeen ollut vaarallinen joka ottelussa. KalPaa vastaan maalipaikoille pääseminen vaikeutuu ja paikoista on pystyttävä tekemään järkeviä ratkaisuja, jotta SaiPa pysyy kuopiolaisten mukana.


Jesse Mankinen aiheutti Kuopiossa jatkuvaa päänvaivaa KalPa-puolustukselle hyvällä liikkeellään.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Kilpirinnat kauppasivat ykköstorjujansa Venäjälle, mutta Pohjois-Amerikasta tullut Mikko Koskinen on näyttänyt olevansa huippuvahti liigatasolle. Kahdessa viime pelissä vain yhden maalin päästänyt espoolaislähtöinen vahti tulee olemaan vaikea ohitettava myös SaiPa-hyökkääjille.

Kuopiolaisten kenttäpeli on toiminut maaottelutauon jälkeen loistavasti ja ratkaisijoita on löytynyt tasaisesti laajalta rintamalta. Matti Kuparisen liekehtivä ykkösketju on jatkanut kovaa pistetahtiaan ja on alati vaarallinen vastustajan hyökkäyspäässä. Isännille ei riitäkään pelkästään yhden kentän vartiointi, sillä KalPa pystyy hyökkäämään tehokkaasti kaikilla ketjukoostumuksillaan.

Paljon ratkaistaan myös sillä kuinka hyvin SaiPa pystyy välttelemään Kisapuiston jäähyaitiota. KalPan ylivoimapeli on noussut liigan tehokkaimmaksi, joten liigan huonoin alivoimajoukkue on vaikeuksissa jos jäähyluukku alkaa käydä tiuhaan.

Joukkueet pelaavat tuplapelit, ensin perjantaina Kuopiossa ja lauantaina Lappeenrannassa. On mielenkiintoista nähdä kummalla joukkueella on enemmän virtaa toisessa kohtaamisessa päivän sisään. Rangaistuslaukauksille mennyt ensimmäinen osa vähensi entisestään palautumisaikaa.

Kokoonpanot

Sputnikeilta on varmuudella sivussa kylkeään paranteleva Elmeri Kaksonen sekä luultavasti myös Antti Aarnio. Perjantaina huilanneen Anssi Löfmanin pelaamisesta ei ole tarkempaa tietoa. Muuten sairastupa näyttää harvinaisen tyhjältä ja valmentajilla riittää variaatioita jokaiselle pelipaikalle.

KalPan sairastilanne näyttää yhtä valoisalta, sillä poissa on vain Jyri Junnila. Jussi Timonen saattaa huilata ottelun pikkukolhujen takia. Päävalmentaja Tuomas Tuokkolan sairasloma jatkuu, joten apuvalmentajat jatkavat kuopiolaisten puikoissa.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

SaiPa M S P
1.Richard Lintner 2 2 4
2.Brian Salcido 0 4 4
3.Jesse Mankinen 3 1 4
4.Ville Koho 0 3 3
5.Tomi Leivo 1 2 3
KalPa M S P
1.Jukka Hentunen 4 3 7
2.Sakari Salminen 3 3 6
3.Matti Kuparinen 1 3 4
4.Joonas Riekkinen 1 3 4
5.Adam Masuhr 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle