Tärkeitä pisteitä jälleen jaossa

LIIGA / Ennakko
Pudotuspeleihin tähyävät Lukko ja JYP ottavat mittaa toisistaan Raumalla. Lukolle jokainen piste on elintärkeä, sillä SaiPa ja TPS mielivät lähettää raumalaiset kesälomille heti runkosarjan jälkeen. JYP:n on helpompi hengittää, mutta ei senkään jatkopaikka vielä kirkossa kuulutettu ole.

Lukolla oli lauantaina kaikki mahdollisuudet viedä Lappeenrannasta kaksi vieraspistettä ja ottaa iso askel kohti pudotuspelejä. Ei kelvannut, ja nyt kaikki on jälleen täysin auki. Kolme voittoa kolmena peräkkäisenä päivänä pelatuista otteluista oli hyvä suoritus, mutta SaiPa-ottelu oli niitä, joita raumalaisten olisi ehdottomasti pitänyt pystyä voittamaan.

Leinonen vai Pitkämäki?

JYP on ainakin kahden viimeisimmän ottelunsa perusteella hyvässä vireessä. Maalin suulla Tero Leinonen on pelannut kaksi nollapeliä peräkkäin, ja JYP:n pistepussiin lisättiin neljä pistettä kyseisistä otteluista.

Juha Pitkämäki pelasi JYP:n viime Rauman-vierailulla huippuottelun, mutta pilasi iltansa käsittämättömään möhläykseen Sami Torkin lauottua voittomaalin omalta puolustusalueelta. Vierailijoiden maalivahtivalinta tulee olemaan mielenkiintoinen, sillä Pitkämäellä on varmasti halu näyttää nimenomaan Raumalla olevansa liigatason torjuja. Leinonen on puolestaan todistettavasti huippuvireessä.

Mikael Vuorio haastoi hetkellisesti Petri Vehasen taisteluun ykkösmaalivahdin paikasta, mutta sittemmin kilpailutilanne on haihtunut Säkylän metsiin. Vuorion aloitettua vuoden alusta varusmiespalveluksensa Vehanen on Ismo Lehkosen kiistaton ykkösvalinta aloittavaksi maalivahdiksi. Iiro Tarkki on viime aikoina tuurannut Vuoriota harjoituksissakin. Vehanen näytti kolmena peräkkäisenä päivänä pelatuissa kolmessa voitto-ottelussa olevansa luottamuksen arvoinen.

Kron tekee paikkoja, kuka tekee maaleja?

Robert Kron on tällä hetkellä Lukon kaikki kaikessa. Kokenut tsekki järjestää illasta toiseen valtavan määrän maalintekotilanteita ketjukavereilleen, joiden tulisi laittaa paikoista kiekkoa pussiin. Marian Cisar pääsee koko ajan paremmin kiinni liigakuvioihin, ja kolmen pelin härkäviikonloppuna hän maalasi jokaisessa ottelussa. Jokaisessa noista otteluista ketjun kolmas lenkki Jason Ulmer palkittiin ottelun parhaana pelaajana, joten kolmikkoa voi pitää varsin kuumana. SaiPa sai Kronin ketjun varsin hyvin kuriin, ja sarjapisteet jäivät Lappeenrantaan.

Joukkueen varsinainen ykkösketju Torkki-Hancock-Saarela on kadottanut hyvän vireensä, osaltaan varmasti Saarelan kyynärpäävamman myötä. Joukkueen ykköspyssy on pelannut loukkaantumisensa jälkeen normaaleja minuutteja, mutta tehopisteet ovat jääneet tulematta. Saarela on aristellut selvästi laitatilanteita ja keskittynyt kiekolliseen peliin.

Lukon puolustuksesta alkaa jälleen löytyä myös leveyttä. Marko Toivonen jatkaa Norjassa, ja David Schneider on nivusvammaisena sivussa, mutta pitkäaikaispotilaat Ville Piekkola ja Teemu Kesä alkavat olla valmiita taisteluun peliajasta.

Ilmaiseksi ei Lukko-puolustukseen tällä hetkellä pääse. Erik Hämäläinen ja Toni Porkka ovat itseoikeutettuja runsaaseen jääaikaan. Mikko Purontakanen käytti muiden poissaolot parhaiten hyväkseen ja pelasi itsensä vakiokokoonpanoon. Jaakko Harikkalan esityksiä kritisoitiin jokin aika sitten, mutta viime aikoina hän on vastannut hyvin arvostelijoilleen. Viimeisissä neljässä ottelussa vastustajan maaliverkko on pullistellut kolme kertaa Harikkalan laukauksen jälkeen. Ja yleensä verkko on todellakin valittanut liitoksissaan, sillä Harikkalan lyöntilaukaus on yksi liigan kovimmista.

Tomas Chlubna Show

JYP:n kultakypärä Eric Perrin pelasi viimeksi Raumalla todella paljon. Ja aina, kun Perrin oli jäällä, alkoi tapahtua. Perrinin nimi on keikkunut SM-liigan pistepörssin kärkisijoilla jo pitkään.

Pienikokoisella kanadalaisella on rinnallaan yksi liigan parhaista luontaisista maalintekijöistä, Tomas Chlubna. Chlubna huomataan. Miehen laukaus on seuraamisen arvoinen: pienellä ranneliikkeellä ahtaassa tilassa syntyy kovempia laukauksia kuin monen keskivertopakin lämäreistä kunnon virityksillä. Lukon ja JYP:n tämän kauden ensimmäisessä Rauman-ottelussa Chlubna esitti mieliinpainuvan pantomiimiesityksen Petri Vehasen vartioimaan maaliin nojaten hukattuaan varman maalintekopaikan. Toiset kutsuivat tapahtumaa diivailuksi, toiset Tomas Chlubna -show'ksi. Taitava tsekki voi tarjota myös hyvin toisenlaista Tomas Chlubna Show'ta ja iskeä pikkumustaa Lukon maaliin.

Jokerit nappasi Pavel Vostrakin riveihinsä loppukaudeksi. Vastaavasti JYP hankki riveihinsä puolustaja Kimmo Pikkaraisen. Vostrak oli JYP:n kolmosketjun miehiä, mutta jäi JYP:n viime Rauman-vierailulla mieleen pirteän pelinsä ansiosta. Jokereissa Vostrak on ottanut Ville Peltosen tyhjäksi jättämän tontin ykkösketjussa.

JYP:n paha pakkipula on hellittänyt, ja vierailijat voivat parhaassa tapauksessa asettaa kaukaloon jopa kahdeksan pelikuntoista puolustajaa. Selän rasitusmurtumasta kärsivä Jyri Marttinen ja olkavammainen Jani-Matti Loikala ovat kuitenkin edelleen sivussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle