Nollakerholaiset taistelevat avauspisteistä

LIIGA / Ennakko
Lahden Pelicansinlla ja Jyväskylän ylpeydellä JYP:llä, on paljonkin yhteistä tämän kauden SM-liigassa. Molemmat ovat pienen budjetin seuroja, molemmat tulevat ennakkokaavailujen mukaan taistelemaan samoista sijoista ja molemmat ovat kahden kierroksen jälkeen nollakerhossa. Ainakin toisen pistepussi karttuu torstaina Lahden jäähallissa.

Kauden avaukseen panostettiin Lahdessa ja joukkueen piti olla valmiina haastamaan ensin HPK ja sen jälkeen vieraissa Kärpät. Harjoituspelit enteilivät hyvää, mutta sitten tapahtui jotain. Hermostunut joukkue hävisi heti ensimmäisessä erässä HPK:lle, samoin kävi Oulussa. Hyvä toinen erä ei auttanut, koska vastustaja oli jo päässyt omille teilleen. Ilman Shayne Toporowskia vielä yhden kierroksen jatkava joukkue tarvitsee ryhdinpalautuksen, sillä yhden miehen puuttuminen ei saa näkyä tuloksissa näin paljoa.

Valmentaja Petteri Hirvosella on kova työ saada pelaajat uskomaan itseensä heikon alun jälkeen, vaikka kovin pahassa pulassa ei vielä olla, onhan takana vasta kaksi ensimmäistä ottelua, molemmat liigan parhaita seuroja vastaan. Erityisesti puolustuksen tulee terävöityä. Maalivahdeilla on ollut mahdoton tehtävä pitää joukkuetta pystyssä, koska vastustaja on päässyt pyörimään luvattoman vapaasti Pelicansin maalin edustalla. Radek Philippin, Martin Cechin ja Santeri Heiskasen pitää ottaa komento takaisin ja näyttää vastustajalle ettei maalille helposti tulla. Maalivahditkaan eivät ole loistaneet, mutta heidän syykseen ei tappioita missään nimessä voi laittaa.

Jari Kauppila on tällä hetkellä joukkueen paras pistemies ja maalintekijä. Siihen ei paljoa vaadita, sillä miehen tehot ovat 2+0. Hyökkäysketjut eivät ole osin Toporowskin pelikiellon takia vielä oikein löytäneet toisiaan, joten JYP:iä vastaan pitäisi jo onnistumisiakin tulla. Jyväskyläläisten verkkoon on kahdessa ottelussa tehty 11 maalia, joten mahdollisuuksia on myös Pelicansilla maalihanojen aukaisuun. Jari Kauppilalta odotetaan lisää, mutta myös Toni Mäkiahon, Oliver Setzingerin ja muiden pitäisi saada kuti kohdilleen.

Jyväskylässä viime kausi unholassa

Jos ei Pelicansin kausi ole alkanut hyvin, niin jos suinkin mahdollista, vielä huonommin on aloittanut JYP. Joukkueella on kaksi selvää tappiota alla, eikä onnistumisia ole tullut oikeastaan kummassakaan päässä. Jyväskylässä juhlittiin viime kaudella hienoa jääkiekkomenestystä, vaikkei seura aivan mitalitaistoon päässytkään, mutta tämän kauden alku on ollut jotain aivan muuta. Joukkue on uusiutunut roimasti, Eric Perrin ja Thomas Chlubna lähtivät pois. Tilalle tulleet Alexandre Tremblay ja Pierre-Claude Drouin eivät tähän asti ole esittäneet mitään sykähdyttävää, kuten ei muukaan joukkue.

Avauskierroksella JYP taipui Lappeenrannan SaiPalle vieraskentällä 7-3. Espoon Blues kävi sen jälkeen Jyväskylässä hakemassa pisteet helpolla 2-4 voitolla. Molemmissa peleissä joukkue on ollut selvästi alakynnessä, myös Bluesia vastaan, vaikka numeroista voisi muuta päätelläkin. JYP lähtee siis lähes samasta asetelmasta torstai-illan peliin kuin kotijoukkuekin ja janoaa voittoa. Jotain on kuitenkin muututtava, jotta edes yksi piste saalistettaisiin. Uusien ulkomaalaisvahvistusten täytyy ottaa vastuuta myös pisteiden muodossa ja maalivahtipelin on onnistuttava. JYP:n viimeisimmät harjoituspelit päättyivät voittoihin Ilveksestä, KooKoosta sekä HPK:sta, joten potentiaalia tämänkin kauden joukkueessa on.

Rivit järjestykseen

Ennalta katsoen ottelu ei ole katsojan kannalta ihanteellinen. Kaksi heikosti kautensa aloittanutta joukkuetta kohtaa toisensa, joten kovin ihmeellistä kiekkoa on turha odottaa. Toki molemmat pystyvät parhaimmillaan pelaamaan hyvin mitä tahansa liigaseuraa vastaan ja voittamaan, mutta kahden tappion rasittamana tavoitteena luultavasti ennemmin voitto hinnalla millä hyvänsä – toisin sanoen voitto ei niin kauniilla pelillä. Torstain kamppailu ratkennee sen eduksi, joka saa rivinsä paremmin kuntoon. Avauskierrokset pitää unohtaa ja lähteä pelaamaan omaa peliään.

Kotijoukkue on aina ennalta tasaväkisissä otteluissa suosikin asemassa ja niin on nyt myös Pelicans. Tärkeitä kysymyksiä on erityisesti puolustuksen ja maalivahtipelin toimiminen, ja se, pelaako maalissa Carl Grahn vai Mikko Rämö. Molemmilla on viisi päästettyä maalia edellisestä pelistään, joten Hirvosella on vaikea päätös edessä.

Vierasjoukkueelta poissa ottelusta on ainakin Jani-Matti Loikala sekä Tuomas Mikkonen. Kotijoukkueesta sivussa on edelleen pelikieltoaan kärsivä Shayne Toporowski.

» Lähetä palautetta toimitukselle