Kuumien joukkueiden kohtaaminen Äijänsuolla

LIIGA / Ennakko
Äijänsuolla ottavat mittaa toisistaan kuntopuntarissa kärkiparina kelluvat nousuvireinen Lukko ja vahvan syksyn pelannut Kärpät. Oululaisten kymmenestä viimeisimmästä ottelusta kahdeksan on päättynyt Kärppien voittoon. Lukko puolestaan on saalistanut pisteitä viidesta viimeisimmästä ottelussaan ja noussut ennätystasaisen liigan häntäpäästä kärkikahinoihin. Molemmat ovat mitelleet voimiaan viimeksi lauantaina, joten kumpikaan joukkue ei saa etulyöntiasemaa paremmasta palautumistilasta.

Raumalainen urheiluelämä koki hirmuisen takaiskun perjantaisessa Talviharjoitteluhallin tulipalossa. Lukon asema kaupungin lippulaivana on juuri nyt tärkeämpi kuin koskaan. Raumalaiset urheilun ystävät kaipaavat valoa sysimustaan syksyyn, ja Lukko voi voitoillaan tätä antaa.

Kärppien pelottava hyökkäysarsenaali

Petr Tenkrat, Petr Ton, Brett Lievers ja Andrei Potaichuk ovat nimiä, jotka herättävät kunnioitusta vastustajan riveissä. HPK:ssa ja Ilveksessä pelatessaan Tenkrat tunnettiin lähinnä maalien metsästäjänä, joka saattoi jäädä kärkkymään keskiympyrään vastustajan pyörittäessä peliään oman joukkueen puolustusalueella. Kari Heikkilä on saanut tsekin myös puolustamaan, tehojen silti kärsimättä. Tenkratin 11 osumaa on eniten koko SM-liigassa tällä kaudella. Ne eivät silti oikeuta edes kultakypärään Kärpissä. Vierailijoiden paras pistemies on Brett Lievers, joka jakaa liigan pistepörssin kärkisijan.

Petr Ton on ollut pettymys alkukaudella. Vain neljä maalia ja kaksi maalisyöttöä ovat huomattavasti vähemmän mitä tältä upeasti luistelevalta tähtihyökkääjältä on odotettu. Ton pelaa Lieversin ja huipputaitavan Andrei Potaichukin kanssa, joten ainakaan ketjukavereista ei Tonin tehottomuus voi johtua. Vaikka syksy on ollut tukkoinen, Ton on silti vakavasti otettava uhka Lukko-puolustukselle. Eivät taidot ole mihinkään kesän aikana kadonneet, mies tarvinnee vain muutaman onnistumisen saadakseen pelinsä takaisin sille tasolle, mitä SM-liigaa seuraavat ovat tottuneet näkemään. Viime kaudella Ton teki paljon maaleja nimenomaan Lukon verkkoon, nähtäväksi jää löytyykö maalijyvä nytkin juuri Raumalta.

Raumalaisittain mielenkiintoinen Kärppä-hyökkääjä on Sakari Palsola, joka kantoi Lukko-paitaa kaikkiaan viidellä kaudella. "Oulun Gretzkyksi" Raumalla nimetty Palsola teki viime kaudella uransa toistaiseksi parhaat pisteet, ja tämän kauden alku onkin ollut pisteiden valossa pienoista taantumaa. Palsolan rooli ei kuitenkaan ole ollut sama kuin aiemmin, peliä tekevästä sentteristä on koulittu checking linen laitahyökkääjä. Mika Pyörälän johtama ketju on pelannut vastustajan parasta kentällistä vastaan ja saanut jääaikaa ja vastuuta. Puolustustehtäviensä ohella etenkin ketjun keskusmies Pyörälä on onnistunut myös hyökkäyspäässä: toistaiseksi saalistetut 10 pörssipistettä ovat enemmän kuin monilla muiden joukkueiden pistenikkareilla. Tänään Palsola saa tilapäisesti mahdollisuuden pistejahtiin Jari Viuhkolan loukkaantumisen myötä. Palsola ottaa Kärppien kakkossentterin paikan Petr Tenkratin rinnalta.

Kärpillä on asettaa kaksi huippuvaarallista ketjua peliin, mikä tietää varsin vähän lepohetkiä Lukon puolustukselle.

Huippuvireinen Vehanen

Petri Vehanen on ollut Lukon nousun takuumies. Alkukaudesta miehen otteet olivat ajoittain haparoivia, mutta loistopelit Porissa ja Jyväskylässä sekä nollapeli perjantaina SaiPaa vastaan osoittivat, etteivät taidot ole kadonneet mihinkään. "Vehanen, Vehanen, Vehanen, Pete, maalivahtipeli" kommentoi Ismo Lehkonen voiton avaimiaan JYP-ottelussa.

Lukko pääsee jatkamaan viime otteluissa käyttämällään kokoonpanolla, sillä joukkueen ykkössentterin Quinn Hancockin JYP-ottelussa saama käsivamma osoittautui pelättyä lievemmäksi. Kädestä ei löytynyt murtumia, joten Hancock jatkaa ykkösketjun keskellä.

Teemu Kesä on toipunut kuumeilustaan ja palaa kokoonpanoon. Vaivat eivät sen sijaan jätä rauhaan Ville Piekkolaa. Vanha lonkkavaiva on jälleen ärtynyt, ja tämä loistavasti luisteleva nuori puolustaja on jälleen pari viikkoa sivussa eikä näin pääse näyttämään osaamistaan entisille seurakavereilleen.

Jason-kaksikko Ulmer-Cipolla on löytämässä pelivirettään. Yhdessä Petri Lätin kanssa miehet muodostivat terhakkaasti pörränneen kolmikon perjantaisessa SaiPa-ottelussa, luistin kulki todella mallikkaasti etenkin ottelun lopussa kolmikon päästessä pelaamaan ylivoimapeliä. Jason Ulmer on kahdessa viime ottelussa kolminkertaistanut kauden aikaisemman pistesaldonsa.

Lukko lähtee otteluun ilman Markus Jämsää. Maalintekijäksi hankittu vaasalainen sai viime kaudella tilaisuuden ykkösketjussa, mutta putosi vähitellen ensin rikkovaan rooliin ja lopulta katsomon puolelle. Lukon A-juniorit tarvitsivat vahvistusta loukkaantumisten harvennettua rivistöä. Apuun hankittiin viime kauden pisterohmu Niklas Fogström Mestiksen Sportista, jonne Jämsä lähetettiin korvaukseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle