26 vuoden putkea katkaisemaan

LIIGA / Ennakko
Päivän levon jälkeen mennään taas.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Ottelusarjan neljäs kohtaaminen tuo sarjan maanantaina jälleen Raumalle. Lukko kampesi elintärkeän voiton lauantaina täyden Hakametsän edessä ja lähtökohdat ovatkin kotijoukkueelle mainiot. Tosin menneisyys luo synkän varjon illan kamppailun ennakoinnille. Lukko ei ole nimittäin voittanut yli neljännesvuosisataan välierien kotiotteluaan.

Lukko pystyi hakemaan lauantaina vaikeista lähtökohdista voiton vieraskaukalosta ja elvytti jo kuoleman partaalla olleen sarjan eloon. Joukkue osoitti voitollaan kovaa henkistä kapasiteettia, sillä täyden Hakametsän edessä pelaaminen, pakkovoiton ollessa ainoa mahdollisuus, moni joukkue musertuisi täysin.

Raumalaiset saivat karistettua pitkään vaivanneen Hakametsän kirouksen, joka sitä on Tapparaa vastaan pelatessa vaivannut. Edellisen kerran Lukko oli ennen lauantaita poistunut keskinäisestä ottelusta Tapparaa vastaan voitokkaana vuoden 2012 loppupuolella. Jatkoon päästäkseen on Lukon kairattava vielä toinenkin voitto vieraista, joten tämä voitto loi varmasti joukkueeseen uskoa hyvästä tulevaisuudesta.

Jos on raumalaisten saldo Hakametsän otteluista ollut karua luettavaa, ei ole myöskään välierävaiheen kotiotteluiden saldo kovin kehuttava. Viimeksi sinikeltaiset ovat voittaneet välieräottelun Äijänsuolla vuonna 1988. Nyt, jos koskaan olisi putken katkaisemisen aika.

Kaksijakoista erikoistilannepelaamista

Lukon pelissä on ollut nähtävissä nousujohteista trendiä, kuten Blues-sarjassakin. Se pelasi lauantaina sarjan parhaan pelinsä ja voitti tilanteessa, joka ei ollut lähtökohdiltaan parhaimmasta päästä. Lukko pystyi pitämään Tapparan pitkälti ulkona parhaista maalintekopaikoista ja alivoimakin saatiin parsittua kuosiin.

Alivoima oli aiemmin sarjassa turhan passiivista ja seisovaa, jolloin Tapparan kaltainen monilla variaatioilla ja luovilla ratkaisijoilla varustetut ylivoimakentälliset rankaisivat sinikeltaisia armotta. Kolmannessa ottelussa raumalaiset olivat huomattavasti aggressiivisempia ja pakottivat Tapparan kiekolliset pelaajat hätäisiin ratkaisuihin. Kirvesrinnat eivät saaneet läheskään yhtä varmasti ylivoimapeliään pyörimään ja kiekko lensikin tasaisen tappavaan tahtiin aina Tappara-päätyyn asti Lukko-pelaajan toimesta.

Raumalaisten henkireikä onkin se, että he pystyvät sarjan edetessä yhä enemmän parantamaan erikoistilannepelaamistaan. Jos alivoima oli aktiivista ja toimi hyvin, niin vastaavasti ylivoimalla olikin vaikeuksia saada peliä rauhoitettua, eikä kiekot pysyneet millään hyökkäysalueella. Ainoan poikkeuksen ylivoiman toimimattomuuteen toi edellisen ottelun voittomaali, jossa se pääsi hyödyntämään Tappara-vahti Juha Metsolan heikkoutta. Paljon vastaan tulevan maalivahdin torjuessa matalia laukauksia täytyy puolustajien olla hereillä irtokiekkojen kanssa, mutta tällä kertaa näin ei tapahtunut. Tähän Lukko yrittää varmasti iskeä jatkossakin.

Bailenin poissaolo rokottaa kovaa

Tappara on pelannut sarjan alusta asti vahvat ensimmäiset erät, eikä tämä ilta tehne poikkeusta. Alusta asti päälle painavat tamperelaiset ovat pystyneet pakottamaan Lukon ottamaan rangaistuksia pitkillä hyökkäyksillään ja kahdessa ensimmäisessä ottelussa se rankaisikin armottoman kovaa jäähyaition saranoiden kuluttamisesta.

Yksi elementti kirvesrintojen ylivoimapelistä on poissa, sillä amerikkalaispuolustaja Nick Bailen kärsii pelikieltonsa ensimmäisen osan tänään. Vaikka tamperelaisten puolustusosastolta löytyy miehiä hyökkäyspelin osaamiseen muutenkin, menettää Tappara tässä paljon muutakin, kuin pelkästään oikealta ampuvan ylivoimapuolustajan. Bailen on pelin avaajana, toisesta aallosta nousevana puolustajana ja siniviivan valtiaana aivan omaa luokkaansa Tapparan joukkueessa. Ahkerasti laukova ja ovelasti peliä lukeva jenkkipatukka tekee ison loven, mutta sen ei pitäisi lamauttaa joukkueen pelaamista.

Jos on ylivoima ollut mainiota, niin on alivoimallakin Tappara tehnyt Lukko-pelaajien olon tuskaiseksi. Ylimääräistä tilaa ja aikaa ei juuri anneta ja laukauksille löytyy ahkerasti blokkaajia. Raumalaisten pelatessa miesylivoimaa ei varsinkaan viivalta kiekko kovinkaan usein livahda maalille asti, vaan se pysähtyy jossain vaiheessa maskimieheen.

Kokoonpanot

Lukon osalta sairaustuvalla jatkaa Jarkko Kauvosaari. Kysymysmerkkejä leijuu ainakin Petteri Nummelinin sekä Toni Koiviston yllä. Nummelin on ollut sivussa nyt kaksi ottelua ja hänen panoksensa ylivoimalla tulisi tarpeeseen. Koiviston tilanne on täysin auki, mutta ei olisi yllätys, että jopa hänen kautensa olisi ohi.

Tapparan kokoonpanossa ei ole loukkaantumishuolia, mutta harmaita hiuksia puolustusosastolle tuo Bailenin pelikielto taklauksensa johdosta. Hänen paikkansa nappaa suurella todennäköisyydellä Marko Kauppinen.

Seuraa Heitä

Jesse Virtanen #71 | Ambri-Piotta

Puolustaja

Tasoitti perjantaina kolmannen erän viime hetkillä ja lauantaina alusti mainiolla avauksellaan voittomaalin. Kylmäpäinen kiekollisena, joka ei pelkää virheitä. Noussut ottamaan kiekollisen pelin kapellimestarin roolia. Mikä on panos tänään?

Kristian Kuusela #71 |

Laitahyökkääjä

31-vuotiaan vauhtiveikon pelaamista on hieno katsoa. Juonikas ja taitava laituri on jatkuva uhka kentällä ollessaan ja ylivoimalla miehelle pedataan jatkuvasti paikkaa laukoa suoraan syötöstä. Pystyy myös itse petaamaan paikkoja. Hääriikö jälleen tehomiehenä?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle