Pelikaani jää jyrän alle?

LIIGA / Ennakko
Pelicans tuskin palaa voittojen tielle vielä tiistainakaan, kun HPK saapuu Lahteen. HPK on ollut hurjassa vireessä viime aikoina ja viimeisin tappio onkin marraskuun lopulta Jokereille. Lisämausteen ottelulle antaa viimeisimmän kohtaamisen ratkaisuun liittyneet tapahtumat, jotka ovat puhuttaneet pitkään ja puhuttavat yhä edelleen.

HPK:n voittoputki on siivittänyt joukkueen liigan kärkipaikalle. Se pelaa liigan parasta ja liikkuvinta kiekkoa ja ennen kaikkea maalinteko tuntuu onnistuvan. SM-liigan seitsemän parhaan pistemiehen joukossa on peräti neljä HPK:n pelaajaa! Joukkue onkin tehnyt Kärppien kanssa selvästi eniten osumia. Tämän kauden HPK tulee taistelemaan tosissaan runkosarjan ja myös koko SM-liigan mestaruudesta.

Joukkueen ykkösvitja, maajoukkueeseenkin ehdolla oleva SMS-ketju, on liigan vaarallisin yhdistelmä tällä hetkellä. Antti Miettinen johtaa pistepörssiä, Tommi Santala on toisena ja ketjun kolmas lenkki, Eero Somervuori, majailee viidentenä. Kun myös kakkosketju Laakkonen – Kucharcik – Pardavy on saanut pelinsä hyvin kulkemaan, ei mikään tunnu pystyvän pysäyttämään hämeenlinnalaisia.

Heikkoa lenkkiä ei HPK:sta löydy. Alkukauden epävarmat otteet ovat historiaa ja peli kulkee viimekautiseen malliin, ellei jopa paremmin. Viimeisin hankinta, Martin Strbak, on onnistunut myös loistavasti ja tehotilastossa komeilee +8. Ennen Strbakin hankintaa puolustusvastuu oli turhan paljon Marko Tuulolan varassa, nyt joukkue sai kaipaamansa toisen hyvään kiekolliseen peliin pystyvän puolustajan. Kun vielä maalivahtipelikin on suhteellisen kokemattomista miehestä huolimatta ollut vahvassa kunnossa, ei Pelicans tunnu kovinkaan ylitsepääsemättömältä esteeltä.

Pelicansin oljenkorsi katkeamassa

Kuten Pelicansin valmentaja Petteri Hirvonen totesi, pudotuspeliviivaan alkaa olla turhan paljon piste-eroa. Pelit eivät ole lähteneet kulkemaan uuden vuoden puolella lainkaan ja viimeksi joukkue kävi häviämässä Porissa Ässille lukemin 5-0. Nyt onkin kasassa viisi perättäistä tappiota ja tappio tiistaina HPK:lle tuhrisi playoff-haaveet viimeistään. Tällä hetkellä mielenkiintoisin asia joukkueen ympärillä onkin, lähteekö Jari Kauppila ja Jan Latvala muualle pelaamaan loppukaudeksi. Ainakin HIFK:n tiedetään olevan kiinnostunut Kauppilasta.

Porissa joukkueen peli oli hyvinkin aneemista. Hirvosen mukaan joukkueesta ei aisti luovuttamisen merkkejä, mutta peli on tuskaista. Jari Kauppilan ykkösketju pyörii kyllä ajoittain pirteästi hyökkäyspäässä, mutta puolustukseen ei into tunnu enää riittävänkään. Alussa pirteästi pelannut Toni Mäkiaho alkaa myös vaipua joukkueen mukana harmaaseen. Pirtein on ollut jo muutaman ottelun nelosketju ja erityisesti Teemu Sainomaa. Kova yritys palkittiinkin maalilla TPS:ää vastaan torstaina.

Pelicansin ero HIFK:hon ja kahdeksanteen sijaan on nyt 14 pistettä. Vaikka pelejä onkin vielä jäljellä 16 ja pisteitä jaossa 32, ei eron kiinniottaminen tunnu enää kovinkaan realistiselta. Se vaatisi loppukaudesta hurjan määrän voittoja ja muiden viivan tuntumassa olevien joukkueiden kompastelemista. Tähän ei kuitenkaan kovin moni enää usko ja nyt voidaankin pelata lähinnä kunniasta.

Jalonen vs. Latvala

Edellisen kohtaamisen suurin puheenaihe oli siis Jan Latvalan mailan mittaus. Latvalan turhan käyrän mailan johdosta Pelicansille tuomittiin jäähy, jonka aikana kerho teki ratkaisumaalin. Ottelun jälkeen Jaloselle tarjoiltiin hamekangasta, eikä helpolla tule mies pääsemään tiistainakaan. Vaikka Pelicansin kotipelien yleisö onkin yleensä melko vähälukuinen, osaa se osoittaa mieltään vihaamiaan persoonia kohtaan – mikä on huomattu tällä kaudella muutamaan otteeseen. Jalosen kannattaakin varoa, ettei banaani lennä yllättäen niskaan kesken pelin.

Itse pelin pitäisi olla HPK:n heiniä, mutta Hämeenlinnasta on silti turha tulla Lahteen takki auki. Pelicans on osoittanut useaan otteeseen vaarallisuutensa tällä kaudella ja varsinkin ottelut HPK:ta vastaan ovat olleet tasaväkisiä. Jos maalivahtipeli toimii ja Jari Kauppilan ketju intoutuu maalintekoon, ei piste tai kaksi ole mahdoton saavutus. Pakkovoiton paikka Pelicansille; tappio huomenna ja Lahdessa erittäin pienellä todennäköisyydellä pelataan pudotuspeleissä keväällä.

Pelicansilta poissa ottelusta ovat edelleen sivussa olevat Jermu Pisto ja Veli-Pekka Nutikka. Maalissa pelannee Mikko Rämö.

HPK:n Tuomas Eskelisen pelaaminen on epävarmaa. Maalissa aloittanee Joni Puurula.

» Lähetä palautetta toimitukselle