Lukko saa vieraita itärajalta

LIIGA / Ennakko
Lappeenrannan SaiPa saapuu maan toiselta äärilaidalta vierasjoukkueeksi Raumalle Lukon kauden toiseen kotiotteluun. Löytyykö ketunpojilta juonikkuutta vai lähteekö sputnik lentoon hämärtyvässä perjantai-illassa?

Viime kaudella SaiPan vieraillessa ensimmäistä kertaa Äijänsuolla nähtiin liekehdintää hallissa ja hallin ulkopuolella. Lukko pelasi hienon ottelun, ja talviharjoitteluhalli valaisi liekeillään iloisesti kiekkoiltaa.

Lukon ja SaiPan kohtaamiset Raumalla ovat viime aikoina olleet vähämaalisia ja tiukkoja. Viime kaudella kaikki pisteet jäivät Äijänsuolle, mutta suurin voittomarginaali oli kolme maalia. Edellisen kerran yli kolme maalia Lukko on pystynyt tekemään SaiPan verkkoon Äijänsuolla vuonna 1999. Tilastojen perusteella on siis odotettavissa vähämaalinen kotivoitto.

Tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja. Etenkin, kun SaiPa on sarjataulukossa Lukkoa korkeammalla. Lukon kausi on alkanut kahdella voitolla ja kahdella tappiolla. Kauden toistaiseksi ainoassa kotiottelussa Lukko sai kaksi pistettä Jokereiden kustannuksella Joe Murphyn jatkoaikamaalin myötä, ja puolustava mestari Tappara sai nöyrtyä kotihallissaan. Tappion karvasta kalkkia Lukolle ovat juottaneet rakas vihollinen Porin Ässät kauden avausottelussa ja Lahden Pelicans Lukon edellisessä liigataistossa. Molemmat ovat ennalta arvioiden sellaisia joukkueita, jotka Lukon pitäisi pystyä voittamaan.

SaiPa ei ole vielä pystynyt vieraskentällä pistetiliään avaamaan, mutta toisaalta se ei myöskään ole suostunut vielä alistumaan kotitappioon. SaiPa saanee pienen ylimääräisen kotikenttäedun Kisapuiston heikosta jäästä, mutta HIFK:n jättäminen nollille ja tasapeli mestarisuosikki Kärppiä vastaan ovat joka tapauksessa kovia suorituksia.

Kultakypärä Murphyllä

Viime kaudesta poiketen Lukon kokoonpano on pysynyt illasta toiseen samassa muodossaan. Lukolla on kaksi selkeää tuloksentekoyksikköä, Quinn Hancockin ja Markku Tähtisen johtamat vitjat, joiden takana puolustavat äijäpakit Toni Porkka ja Erik Hämäläinen pareinaan nuoret huimapäät Janne Niskala ja Ilkka Heikkinen. Tähtisen ketju, jossa laidoilla hyökkäävät Mikko Luovi ja Joe Murphy, on ollut toistaiseksi se tehokkaampi yhdistelmä.

Maalitykiksi hankittu Murphy on yllättänyt monet todella tekemällä maaleja. Tehot 3+1 oikeuttavat hänet tuomaan kotijoukkueen kultakypärän ensimmäistä kertaa Äijänsuo Arenan jäälle. Kultakypärä on perinteisesti totuttu näkemään Pasi Saarelan takaraivolla. Saarelakin on kerännyt neljä tehopistettä, mutta tehtyjen maaliensa ansiosta Murphy on joukkueen pistekärki.

Samu Isosalon loukkaantuminen pakotti Ismo Lehkosen punnitsemaan joukkueensa sentteritilanteen uudelleen. Nelossentteri löytyi joukkueen sisältä, mutta varsin yllättävältä suunnalta. Kaksi vuotta loukkaantumisten kanssa taistellut Ville Piekkola nostettiin ketjuun, eikä pienikokoinen luisteluvirtuoosi jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Piekkola sopeutui uudelle tontilleen nopeasti.

Lukon maalivahtipeli on ollut koko kauden raumalaiskannattajien suurennuslasin alla. Petri Vehanen ei ole torjunnoillaan onnistunut saavuttamaan kannattajien luottamusta, ja kakkosvahti Antti Jokelalle on vaadittu näyttöpaikkaa.

Hukkakaurasta kultajyviksi

Yllättäen SaiPalla on koko ketjun verran Murphyä tehokkaampia miehiä. Joukkueen ykkönen on pelannut Vladimir Machuldan loukkaantumisen jälkeen muodossa Timo Hirvonen-Petr Sachl-Ville Immonen, ja tulosta on tullut. Bluesin poispotkima Timo Hirvonen kantaa joukkueen kultakypärää tehosaldon 3+5 ansiosta, Ässissä yrittänyt Sachl on tehnyt pinnat 2+3 ja TPS:stä hyllytetty Ville Immonen pisteet 2+4. Muiden hylkäämistä pelaajista on ennenkin saatu SaiPassa yllättävän hyviä tehoja irti. Hyvä esimerkki tästä oli viime kaudella Aki Uusikartano, jonka Lukko oli aiemmin todennut tarpeettomaksi.

Yksi on joukosta poissa. Voimakkaasti jääkiekkoväen mielipiteitä jakava Pasi Nielikäinen ei kaukalossa esiinny pelikieltonsa takia. Nielikäinen ei ole liigan taitavin pelaaja, mutta ilman muuta yksi värikkäimmistä. TPS:ää vastaan pelatussa ottelussa hänen mailansa osui rajusti mutta ilmeisen tahattomasti Antti Hulkkosta päähän. Nielikäinen osoitti fiksuutensa pyytämällä jälkikäteen julkisesti anteeksi Hulkkoselta nettisivuillaan.

Raumalaisittain SaiPan mielenkiintoisin pelaaja on ilman muuta veteraanimaalivahti Jarmo Myllys. Jamo on monien mielestä se kaikkien aikojen Lukko-veskari. Kahteen otteeseen hän kävi Raumalla hakemassa uralleen nostetta, ja molemmilta kerroilta mukaan tuli myös arvometalia. Myllys on ehkä parhaat pelinsä pelannut ja suurimmat voittonsa ottanut, mutta edelleen hän on vaikea ohitettava. Sen saivat todeta HIFK:n hyökkääjät, jotka eivät kiekkoa Myllyksen taakse saaneet.

SaiPan rivistöstä ovat pelikieltoa kärsivän Nielikäisen lisäksi loukkaantuneina sivussa joukkueen tähtimies Machulda ja kovan kontaktipakin maineessa oleva Riku-Petteri Lehtonen. Lukon miehistä pitkäaikaispotilas Samu Isosalo on luonnollisesti sivussa, eikä "Mestiksen Machulda" Markus Jämsäkään pääse vielä kaukaloon. Myös tulokaspuolustaja Ilkka Heikkinen on viime aikoina kokenut kovia. Ensin A-juniorien ottelussa naama tikattiin uuteen uskoon visiirin pirstoneen lyöntilaukauksen seurauksena, ja tiistaina Pelicansia vastaan nuorukainen joutui jättämään kentän saatuaan lahtelaistaklauksen selkäänsä. Mikäli Heikkinen ei pystyisi kaukaloon astumaan, Mikko Purontakanen ottaa hänen paikkansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle